NEETIČNOST ETIČKOG ODBORA: Pogodite kome se toliko žurilo napakirati ministru Pavi Barišiću?

Oni koji bi morali biti oličenje etičnosti i poštenja, protupropisno su i potajno novinarima dostavili povjerljivu i vrlo dvojbenu informaciju, samo kako bi diskreditirali ministra znanosti. Toliko o etičnosti članova Odbora za etiku u znanosti!

Nakon što je u medijima neočekivano objavljeno da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju na sjednici održanoj 21. prosinca odlučio da je ministar Barišić plagirao rad američkog filozofa Stephena Schlesingera, dr. Ivica Vilibić, novi predsjednik tog Odbora, potvrdio je da ta povjerljiva informacija nije smjela izaći u javnost te da je netko iz Odbora za etiku neetičnim postupkom omogućio medijima objavu te vijesti.

Odbor za etiku promiče, dakle, neetičnost dostavljajući privilegiranim novinarima povjerljive dokumente koji nisu smjeli biti objavljeni.

Dr. Ivicu Vilibića novinari su upitali je li Odbor za etiku u znanosti imao kvorum za donošenje odluke o plagijatu te koliko članova Odbora je, od devetero, bilo prisutno sjednici od 21. prosinca. Zanimalo ih je i je li akademik Silobrčić prisustvovao toj sjednici?

Predsjednik Odbora – koji bi morao promicati etiku i poštenje – upitan je i kako je moguće da su pojedini mediji neformalnim kanalima došli do povjerljive odluke i objavili ju i prije nego se Odbor za etiku u znanosti očitovao te prije nego je usvojio zapisnik sa sjednice (do tada Odluka nije smjela biti objavljena)?

”Ima li Odbor za etiku u znanosti uopće legitimitet nakon što su dva člana dala ostavke, jedan zbog medijskih manilupulacija i zloporaba i nakon što je dr. Vlatko Silobrčić, čelnik stranke Pametno, mjesecima kroz medije najavljivao osudu ministra Barišića kao plagijatora, a što se kosi s Etičkim kodeksom i Poslovnikom Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju?

Nije li na ovaj način Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju instrumentaliziran u političke svhe (član Predsjedništva stranke Pametno potaknuo je medijsku hajku na ministra iz druge stranke, zloupotrebljavaju svoj tadašnji položaj predsjednika Odbora za etiku u znanosti te prejudicirajući odluku o plagijatu – koja je sada, čini se, i formalno potvrđena)”, upitali su novinari dr. Ivicu Vilibića, predsjednika Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju?:

”Sukladno Poslovniku o radu, članovi Odbora se ne smiju izjašnjavati o pojedinačnim predmetima, i to do usvajanja zapisnika sjednice na kojoj je zaključena rasprava o tom predmetu. Podrazumijeva se da Odbor radi sukladno Zakonu, odnosno da ima kvorum na svojim sjednicama.

Sukladno Poslovniku o radu, Zapisnik sjednica Odbora je povjerljiv podatak. Nažalost na curenje informacija neformalnim kanalima i neetično ponašanje dionika u postupcima Odbor nema utjecaja, no nužno je da se Odbor ponaša sukladno pravnom okviru koji uređuje njegovo djelovanje.

Legitimitet Odbora nije upitan, jer radi sukladno Zakonu. Svako kršenje Poslovnika o radu – uključivo članova Odbora – je podložno sankcioniranju, sukladno odredbama Poslovnika.

Politička instrumentalizacija svega i svačega i politički ratovi na štetu Republike Hrvatske i hrvatskih građana su nažalost hrvatska svakodnevica, što ne spori legitimitet rada Odbora”, odgovorio je dr. Ivica Vilibić, te tako i sam potvrdio da i članovi Odbora za etiku postupaju neetično, dostavljajući novinarima povjerljive informacije!

Zanimljivo je, također, da dr. Vilibić priznaje u svojem odgovoru (neizravno) da je akademik Silobrčić instrumentalizirao Odbor za etiku u političke stvrhe, ali navodi da to ‘ne spori legitimitet rada Odbora‘?!

Zbog svega navedenog, nameću se krupna pitanja.

Kao prvo, kome se u Odboru za etiku u znanosti toliko žurilo napakirati ministru Barišiću, da nije mogao čekati da se usvoji zapisnik sa sjednice?

I tko je povjerljivu informaciju pustio u javnost?

Odgovore na ova pitanja nećemo, najvjerojatnije, nikada službeno dobiti, premda se lako može naslutiti tko bi mogao stajati i iza ove – još jedne u nizu – nemoralnih spački iz kruga onih koji bi trebali biti oličenje etičnosti i moralnosti.

Zanimljivo je da je i Agencija za znanost i visoko obrazovanje u svojem današnjem priopćenju ‘podijelila packe’ članovima Odbora ustvrdivši da informacija sa posljednje sjednice Odbora za etiku u znanosti nije smjela izaći u javnost.

Također, iz priopćenju Agencije jasno je da je Odbor za etiku u znanosti svoju posljednju odluku donio s jedva nategnutim kvorumom, jer je svega pet članova, od devetoro, prisustvovalo spornoj sjednici održanoj 21. prosinca prošle godine.

Valja još napomenuti da je akademik Silobrčić nedavno lagao članovima saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu – koji su sjednicu na kojoj se raspravljalo o sudbini Odbora za etiku u znanosti – održavali u isto vrijeme kad je sazvan i Odbor za etiku u znanosti.

Silobrčić se na laganje odlučio kako bi pokušao spasiti kvorum Odbora za etiku u znanosti te kako bi se na taj način mogle ispuniti njegove najave da će Odbor za etiku ministra Barišića proglasiti plagijatorom!

Silobrčić je saborskim zastupnicima kazao da hitno mora krenuti iz Sabora (sa sjednice na kojoj je trebao biti) da bi dočekao sina na aerodromu. No, umjesto u zračnu luku, potajno je pohitao na sjednicu Odbora za etiku u znanosti, jer bez njegovog prisutva taj odbor ne bi imao kvorum.

Iz svega navedenog moglo bi se zaključiti da je upravo akademik Silobrčić medijima dostavio povjerljive podatke, koji nisu smjeli biti objavljeni.

Ovdje prenosimo Očitovanje AZVO-a o radu Odbora za etiku u znanosti:

”Povodom velikog broja novinarskih upita o radu Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju i objavljivanju mišljenja o pojedinim predmetima, Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) obavještava o sljedećim činjenicama: Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju nije tijelo AZVO-a, niti djeluje pri Agenciji. Imenuje ga i razrješava Hrvatski sabor, dok mu AZVO pruža isključivo administrativnu podršku.

Objavljivanje informacija o radu Odbora nije u nadležnosti AZVO-a, nego samog Odbora. Sukladno Poslovniku o radu, članovi Odbora za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ne smiju se izjašnjavati o predmetima, i to do usvajanja zapisnika sjednice na kojoj je zaključena rasprava o tom predmetu, o čemu se izjasnio i sam Odbor priopćenjem objavljenim nakon sjednice održane 27. listopada 2016. godine.

Usvajanje zapisnika za sjednice održane 21. prosinca 2016. godine bit će na dnevnom redu iduće sjednice, nakon čega se očekuje da će biti objavljeno priopćenje Odbora.

Odbor je tijelo čiji članovi (u ovom trenutku pet članova) mišljenja donose samostalno, dok je uloga AZVO-a isključivo podrška organizaciji sjednica ovog, kao i drugih strateških tijela u sustavu znanosti i visokog obrazovanja”, stoji u priopćenju Odsjeka za odnose s javnošću Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content