HRT4 – Banac o hrvatsko-ruskim odnosima: Ja tu ne vidim ništa posebno novo

Pušu li novi vjetrovi u hrvatskoj vanjskoj politici? Državni vrh očito želi čvršću poziciju, kreirati jasniju vanjsku politiku. Počelo je s potporom premijera Plenkovića Ukrajini kojoj je ponudio pomoć u mirnoj reintegraciji okupiranih regija, što je razbjesnilo Ruse. Dodatno ulje na vatru hrvatsko-ruskih odnosa dolila je predsjednica koja je neobično direktno optužila Rusiju da je prijetnja Hrvatskoj. Prvi ljudi zemlje žele aktivniju politiku prema BiH, što nisu dobro primili svi u toj zemlji. O tome je govorio povjesničar i politički analitičar, profesor Ivo Banac u emisiji Studio 4.

Komentirajući inicijativu premijera Plenkovića u Ukrajini i snažnu reakciju Rusije na njegove izjave – rekao je da smatra da je to tipično za sadašnju politiku Putinove Rusije i da je to prijetnja koja nije upućena samo Hrvatskoj već svima onima koji bi podržali politiku EU-a prema Ukrajini. Ja tu ne vidim ništa posebno novo, no ta je politika jasno artikulirana, možda po prvi put s ove razine i to naravno otvara čitav niz drugih pitanja. Kako se postaviti u kontekstu jedinog prostora gdje Rusija vrlo agresivno djeluje u Europi – a to je naš jugoistočnoeuropski prostor, rekao je.

Smatra da je Plenković morao očekivati ovakvu reakciju Rusije i misli da je to dio njegovog dugogodišnjeg angažmana. On je bio uključen u politiku prema Ukrajini u Europskom parlamentu i s te strane je to kontinuitet onoga što je prije radio. Ja ne vidim nekakvu posebnu dramu, jedino što očito iznenađuje našu javnost koja nije bila naučena na vrlo jasne i neprijateljske tonove iz Moskve – da je to uopće moguće. Naravno da je moguće, to je suština ruske polike – poručio je Ivo Banac.

Komentirajući reakciju predsjednice, poruku koju je uputila, Banac je rekao da je ona jasno rekla gdje Hrvatska stoji i tu nema nikakve tajne. Mi doista jesmo na strani NATO saveza, mi doista jesmo u EU i mi nikako ne možemo podržavati ono što je Rusija napravila u Ukrajini i što radi u ovom dijelu svijeta, naglasio je.

Na pitanje je li mudro zaoštravati odnose s Rusijom i zatvarati na taj način mogućnosti za hrvatske gospodarstvenike – Banac je rekao da ne zna koliko tu zapravo ima pravih prilika. Vidimo da s ruske strane nisu bili posebno zainteresirani a kako bi i bili kad su kad su njihove gospodarske inicijative potpuno u rukama države. Ja ne vidim naročitu štetu. Naši gospodarstvenici nikada nisu svoje potencijale unapređivali u onim dijelovima susjedstva gdje nemate doista stvarne kompeticije, istaknuo je.

Govorio je još o Trumpovoj vanjskoj politici i utjecaju Amerike u BiH i na Balkanu te hibridnom ratu.

Emisiju možete pogledati ovdje.

Odgovori

Skip to content