TwitterFacebookPinterestGoogle+

Pedofilija: Herodi našega vremena neće pobijediti

vlč. Fortunato di Noto – RV

Stanje je još uvijek dramatično, unatoč svim naporima, treba još više raditi – kazao je velečasni Fortunato di Noto, predsjednik udruge Meter, koja se bori protiv pedopornografije, komentirajući Papino pismo biskupima, napisano na blagdan Nevine dječice, a objavljeno 2. siječnja. Papa zaziva obranu djece od „novih Heroda“ u svijetu te traži oproštenje za svećenike koji su oskvrnuli djetinjstvo.

Osvrnuvši se na pedofiliju u razgovoru za našu radiopostaju, velečasni je rekao kako su članovi udruge uvjereni, a on još više, da Herod neće pobijediti. Sama će ga djeca satrti svojim jaukom, bolom, svojom nevinošću. Iza pokvarenog djeteta, uvijek je veliki pokvarenjak: dječje je meso postalo dragocjenije od zlata i srebra, skuplje od droge… Ne treba zaboraviti da je izrabljivanje djece po zaradi na drugom mjestu, odmah nakon trgovine oružjem. Taj prljavi posao vapi za osvetom i za pravdom – istaknuo je velečasni di Noto.

Na upit zašto naše društvo ne uspijeva u borbi protiv pedofilije, rekao je da društvo ne vidi te da se često zaustavlja na broju: ne možemo se zadovoljiti statistikama i brojevima. Mi se apsolutno moramo suočiti s patnjom nevinih, što Crkva već čini, kako bismo im dali nadu i budućnost – primijetio je velečasni.

Govoreći pak o Papinu pismu biskupima, rekao je kako se može reći da papa Franjo nastavlja djelo pape Benedikta XVI. Smatramo da u Crkvi svi moramo prihvatiti rumenilo srama. Razvidno je da ovim pismom Papa još više obvezuje biskupe, a već o tomu postoji i Motu proprio. Papa opet ponavlja da nema popuštanja, ponovo piše i svojom rukom potpisuje pismo, a to je dokaz da Crkva, koja treba biti mjesto svjetlosti, mira, prihvata, ljubaznosti, zaštite, ne može, zbog nekih, biti mjesto užasa – istaknuo je velečasni dodajući:

Djeca i obitelji moraju naći sigurno mjesto, uvijek gostoljubivu zajednicu, koja je uz malene i slabe, da ih brani sve do posljednjega daha. Uvjeren sam dakle da Crkva mora prevaliti dugi put, kojim već ide: Papa je osnovao Povjerenstvo za zaštitu maloljetnika, a potom i novi dikasterij za cjeloviti ljudski razvoj, a mislio sam, zašto ne, da treba ustanoviti i Ured za djetinjstvo – zaključio je velečasni di Noto.

Radio Vatikan

Komentiraj