PAAR ŽESTOKO PO JOKIĆU: Uvođenje CKR-a snizilo bi razinu obrazovanja u Hrvatskoj

Prije tjedan dana u Rektoratu zagrebačkog sveučilišta predstavljena je publikacija “Prilozi za raspravu o cjelovitoj kurikularnoj reformi”. Spiritus movens ove publikacije, kao i prijašnjih dokumenata koji se protive kurikulnoj reformi u obliku kako je predložena – akademik Vladimir Paar, gostovao je u emisiji Studio 4. U emisiju je pozvan i dr. Boris Jokić, ali je svoj dolazak odgodio.

“Sada su na stolu dvije kurikularne reforme: Jokićev CKR i kurikularna reforma koja se razvija u HAZU-u i nekim drugim institucijama koja se radi već desetak godina. Reforma koju zastupa HAZU zapravo je srednjoeuropska – hrvatska reforma”, kazao je Paar. Dodao je kako naš kurikulum ne smije biti ispod razine u srednjoeuropskim zemljama. “Dosta članova Povjerenstva za provedbu cjelovite kurikularne reforme prije je dalo izdvojena mišljenja jer se nisu slagali s pristupom. Kažu da su gledali putem interneta probne kurikule Australije, Sejšelskih otoka i Hong Konga”, izjavio je Paar.

Na pitanje spušta li druga reforma (CKR) razinu znanja Paar je odgovorio: “Svih 120 recenzija kurikularne reforme gospodina Jokića izrazito je kritično. Sažetak tih recenzija glasi – uvođenje CKR-a snizilo bi razinu obrazovanja u Hrvatskoj”, naglasio je Paar. Rekao je kako HAZU poziva na “argumentiranu stručnu raspravu, a ne na političke parole” te da mediji o reformi “ne izvještavaju objektivno”. Tome u prilog kazao je kako je u jednom dnevnom listu optužen za plagijatorstvo, jer na web Ministarstva šalje tuđe recenzije.

“Mi smo u HAZU-u razmišljali da šutimo o tome, pa nek se uvede CKR i kad nekoliko generacija djece bude upropašteno, kad se svi pobune – reforma će se početi razvijati u pravom smjeru. Ali radi se o našoj djeci, i dugoročnim posljedicama i morali smo reagirati”, poručio je Paar. Kurikularna reforma ide dalje, ekipa od 17 ljudi na čelu s Matkom Glunčićem i Dijanom Vican radi na tome. Smatra kako će ministar Pavo Barišić reformi pristupiti na znanstveni način.

Razgovor možete pogledati ovdje.

Izvor: HRT

Odgovori

Skip to content