Ljevica se zbog Trumpa odjednom brine za pravo na priziv savjesti

THE FEDERALIST 4. siječnja 2017. Piše: Jordan Lorence, viši savjetnik u Udruzi za obranu slobode, koja brani slobodu savjesti brojnih kreativnih profesionalaca na sudu 

Ako Rockettes i Buzzfeed imaju pravo odbiti poslove s Donaldom Trumpom i njegovim pristašama zbog ideoloških osnova, a što je s nama ostalima?

Izbor Donalda Trumpa proizveo je jednu neočekivanu korist: njegovi protivnici sada potražuju prava na slobodu savjesti, tvrdeći da Udruga za obranu slobode (ADF – Alliance Defending Freedom) već godinama iznosi analogne tvrdnje na sudovima.

Protivnici novoizabranoga predsjednika Trumpa izjavljuju da ne mogu mirne savjesti poslovati s onima koji pomažu Trumpu i njegovim pristašama, jer je to u suprotnosti s njihovim dubokim uvjerenjima. Isto smo i mi zagovarali u slučajevima Fotografija Elane protiv Wilock, Alrlenino cvijeće, Ruke na originalima, Kist i Nib Studio i drugim slučajevimaa, uključujući i najnoviji slučaj Teleskop Media Group u Minnesoti.

Trumpova predstojeća inauguracija donijela je mnoge prigovore na slobodu savjesti, kojima još možemo pridodati one iz prošle godine. Phoebe Pearl, plesačica iz The Rockettesa, te Jan Chamberlain, pjevačica iz Mormonskoga zbora svetohraništa, zbora koji je odbio nastupiti na svečanostima inauguracije, zbog protivljenja politici novoizabranoga predsjednika. CNN javlja da je Chamberlain napisala da nije mogla “nikada pjevati za Trumpa”, jer to bi bilo kao da “odobrava tiraniju i fašizam” i “kao da posipa Hitlera s ružama.”

Oprostite mi, vaš dvostruki standard se pokazuje

Inauguracija, također, izaziva prigovore na slobodu savjesti vlasnika kuća u Washingtonu, DC, koji su odbili iznajmiti svoje domove Trumpovim pristašama, koji planiraju doći ga vidjeti kod davanja predsjedničke prisege. Stanovnici Kolumbijskoga distrikta glasovali su 91 posto u korist Hillary Clinton. Mnogi su tada mislili da mogu zaraditi dosta novca iznajmljivanjem svojih kuća, putem Airbnba, pristašama Hillary Clinton, koje su planirali doći u grad 20. siječnja. No, izgubivši izbore, to je utjecalo na promjenu tržišta za kratkoročno iznajmljivanje stanova.

Izborni poraz Hillary Clinton prouzročio je masovna otkazivanja Airbnbonovih rezervacija. Ali, sada, kada vlasnici primaju zahtjeve za boravak od Trumpovih pristaša, stanodavci vjeruju da bi ugošćivanje Trumpovih pristaša u svojim domovima bilo protiv njihove savjesti. Huffington Post opisuje tjeskobe koje trpe „napredni“ vlasnici kuća:

No, neki pojedinci, koji su planirali oglasiti svoje domove u području Kolumbijskoga distrikta putem Airbnba kažu da se osjećaju sukobljeni zbog iznajmljivanja ili dijeljenja svojih domova s ljudima koji su glasovali za Trumpa.

“Imam visceralne reakcije na pomisao da bi Trumpov pristaša boravio u mojoj kući”, kaže Lobna, koja je planirala iznajmiti sobu u stanu koju ona dijeli sa dvije cimerice. Sve troje su pristaše Hillary Clinton.

“Nikakav me novac ne bi mogao prisiliti da se predomislim,” izjavila je. “Radi se o moralnim načelima.”

Uostalom, možda ipak sloboda savjesti vrijedi

Možda oni ne i znaju da krše antidiskriminacijski zakon Kolumbijskoga okruga, ukoliko odbiju iznajmiti stanove Trumpovim pristašama. Zakon Kolumbijskoga okruga § 2 – 1.402,21 (1) čini nezakonitim “prekinuti ili otkazati ili odbiti ili ne pokrenuti ili vršiti transakcije s nekretninama … na temelju … političke pripadnosti.” Pa, možda slučajevi koje je ADF zastupao vezane za slobodu savjesti prestaju imati smisao – poput zaštite prava da svako može živjeti u skladu sa svojim uvjerenjima, bez trpnje od prisile ili kazne od vlade.

Sukobi zbog slobode savjesti bili su potaknuti inauguracijom, te slijedom niza sličnih slučajeva, koja su se događala tijekom predsjedničke kampanje prošle godine, posljedica su Trumpova izbora, u studenomu prošle godine. U lipnju prošle godine, Buzzfeed je odbio primiti novac od Trumpovoga stožera za objavljivanje njegovih poruka tijekom kampanje, iz razloga, što se protivio njegovim političkim porukama. Glavni izvršni direktor Buzzfeeda, Jonah Peretti, napisao je: “Mi svakako ne volimo odbijati prihode kojima financiramo sve svoje važne poslove koje obavljamo u čitavoj tvrtki. Međutim, u nekim slučajevima moramo donositi poslovne iznimke: Ne reklamiramo oglase za cigarete, jer su opasne za naše zdravlje, pa nećemo ni prihvatiti Trumpove oglase, iz istih razloga.”

Nakon izbora u studenomu, Sophie Theallet, francuska dizajnerica, koja je kreirala haljine za Michelle Obamu, navodi u otvorenomu pismu, kako nije mogla mirne savjesti dizajnirati haljine za Melaniu Trump, jer su vjerovanja Donalda Trumpa “nespojiva sa zajedničkim vrjednotama prema kojima živimo.”

Moramo li svima služiti? Čak i Trumpovim pristašama?

Isto tako, nakon izbora, Matthew Blanchfield, voditelj internetske marketinške tvrtke, koja je proglašena najboljom optimizirajućom tražilicom (SEO) u Albuquerqueu, u Novomu Meksiku, nedavno je napisao da “ukoliko ste republikanac, te ste glasovali za Donalda Trumpa, ili ste dali podršku Donaldu Trumpu na bilo koji način, niste dobrodošli na SEO No.1: Molimo da napustite našu tvrtku.” Zašto bi on odbio klijente koji mu plaćaju, a možda s tim izgubi i vrijedne zaposlenike? KOB Television News javlja da je “Blanchfield izjavio da ima moralnu obvezu braniti ono za što misli da je u pravu i djelovati protiv nepravde.” (Očito da nije vidio odluku Vrhovnoga suda u Novomu Meksiku u slučaju Fotografija Elane protiv Wilock, po kojoj ona (Elane) mora zatomiti svoja uvjerenja na tržnomu gospodarstvu i poslovati sa svima, jer to je “cijena građanstva”).

U isto vrijeme, vlasnik tvrtke s propan plinom u Skoweganu, u saveznoj državi Maine, Michael Turner, iz Turner LP Gas, odbija prodavati plin Trumpovim pristašama za grijanje svojih domova. Turner je snimio glasovnu poruku na svojoj sekretarici u kojoj kaže: “Hvala što ste nazvali Turner LP Gas. Ako ste glasovali za Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima, ne ćemo vam više dostavljati plin. Molimo nađite nekoga drugoga.”

U slučajevima u kojima je ADF zastupao klijente pred sudom, dano je mnogo više dosljednih argumenta za ograničenja slobode priziva savjesti, nego što su to uradili Trumpovi protivnici. Osobe u ADF slučajevima kreirali su izraze za vlastita poslovanja, kao što su fotografije, videozapisi, kaligrafije, majice, cvjetni aranžmani i protivili su se naracijama ili stvaranju poruka s kojima se ne slažu. Eto, samo Buzzfeed, žene iz Rockettesa i Mormonskoga zbora svetohraništa, mogu ustvrditi da je njihov jedini prigovor bio zbog komuniciranja Trumpovih poruka. Ostali primjeri rastežu granice njihovih uvjerenja daleko izvan onoga što bi bilo koji klijent ADFa ustvrdio. Klijenti ADFa, i sve tvrtke koje ova udruga zastupa, služe svim klijentima, bez obzira na njihova uvjerenja, rasu, ili seksualno ponašanje. Ono na što oni prigovaraju je kreiranje poruka koje se protive njihovim uvjerenjima o braku.

Dobro vrijeme za preispitivanje slobode savjesti

Dakle, Trumpovi protivnici, sada bi se mogli iskoristiti povoljno vrijeme da preispitaju svoja neodgovorna protivljenja prema ADF slučajevima, koja štite prava vlasnika tvrtki za rad, u skladu sa svojom savješću. Evo brutalne realnosti, koji su sastavljači ustava uvažavali: Vlada djeluje prisilom. Mnogo puta, želimo da vlada koristi svoju prisilnu moć, jer na taj način promiče uređenu slobodu za svakoga. Dakle, kada policija uhiti pijane vozače, lopove i ostale kriminalce, od toga svi imamo koristi.

Ali, vlada može zloupotrijebiti prisilnu moć. Zato su nam ustavotvorci dali Zakon o pravima, koji uključuje Prvi amandman, da nas zaštiti od vladine prisile, kada su u pitanju naša vjerovanja i izražavanja. To je hvalevrijedan cilj za isključivanje, ali taj cilj ne odbacuje ili ukida ustavnu zaštitu prava osobe da govori ili ne govori.

Dakle, nemojte misliti o tim slobodama priziva savjesti u slučajevima: “Da sam uzeo fotografije istospolnoga vjenčanja, ili ste mladencima ispekli tortu, ili aranžirali njihovo cvijeće.” To nije smisao. Umjesto toga, promisli o političaru, osobito o onomu koji vam nije omiljen, koji stupa na dužnost sa ovlastima provođenja zakona protiv diskriminacije, koji prisiljavaju ljude (poput tebe) da kreiraju i komuniciraju svjetonazore, koja su vama duboko suprotni. To je politička realnost: Ljudi se slažu da ne će uvijek biti na vlasti. Zato moramo braniti prava svih, uključujući i one, kojima se protivimo, kako bi oni mogli slobodno iznijeti svoje ideje, bez vladinih kazni.

Jer ako ih vlada može kazniti, vlada može i tebe kazniti. Ako oduzmemo ta prava, tada nitko od nas ne će biti zaštićen. Ustav nas sve štiti, i to je razlog zašto biste trebali poželjeti Alrlenino cvijeće, Masterpiece Cakeshop, Kist i Nib Studio, Teleskop Media Groupe i druge poput ovih, kako bi bili u stanju voditi poslove svoje tvrtke, u skladu sa svojim uvjerenjima.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content