Angela Merkel traži zabranu burki u Njemačkoj

Njemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je zabranu burki u Njemačkoj tijekom obraćanja svojoj konzervativnoj stranci CDU.

“Izbjeglička kriza više se nikada ne smije ponoviti”, kazala je Merkel u kontekstu kandidature za svoj četvrti mandat na mjestu kancelarke.

“Veo koji prekriva cijelo lice mora se zabraniti gdje god to zakon dopušta”, kazala je Merkel izazvavši gromoglasan pljesak.

Komentirala je i pregovore o Brexitu kazavši kako Velika Britanija neće moći biti previše izbirljiva tijekom pregovora s Europskom unijom.

“U ovakvim vremenima moramo svu našu energiju preusmjeriti u jačanje konkurentnosti Europe. Pregovori o Brexitu mogli bi oslabiti domaće tržište i to ne smijemo dopustiti.

Četiri osnovne slobode moraju se očuvati. Sloboda kretanja ljudi, dobara, usluga i financijskog tržišta. Tek u tom slučuju može se odobriti pristup jedinstvenom tržištu.

To mora biti naš uvjet tijekom pregovora s Velikom Britanijom”, kazala je Merkel.

Ujedinjeno Kraljevstvo dogovor o izlasku iz Europske unije morat će postići do listopada 2018. godine tvrdi Michel Barnier, glavni pregovarač Europske unije za Brexit.

Barnier tvrdi kako neće biti puno vremena za pregovore jer predloženi dogovor mora biti ratificiran u sklopu dvogodišnjeg procesa koji će biti pokrenut u ožujku.

“Neće biti puno vremena. Mislim da je svima jasno kako će razdoblje pregovaranja biti kraće od dvije godine. U početku, dvije godine uključivale su vrijeme koje je potrebno da vijeće izradi smjernice i odobri pregovore.

Na kraju, dogovor mora odobriti Vijeće Europe, Europski parlament i samo Ujedinjeno Kraljevstvo. Sve se to mora dogoditi unutar razdoblja od dvije godine”, kazao je Barnier.

Istaknuo je kako će sami pregovori o Brexitu trajati manje od 18 mjeseci, javlja BBC News.

“Pregovori će vjerojatno krenuti krajem ožujka, a članak 50 o napuštanju EU-a bit će ostvaren do listopada 2018. Do tada moramo postići dogovor kako bismo imali dovoljno vremena za dovršetak cijelog postupka prije izbora za Europski parlament 2019. godine”, rekao je Barnier.

Barnier, koji se u utorak prvi put obratio novinarima nakon što je u listopadu preuzeo dužnost glavnog pregovarača, u međuvremenu je obavio konzultacije sa svih 27 zemalja članica, kao i s predstavnicima Velike Britanije.

Europska unija inzistira na tome da se službeni pregovori o Brexitu ne mogu započeti dok London ne aktivira članak 50 Ugovora o EU-u, koji sadrži odredbe o napuštanju EU-a.

Izvor: kamenjar.com

Odgovori

Skip to content