HND i parapolitičke organizacije proglašavaju što je mržnja i prozivaju neistomišljenike, a država šuti! (video)

U emisiji je dotaknuta i tema domjenka Vlade s novinarima na koji su pozvani mahom oni lijevog spektra, a demokršćanska novinarska opcija bila je gotovo, uz rijetke izuzetke, ignorirana

Potpredsjednik Hrvatskih novinara i publicista, Marko Ljubić, gostovao je u emisiji Drugo mišljenje na Mreži TV. Među ostalim, komentirao je trenutnu situaciju u hrvatskim medijima, njihovu slobodu, probleme, a s obzirom na to da je i sam kolumnist, novinar i potpredsjednik HNiP-a, osvrnuo se na samu ulogu tog tijela u RH:

“HNiP je odgovor na probleme i krizu koju imamo u Hrvatskoj. Pojavili smo se kao reakcija jednog dijela svjesnih hrvatskih novinara koji su u danom trenutku bili suočeni sa stradanjem profesije. Osnovani su formalno u srpnju 2015. godine. Cilj i svrha formiranja bila je da se nametne jedan drugačiji pristup samoj medijskoj kulturi, da se u novinarstvu definiraju osnovna polazišta hrvatskih novinara. Podvala je strateškog značaja da smo mi svi novinari samo novinari, da djelujemo izvan realnog konteksta. Odlučili smo kazati – dosta”, rekao je Ljubić na samom početku. Dodao je da je novinarstvo danas u Hrvatskoj svedeno na najniže moguće grane unatrag dugi niz godina te da se nada da HNiP neće biti zadnji odgovor na otvorena pitanja za hrvatskim novinarskim identitetom.

Na pitanje bi li se pojava HNiP-a mogla protumačiti kao svojevrsni raskol među novinarima u Hrvatskoj Ljubić je istaknuo da ne bi.

“U čitavom nizu razvijenih demokratskih zemalja niz udruga djeluje, konkuriraju si, nadmeću se, razvijaju struku kao takvu. Hrvatsko novinarsko društvo u RH dugi niz godina u poziciji je čudne aktivističke uloge u kojo se svemu prije nego novinarstvu davala prednost. Nisam mogao hvatiti zar to novinare ne zanima što se događa s njihovim udruženjem. HND je potpuno palo na tom pitanju, nisam sretan zbog toga, ali raskol nikakav ne vidim. S kolegama iz HND-a dobro je raspravljati, razgovarati i to može doprinijeti samo boljim stvarima u hrvatskom novinarstvu.

Voditelj emisije ukazao je na vrlo čitan članak Marka Ljubića koji se svodi na to da oni koji dominiraju medijima nameću pojedine sintagme, totalitarne modele koji prijete slobodi hrvatskoga društva.

Ljubić je na to rekao da u udruzi u posljednje vrijeme dosta raspravljaju o tom pitanju te da pokušavaju pripremiti jednu platformu s kojom će ići pred državne institucije. “Koliko god mi pričali o autonomiji novinarstva, o medijima, slobodi novinarske profesije, činjenica je da u svakom uređenom društvu mora postojati netko tko ima monopol – to je država. Mi smo upravo s tih pozicija nedavno bili i pozvani, kao i HND, na sjednicu saborskog odbora za medije. Ondje smo upozorili na opasnu neravnotežu koja postoji u Hrvatskoj. S jedne strane, rukovodstvo HND-a je jako ideologiziralo medijski diskurs u Hrvatskoj, a mi to pokušavamo izbjeći. Inzistiramo na tome da se u Hrvatskoj postavi jedna zdrava, dobra regulativa u kojoj će se poštovati društveni događaji, prije svega medijska utakmica, način i procesi informiranja”, rekao je Ljubić.

Osvrnuo se i na to da u Hrvatskoj postoje samoproglašene udruge, već odavno prepoznate kao ideologizirane, parapolitičke organizacije. Spomenuo bih GONG, SNV… Imamo situaciju da HND sudjeluje u tim procesima da se svakog mjeseca radi na potpuno samoproglašenoj jednoj paradigmi bez ikakvih posebnih kriterija. Proglašavaju što je mržnja, što nije i sl. Njihova moć postaje nesrazmjerna njihovoj stvarnoj vrijednosti i kvaliteti. GONG svakoga mjeseca radi bilten s nekoliko parametara koji potpomaže HND, a tako isto i SNV. Oni su parapolitička organizacija, koliko god oni tvrdili da su civilna. U njihovim se biltenima redovito prozivaju neistomišljenici ni po kakvim paušalnim kriterijima, emitiraju se u međunarodne institucije, organizacije i radi se pritisak na medije. Neshvatljivo je da država to tolerira. To je ograničavanje slobode medijima.

Sintagma “govor mržnje”

S obzirom na to da je od vladavine kukuriku koalicije vrlo eksponirana sintagma “govor mržnje”, voditelj je ukazao na to da se sjeća da je ranijih godina bila sankcionirala sintagma “verbalni delikt”, neprimjerena demokratskom društvu. No, sintagma “govor mržnje” možda je još opasnija, s čime se složio i Ljubić koji je o tome upozoravao u svojim tekstovima.

“Vijeće za elektroničke medije nikada se nije oglasilo na te biltene. Ne može nitko u RH preuzimati ingerencije obilježavanja, etiketiranja. Sintagma “govor mržnje” je nedokaziva. Država je jedina koja ima pravo na određivanje i arbitražu što je prihvatljivo ili neprihvatljivo”, smatra Ljubić.

Povukao je usporedbu s 1990. godinom:

“Mi smo tada bili kao narod u istoj poziciji kao dio novinarske struke u RH. Borimo se za pravo da nam slobodu ne arbitriraju drugi nego uređena država koju smo izborili. Dvedesetih se govorilo da se dogovore jedni koji imaju tenkove i topove i jedni koji ih nemaju. Pa ne može se to, potrebni su jednakopravni kriteriji, pristojna i normalna ravnoteža u kojoj će svi imati jednaka prava za početak utrke. To treba danas napraviti država kada su u pitanju mediji.

Napadi na novinare

Voditelj se osvrnuo na napad na predsjednika HND-a, Sašu Lekovića, ali i na napad na novinara i književnika Nenada Piskača koji je ostao pomalo u sjeni.

“G. Piskač je novinar, kolega, kolumnist na hkv-u, jako ga cijenim i poštujem. Kad se dogodio fizički napad na njega nismo prvo mislili da je to napad zbog njegova pisanja i ugrožavanje slobode pisanja. Tražili smo da policija brzo reagira da se ne bi stvorila incidentna situacija u društvu. Policija je, međutim, katastrofalno reagirala. Šutjeli su četiri, pet dana. Kada je pak u pitanju Leković, moram priznati da je to skandal prvorazrednog ranga. I danas mislim da je to igrokaz političkog aktivizma. Leković je to pretvorio i u međunarodni skandal, prešao je u Srbiju da bi objavio atentat na ugroženog Lekovića. S druge strane, imao je produžene ruke jer kad je nazvao telefonom Pupovca i mislim Stazića, oni su istog trenutka u sabornici napravili spektakl. Hrvatska je tako opet, po tko zna koji put, prikazana kao incidentna zemlja u kojoj je narod poludivlji. Policija ni nakon dva mjeseca nema odgovor. Je li to bio atentat ili nije, ja se iskreno nadam da nije. Međutim, HND, upravo pokušavajući zaštititi svoju nadmoćnu poziciju, radeći konstantan pritisak na desnu vladu, radi od sebe žrtvu, stvara pritisak, incidentnu situaciju u društvu. Zato hrvatska vlast mora reagirati”, rekao je Ljubić.

Božićni domjenak Vlade

U emisiji je dotaknuta i tema domjenka Vlade s novinarima na koji su pozvani mahom oni lijevog spektra, a demokršćanska novinarska opcija bila je gotovo, uz rijetke izuzetke, ignorirana.

Ljubić je istaknuo da mu je sve bilo jasno kada je vidio fotografije s domjenka kod predsjednika Vlade, a i primio je niz telefonskih poziva.

“Recimo 7Dnevno, što god ljudi mislili o tom političkom tjedniku, kako ga god nazivali, činjenica je da je to relevantna tiskovina, najprodavanija hrvatska tiskovina informativnog političkog tjednog ranga – nisu pozvani na domjenak. Podsjetilo me to na Radmana i HRT jer u to sam vrijeme i sam bio dio 7Dnevno i dnevno.hr-a – mi smo za HRT bili persone non grata. Imali smo službenu zabranu da dođemo u javni diskurs. Meni je to neoprostiva pogreška. Uz njih, tu je i HKV, Hrvoje Hitrec, dnevo.hr-ov Marcel Holjevac – nisu bili pozvani. Hrvatska Vlada desne, demokršćanske orijentacije ne smije na taj način stimulirati ljude koji unose kaos”, rekao je Ljubić.

Emisiju u cijelosti pogledajte ovdje:

Izvor: dnevno.hr

Odgovori

Skip to content