Poljski parlament usvojio rezoluciju o proslavi krunidbe Crne Gospe

Čenstohovska Gospa

U odvojenim zasjedanjima oba doma Poljski parlament usvojio rezoluciju o proslavi 300. obljetnice krunidbe Čenstohovske Gospe kao Poljske kraljice.

Podsjećajući na prvo krunjenje Gospine slike izvan Rima, koje se zbilo 8. rujna 1717. godine, Donji dom (Sejm) je podsjetio kako je slavlje „ujedinilo društvene stališe i bilo izraz nacionalne vjere“, a istaknuo je uvjerenost parlamentaraca o posebnoj važnosti marijanskog štovanja za cijelu zemlju, prenijela je agencija Sir.

Otac Marian Waligora, prior svetišta Jasna Gora, gdje se već 600 godina čuva slika Crne Gospe, uvjeren je da će „obilježavanje povijesnoga događaja iz 1717. godine dati značajan prinos širenju poljske domoljubne i vjerske tradicije, te da će biti pouka o nacionalnom povijesnom bogatstvu kao i važna odgojna potpora za nove naraštaje.

Prema istraživanjuCentra Pew Research , Poljska je etnički i vjerski najjedinstvenija zemlja u odnosu na Sjedinjenje Američke Države i Europsku uniju, a više od 70% Poljaka katoličku vjeru smatra vrlo važnim mjerilom nacionalne pripadnosti. Sociolozi, osim toga, ističu da Katolička crkva u Poljskoj u odnosu na druge članice Europske unije uživa veliko povjerenje (oko 70% građana), a društvo je općenito religioznije nego drugdje.

MISIJA / VATIKANSKI RADIO

Odgovori

Skip to content