Papa primio nogometaše reprezentacija Argentine i Italije

Papa Franjo susreo se u utorak 13. kolovoza ujutro s članovima talijanske i argentinske nogometne vrste koje će u srijedu navečer odigrati prijateljski susret Papi u čast.

{jathumbnail off}Govoreći na talijanskom i španjolskom jeziku, Sveti Otac izrazio je nadu da će utakmica doista biti prijateljska. Podsjetio je igrače da su uzori tolikim nogometnim navijačima te ih potaknuo da tu odgovornost shvate ozbiljno. Zatražio je od njih da promiču “ljepotu, velikodušnost i prijateljstvo” koje sport može ostvariti. Pozvao je i njih koji su profesionalni sportaši da se podsjete kako je to biti amater, te da u sebi obnove onaj početni poziv sportaša. Na taj će način, promičući prave vrijednosti, izgrađivati opće dobro.

Papa Franjo također je upozorio na opasnost da sport postane samo veliki posao, pa je pozvao menadžere da svoj posao tako obavljaju da ne bude izgubljena prava narav sporta.

Govoreći dalje na španjolskom jeziku, Papa se podsjetio na svoje dječačke dane kad je sa svojom obitelji odlazio na nogometne utakmice u Buenos Airesu. Osobito se zaustavio na svojim uspomenama na stadion Gasometro u Buenos Airesu i na pobjedničku godinu 1946. Pozvao je igrače da dožive sport kao Božji dar, ne samo kao mogućnost da poboljšaju svoj talent, nego i kao odgovornost. Vratio se tada na ideju da su sportaši primjer za druge, potičući ih da budu uzor vjernosti, poštovanja i nesebičnosti. “Vjerujem”, rekao je, “da možete učiniti mnogo dobra, osobito za mlade.”

Papa Franjo zaključio je svoje obraćanje molitvom da sportaši nastave služiti tome “plemenitom pozivu” kakav je sport, te ih je pozvao da i oni mole za njega kako bi u igralištu u koje ga je Bog postavio mogao časno i hrabro odigrati utakmicu za dobro svih.

Izvor: IKA

Odgovori

Skip to content