NEBESKI SPEKTAKL KAKAV SE VIDI JEDNOM U ŽIVOTU: Golim okom će se moći vidjeti sudar dviju zvijezda!

Na početku trećega stoljeća na području Velike Britanije bjesnio je građanski rat, a rimski car Septimije Sever spremao se za velika vojna osvajanja na sjeveru.

Istodobno, na nebu su se, a da toga borci na tlu nisu bili ni svjesni, sudarale dvije zvijezde i uzrokovale kataklizmičnu eksploziju, piše The Telegraph.

Sada, čak 1800 godina poslije, svjetlost iz tog povijesnog razdoblja napokon će doputovati do Zemlje i stvoriti novu zvijezdu na noćnom nebu. Ovakav spektakl inače je moguće pratiti samo preko teleskopa, ali 2022. godine dvije zvijezde koje će se sudariti (a zapravo su se već sudarile), stvorit će dovoljno jaku ‘eksploziju’ da ona bude vidljiva i ljudskome oku.

‘Prvi put u povijesti roditelji će djeci moći pokazati rađanje nove zvijezde na nebu’, kaže dr. Matt Walhout, dekan sveučilišta Calvin u američkoj saveznoj državi Michigan, koji je i predvidio ovaj spektakularan događaj.

Procjenjuje se da će trag sudara zvijezda intenzivno ostati na nebu u razdoblju od čak šest mjeseci, a poslije će, kroz dvije do tri godine, postepeno slabiti i početi sjati poput drugih ‘normalnih’ zvijezda.

Ovo je prvi put da su stručnjaci uspjeli predvidjeti rađanje nove zvijezde, a astronomima će ovo biti i prvi put da će zabilježiti njezino stvaranje na nebu.

‘Odlična vijest, pogotovo za građane Velike Britanije, je ta što će se nova zvijezda pojaviti u sazviježđu Cygnus, koje se i inače nalazi visoko iznad horizonta, a osobito je vidljivo ljeti. Ovo će za astronome, bilo amatere ili profesionalce, ali i laike, biti jedinstvena prilika i izazov za promatranje’, izjavio je dr. Robert Massey iz Kraljevskoga astronomskog društva.

Stručnjaci dodaju kako se ovakve eksplozije u našoj galaksiji događaju barem jednom u desetljeću, ali ovo je presedan zbog blizine i jačine cijeloga procesa.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content