TwitterFacebookPinterestGoogle+

Ljevičarski nasrtaj na Tihomira Dujmovića zbog izjave u kojoj hvali Predsjednicu, a kudi Josipovića

U novoj programskoj shemi HRT-a, onoj v.d. ravnatelja programa HRT-a Domagoja Božidara Burića, emisija »Iza zavjese« Tihomira Dujmovića zaslužila je atraktivniji, večernji termin srijedom u 21.15 sati. U nedjelju su je najavili i na portalu direktno.hr gdje sam autor i voditelj Tihomir Dujmović kazuje kako će mu prva gošća u novoj godini biti predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović. Dujmović se pritom ne suzdržava hvaliti gošću, ali ni kuditi njenog prethodnika, bivšeg predsjednika Ivu Josipovića. No, je li time prekršio Etički kodeks HRT-a?

Dujmović, naime, u spomenutom tekstu najavljuje kako će njegov razgovor s predsjednicom biti prilika da se razbistre pojmovi o tome zbog čega je putovala u Ameriku. Jer, kako reče u tekstu, nevjerojatna je količina animoziteta, pače bijesa miješanog s dirigiranom mržnjom prema predsjednici. Pritom Dujmović kaže kako predsjednicu napadaju isti oni mediji koji su onomad skrivali što je Ivo Josipović razgovarao s britanskom kraljicom u svom misterioznom posjetu Londonu kada je, kako tvrdi Dujmović, dogovoreno strateško partnerstvo Hrvatske i Velike Britanije glede politike u regiji. S druge pak strane, Etički kodeks HRT-a za novinare i kreativno osoblje, članak 15. među ostalim kaže: »U svom radu, javnim istupima i istupima na društvenim mrežama, novinari i kreativno osoblje ne smiju isticati političku, svjetonazorsku, gospodarsku, vjersku ni bilo koju drugu pripadnost ili sklonost, koja bi objektivno mogla stvoriti dojam o njihovoj nesamostalnosti ili neobjektivnosti«.

Na upit važi li i za Dujmovića Etički kodeks HRT-a i da li ga je prekršio rečenim na portalu direktno.hr, s HRT-a poručuju da se na vanjske suradnike HRT-a primjenjuju odredbe Etičkoga kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a. Ali, Dujmović ga, tvrde, ipak nije prekršio, barem ne, kako se to uobičava reći, formalnopravno.

– Ističemo kako autor emisije »Iza zavjese« Tihomir Dujmović u razdoblju od 15. prosinca 2016. godine do 9. siječnja 2017. godine nije bio vanjski suradnik HRT-a te se u tom razdoblju na njega nisu primjenjivale odredbe Etičkoga kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a – pojašnjavaju s HRT-a, a piše Novi list, čiji dio teksta prenosimo.

Podsjetimo, u nedjelju, 8. siječnja urednik i autor Tihomir Dujmović, komentirajući informacije o tome da će njegova emisija ”Iza zavjese” i dalje biti prikazivana na HTV-u, za direktno.hr je u tekstu ‘Dujmović ostaje na HRT-u: U elitnom terminu Kolinda Grabar-Kitarović!’ kazao: ‘Da, ostajem na HTV-u, emisija u nešto drugačijoj koncepciji koju sam osobno predložio, nastavlja sa emitiranjem i ovaj put sam dobio solidan večernji termin. ‘Iza zavjese’ će se emitirati svaku srijedu u 21.15, a mogu vam otkriti i to da će mi prva gošća biti hrvatska Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović’.

Također je na upit portala direktno.hr kako je došlo do obrata i što je presudilo da ga ipak zadrže na HTV-u, Dujmović kazao da je ”novo vodstvo kuće od samog početka bilo sklono nastavku suradnje, ali da mu se čini da su razne, kako se izrazio ‘vanjske silnice, potpomognute lobijem koji je protiv njega već 15 godina’, držale dogovor na tihoj vatri.

‘Bila je to mala igra živaca i to primarno sa ranijim vodstvom kuće, igra živaca u kojoj sam otkrio da su oni koji su me najviše tapšali po ramenu, to su vam oni ‘naši’, zapravo ispod stola radili na tome da se emisija zagasi’.

Ovaj novi napad na Dujmovića, ali i portal direktno.hr, očito dolazi iz lijevih krugova, a sam naslov Novog lista ne odgovara istini i pojašnjenju s HRT-a.

Uvjerite se i sami čitajući taj tekst iz Novog lista.

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. MOLOTOV Reply

    Sve potpisujem osim one srpske riječi “ONOMAD” ??!! Pa zašto ta srpska riječ kad imamo prekrasnu našu riječ: ONODOBNO ????

Komentiraj