Švicarska: Prvo zajedničko postavljanje spomenika Stepincu i Tuđmanu izvan Hrvatske

Split je postavio spomenik Tuđmanu prije tri godine / Hanza Media

Svečano otkrivanje i blagoslov spomenika zagrebačkom nadbiskupu kardinalu blaženiku Alojziju Stepincu i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu pred Hrvatskom kućom u švicarskom Oltenu (Reiserstr. 83) u subotu 3. prosinca u 16 sati organizira Hrvatska katolička misija Solothurn.

Spomenike su izradili dvojica uglednih hrvatskih akademskih kipara – Anto Jurkić (rodom iz BiH) kip dr. Tuđmana, i Tomislav Kršnjavi (rodom iz RH) kip bl. Stepinca.

Voditelj HKM Solothurn fra Šimun Šito Ćorić ističe da je to prvo zajedničko postavljanje kipova Stepinca i Tuđmana na javnom mjestu izvan domovine te da će kipovi sada pred Hrvatskom kućom upotpuniti vrtnu galeriju s desetak umjetnina koji najrječitije govore o hrvatskoj povijesti, od replike krstionice kneza Višeslava, spomen-obeliska za 200 stradalih hrvatskih vojnika u Švicarskoj za vrijeme Austro-ugarske monarhije, do „Sv. Franje i vuka” u stilu naše naivne umjetnosti i drugih replika hrvatske kulturne baštine.

Hrvatska katolička misija Solothurn najmlađa je i najmanja hrvatska katolička misija u Švicarskoj i vjernički život njezinih članova vrlo je aktivan. Danas na području kantona Solothurn živi više od 4000 Hrvata, a Hrvatska katolička misija ima kontakte s više od 600 obitelji, čiji se članovi okupljaju na redovita nedjeljna misna slavlja u Solothurnu, Dullikenu i Balsthalu te sudjeluju i u brojnim dobrotvornim akcijama i stipendijama za nadarene studente iz brojnijih obitelji.

MISIJA / IKA

2 comments

  1. Mario Milovčić

    A šta će na ovo reć dežurna jugočetničija po Hrvatskoj i u maloj srbiji?! Ovi šta im smeta i Hrvatski stijeg i hrvatska himna i domoljubna izreka Za dom(ovinu) spremni, naš mučenik i svetac kardinal Stepinac, a jedino nemaju ništa protiv “ustaške” Kune. Hoće li sad tražiti da Švicarci raspišu referendum mogu li spomenici dvojici najvećih “ustaša” u novijoj hrvatskoj povijesti ostati, ali zato nisu nikada tražili da se uklone napr. spomenik tzv. ustanku naroda Hrvatske u Srbu a zapravo pokolju četnika nad Hrvatima ili cijeli mauzolej četničkom krvniku Šoškočaninu u Borovu selu s mnogo četničkih oznaka i fraza?!? I kad Pupavac kaže da su Srbi u Hrvatskoj ugroženi!? Danas su u Hrvatskoj ugroženi samo istina, pravda i većinski narod koji sve više iseljava kao i 1918. i 1945.

  2. Ivan Cubela

    Nije dovoljno napisati , Šito čestitam , Šito svaka čast, Šitio hvala etc. Mislim da je potrebno napisati , Šito , trebate upisati medu hrvatske rodoljube i velikane , da te se hrvati uvjek sjećaju.
    S prijateljskim pozdravom I.Ćubela

Odgovori

Skip to content