Nova udruga ‘Zeleni taksisti’ negoduje zbog pokušaja Cammea

Foto Božidar Vukičević / Hanza media

Užežin sjednice Gradskoga vijeća, na kojoj će se čak 16 vijećnika potruditi da nagovore ostatak svojih kolega da legaliziraju barem na lokalnoj razini taksi prijevoznike koji su do sada bili u sivoj zoni, uključujući “Cammeo”, zamolili smo “zelene” taksiste da nam kažu koju riječ o tržištu koje vrije.

– Zamislite da, primjerice, Grad dozvoli otvaranje 20 frizerskih salona u kojima bi cijena bila za pola niža od ostalih salona, ali niti jedan jedini radnik ne bi po zanimanju bio frizer! Nešto slično se događa i nama – komentirao je Jurica Prgomet, predsjednik Udruge “Zeleni taksi Splita”.

Ovaj mladi (tek mu je 28) diplomirani pravnik, kojeg je život naveo u “taksi vode”, sa svojim kolegama pokušava unijeti promjene, na način da, kako je ustvrdio, uzima samo dobru praksu od “starih” prijevoznika i od ovih “novih”. I to na način da će pristup njihovim uslugama biti dostupan preko najnovije generacije pozivnog centra, ali i preko aplikacija za pametne telefone.

– Nasilna liberalizacija tržišta sve mlade poduzetnike stavlja u nepovoljan položaj. Nama je za dobivanje dozvole za rad bilo nužno da smo profesionalni vozači, da imamo otvoren obrt, te da nam vozila nisu stara. Govorimo o 120 radnih mjesta! S naglaskom da mi nismo protiv liberalizacije, ali tražimo da se odluka o tome donese u uskoj suradnji s prometnim stručnjacima – kazao je Prgomet i dodao:

– Molimo nadležne da ubrzaju s radom, ali i da obrate pozornost na činjenicu kako su za jedne kriteriji prestrogi, a za druge jednostavno prelagani.

Građani tijekom idućega tjedna mogu računati kako će s radom započeti i “zeleni taksi”, jer posjeduju vozila na hibridni, ekološki prihvatljiviji pogon.

– Šest kuna start, šest kuna kilometar, prtljagu ne naplaćujemo, čekanje je 50 kuna po satu, a izdavat ćemo i kartice vjernosti našim sugrađanima, pa im tako jamčiti istu cijenu tijekom cijele godine – zaključio je naš sugovornik.

Izvor: ovdje

 

Odgovori

Skip to content