MALETIĆ PROTIV PLENKOVIĆA: Podjele u HDZ-u nakon burne rasprave o HEP-u

Potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić, navodno, nije bila jedina koja se na sjednici Predsjedništva HDZ-a u ponedjeljak navečer usprotivila prodaji HEP-a kako bi se kupila Ina. Prijedlog je, kažu izvori iz stranke, podržao i Darko Horvat, a u raspravi koja se oko toga povela sudjelovali su, među ostalim, i šef zagrebačkog HDZ-a Andrija Mikulić te Branko Bačić.

Tema HEP-Ina, inače, bila je glavna tema sjednice na kojoj je potpredsjednica Vlade Martina Dalić izložila model oko prodaje 25 posto HEP-a kako bi se otkupio MOL-ov udio u Ini.

No, Maletić je, pričaju HDZ-ovci, imala drugačiji stav, kazavši na sjednici da novac, ako se ide u otkup Ine, treba pronaći na drugom mjestu, primjerice prodajom državne imovine, poput vojnih objekata, poslovnih prostora i slično. Maletić nam je jučer kazala i kako još nije donesena konačna odluka vezana za HEP.

– Nije donesena konačna odluka da se ide u prodaju 25 posto minus jedna dionica HEP-a, niti je rečeno da je to jedini model za otkup MOL-ova udjela u Ini. Upravo je zato i otvorena rasprava kako bi se sve razmotrilo i vidjelo što je najbolje rješenje ako se ide u otkup Ine – kazala je HDZ-ova europarlamentarka koja je na Predsjedništvu iznijela velike rezerve prema planu da se inicijalnom ponudom dionica (IPO) HEP-a financira rekroatizacija Ine.

– HEP je zbog prirodnih resursa prilika da se dobro pozicioniramo u regiji, no njime treba dobro upravljati. Najprije treba restrukturirati HEP i donijeti strategiju njegova razvoja, a onda ići u prodaju dijela dionica, ali s tim da se zadrži kontrola države u upravljanju. Ne smije se propustiti šansa da HEP bude važan regionalni igrač – kazala je Maletić i navela kako zbog toga treba pričekati s prodajom dionica HEP-a.

Ona smatra da HEP ne treba miješati s Inom, nego ga postaviti na zdrave noge, a onda ići u IPO, s tim da se novac dobiven od prodaje dijela dionica HEP-a uloži u njegov daljnji razvoj.

Na pitanje je li imala istomišljenika na Predsjedništvu HDZ-a oko ove teme, Maletić je odgovorila kako se razvila rasprava koja je dugo trajala i da svi članovi Predsjedništva imaju svoja razmišljanja, te da nisu svi skloni da se prodajom udjela u HEP-u financira otkup MOL-ova udjela u Ini.

– Moramo znati što želimo, što nam je dugoročni cilj i kako do njega doći – rekla je Maletić i napomenula kako je i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković zaključio da će se još raspravljati o ovim temama. Dodala je da ni potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić nije ultimativno na stavu da se Ina otkupi sredstvima dobivenima od prodaje HEP-a, već je i sama rekla kako poziva na raspravu da bi se vidjelo što je najbolje rješenje.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić, pak, nakon rasprave o HEP-u koja se razvila na Predsjedništvu nije željela davati izjave, niti na bilo koji način javno sučeljavati svoja mišljenja i stavove sa stranačkom kolegicom Ivanom Maletić. No, iz njoj bliskih izvora nam je poručeno kako model prodaje 25 minus jedna dionica HEP-a inicijalnom javnom ponudom nije stvar njenih osobnih stavova i želja, piše Jutarnji list.

– Potpredsjednica nastoji riješiti problem u kojemu država treba vratiti kontrolu nad Inom bez trajnog povećanja javnog duga. Smatra da je listanje dionica HEP-a moguće rješenje, a kao dodatan učinak u tome procesu nastale bi koristi za HEP i za hrvatske građane – rečeno nam je iz kruga bliskog Dalić, uz napomenu kako potpredsjednica poručuje da “tko ima bolji model, svakako ga je slobodan predložiti”.

Premijer i šef HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice novinarima je kazao da je Vlada dobila “čvrstu podršku Predsjedništva i Nacionalnog vijeća da se Ina vrati u naše ruke”.

– Smatramo da rad na ovom modelu treba nastaviti i da je to najprimjereniji način da se ide na ponudu 25 posto minus 1 dionica HEP-a i očekujemo da je to strateški potez u interesu naše energetske sigurnosti i korak na kojem ćemo raditi tijekom godine. Što se nas tiče, od svih modela ovo je prema našem uvjerenju najučinkovitiji model koji bi generirao naše tržište kapitala te smatramo da je HEP kao profitabilna kompanija na taj način u poziciji da se dodatno osnaži. Prodaja bi donijela dovoljno sredstava za otkup MOL-ova udjela u Ini – rekao je Plenković.

Više članova Predsjedništva HDZ-a neslužbeno nam je reklo kako je točno da se slažu oko toga da Inu treba vratiti, ali da se ne slažu svi da to treba biti putem HEP-a.

– Uz Maletić i Horvata, stav je iznio i Branko Bačić, koji je kazao da ne bi bio za ukoliko bi se diralo u razvoj koncepta HEP-a, nego jedino ako će se zadržati većinski paket, 75 posto plus jedna dionica – kazao nam je član Predsjedništva, dodajući da je rasprava bila konstruktivna.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

 

Odgovori

Skip to content