Studenti u Rimu počeli slušati Papu

Bazilika sv. Ivana Lateranskoga – OSS ROM

U svijetu izobličenom nasiljem, kako posljednjih dana svjedoče crkne kronike, i napadima slijepoga terorizma, ima mladih koji se zauzimaju za bližnje, svoje vrijeme posvećuju potrebitima, a to je smisao i inicijative „50sati za Rim“ koju je pokrenuo Ured za sveučilišni pastoral pri Papinskom lateranskom sveučilištu.

Studenti su se obvezali da će 50 sati svojega vremena darovati onima koji u Rimu žive „u egzistencijalnim periferijama“, o kojima papa Franjo često govori.

Govoreći o nastajanju i odvijanju inicijative u razgovoru za našu radiopostaju, velečasni Mirko Integlia, ravnatelj Ureda za sveučilišni pastral pri Papinskom laternaskom sveučilištu, rekao je da projekt polazi izdaleka, prije svega iz zajedničkoga promišljanja o Papinim porukama sveučilištima, osobito katoličkim i papinskim, koje, ako ih se ozbiljno shvati, mogu biti revolucionarne jer govore o odnosu između sveučilišta i svakodnevnih problema naroda.

Snažno nas se dojmila Papina rečenica na susretu s torinskom mladeži, koja otprilike glasi: „Sveučilište je također služenje“ – kazao je velečasni dodajući:

Potom je uslijedilo drugo razdoblje ovoga hoda, a to je projekt međunarodnoga dragovoljstva od 2015. godine, nazvan „12 za Njega“, koji je mlade tijekom ljeta slao u periferije svijeta. Nakon toga su sami mladi tražili da nastavi raditi sa svojim bližnjima, dakle i u Rimu.

Iz toga je nastala inicijativa „50 sati za Rim“, odnosno, od sada do travnja studenti će pedeset sati biti na raspolaganju stvarnostima u kojima Crkva u Rimu i druge organizacije služe siromašnima, trpećima, napuštenima, marginaliziranima, zatvorenicima i svima potrebitima – objasnio je velečasni Integlia.

Na upit kamo šalju studente na rad, rekao je da idu na službu u razne stvarnosti. Svi su s oduševljenjem pozdravili ovu inicijativu. Studenti će u Rimskom caritasu preuzeti četiri službe. Bit će na raspolaganju Zajednici svetoga Eegidija, primjerice u menzi za siromašne, zatim u školama mira, koje su vrlo poznate u rimskim periferijama. Oni će pomagati djeci u njihovim školskim obvezama.

U zajednici ‘Novi horizonti’, koju je osnovala Chiara Amirante, radit će s ovisnicima; s bolesnicima će pak raditi u jednoj rimskoj poliklinici. Osim toga, radit će i u karitativnim ustanovama Malteškoga reda koje su na prvoj crti u krajevima zahvaćenim prirodnim nepogodama – kazao je velečasni dodajući da se već prijavilo 130 studenata.

MISIJA / VATIKANSKI RADIO

Odgovori

Skip to content