Tko su „solunaši“ – doseljeni Srbi koji su digli oružanu pobunu oko Vukovara?

*SOLUNAŠI – Nepravednim Zakonom o podjeli zemlje na 33 oblasti iz 1922. godine počinje realizacija plana zamišljene »Velike Srbije«. Naseljavenjem oko 8.000 kolonista “solunaša” (srpske obitelji dobrovoljaca iz Solunskog rata) na posjede grofova Eltz i ostalih slavonskih veleposjeda u novostvorenoj Srijemskoj oblasti (gradovi Županja, Vinkovci i Vukovar kao sjedište oblasti) srpska vlast planski mijenja nacionalnu strukturu tog kraja u korist Srba.

Kada je 1918. g. Hrvatska ušla u Državu Srba, Hrvata i Slovenaca, došlo je i do nove organizacije uprave kojom su 1921. g. ukinute sve županije, a osnovane oblasti. Na čelu Srijemske oblasti, kojoj je središte u Vukovaru, bio je veliki župan. Ubrzo se pokazalo da je nova država iznevjerila sva očekivanja Hrvata, a neravnopravnost je sve veća. Vrlo brzo počinju nasilja, prisilne agrarne reforme, velike migracije i naseljavanja Srba, naročito tzv. solunaša, na teritorij Hrvatske s ciljem da se promijeni etnički sastav stanovništva ovih krajeva. Najveći dio tih Srba je došao iz stranih država Bosne i Hercegovine i Crne Gore, ali to ih nije sprečavalo da 1991. dignu oružanu pobunu protiv Hrvatske i pridruže se napadu na Vukovar i Slavoniju.

Kako su tzv. solunaši bili većinom iz pasivnih srpskih, crnogorskih i bosanskih dijelova Kraljevine Jugoslavije, srpske nacionalnosti, dobivanjem zemljišta i nastanjivanjem u Slavoniji, uvelike se počela mijenjati i nacionalno-vjerska struktura stanovništva.

Tako su nastala srpska sela kao Bršadin, Negoslavci, Marinci i dr. koja su odigrali sramotnu ulogu u sprječavanju pomoći hrvatske vojske, gradu heroju Vukovaru. I Karadžićevo, selo koje se nekada zvalo Križevci, je naseljeno srpskim „solunašima“ koji su nakon Drugog svjetskog rata promijenili ime Križevci u Karadžićevo.

Na području tadašnjeg Vukovarskog kotara stvoreno je čak 15 kolonističkih solunaških naselja. Iz 1920-ih godina, zapravo, datira veći udio Srba u Vukovarsko-srijemskoj županiji u odnosu na hrvatski prosjek.

A upravo su ta sela bila središta pobune od kuda su kretale vojske prema uništenju Vukovara.

Izvor: narod.hr

 

2 comments

  1. Ivan Cubela

    Pa dokle mogu dopirati gluposti. Zar nije glupost optuziti Kolindu i HDZ za ono što se dogodilo 1922 godine. Mislim dabi nekima bilo pametnije , da ništa nepišu , nego da pišu gluposti.

Odgovori

Skip to content