ŠTO ĆE BITI S TZV. BALKANSKOM LIGOM? Dinamo ne zanima igranje sa Zvezdom i Partizanom, Hajduk misteriozan, Rijeka ipak želi sudjelovati?

Foto: Snimka zaslona

Što će biti s regionalnom, takozvanom balkanskom, ligom o kojoj se već duže vrijeme govori, za koju je navodno UEFA već spremila eure, a koja bi trebala krenuti za 18 mjeseci, nakon Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji 2018. godine?

Ako je vjerovati srbijanskim medijima, konkretno Blicu, Hrvati “miniraju regionalnu ligu”, navodno je u tom stavu najuporniji Dinamo. Hrvatskog prvaka, kako tvrdi Blic, ne zanima igranje sa Crvenom zvezdom te Partizanom.

Kakav je stav ostalih klubova zasad nije poznato, no, iznesimo tek ono s čime “raspolaže” srbijanski Blic, koji se očito bavi nagađanjima. Hajduk je, kako tvrdi spomenuti mediji, misteriozan glede regionalne jugo-lige, dok Rijeka “jedina vjerojatno želi sudjelovati” u tome. Što bi značilo vjerojatno Blic nije objasnio.

Što zapravo znači ovo reteriranje jednog dijela srpskih medija od svojih donedavnih “izvješća” koja su govorila da je balkanska liga gotova stvar te da će preteča takvoj ligi biti zapravo liga za mlade? Koliko ima istine u tome da hrvatski klubovi ne žele sudjelovati u jednoj ligi koja ne jamči baš nikakvu kvalitetu, naprotiv?

Ako je vjerovati “dobro upućenima” očito kako regionalna liga u ovakvoj formi, u ovakvom sadržaju, u kojoj bi sudjelovali isključivo klubovi iz bivše Jugoslavije, bez Kosova, nije dovoljno atraktivna za hrvatske klubove, što je i logičan zaključak istih. Naime, nogometne lige država nastalih raspadom komunističke Jugoslavije daleko su slabije od HNL-a. Kakvog bi smisla imalo udružiti se u istu ligu s klubovima koji su slabiji od hrvatskih klubova i kakav bi to bio napredak za hrvatski nogomet?

Navijači apsolutno protiv

Hrvatski navijači, BBB-i Armada, Torcida, Kohorta…, nedvojbeno ne bi blagonaklono gledali na formiranje lige s klubovima iz Srbije i takozvane Republike Srpske, srpskog entiteta u Bosni i Hercegovini. Nogomet bi se trebao igrati i zbog navijača.

I neki portali u Hrvatskoj pisali o ”miniranju” regionalne lige od strane hrvatskih klubova

Da će hrvatski klubovi, izuzev Rijeke koja još nije definirala svoj stav, minirati balkansku ligu pisali su i neki hrvatski portali na koje se Blic i poziva. Međutim, iz Makedonije stižu drugačije “informacije”, oni tvrde da su se svi nogometni savezi, uključujući i hrvatski, složili da regionalna nogometna liga krene za 18 mjeseci.

Podsjetimo, plan je da u regionalnoj ligi sudjeluju 24 kluba iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Makedonije te da se prije nokaut faze igra takozvana grupna faza sa po četiri kluba u svakoj skupini.

UEFA je navodno osigurala novac za regionalnu ligu, radi se o 19,2 milijuna eura, odnosno 800.000 eura po sudioniku.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content