PREOKRET U PRIČI Moralizator koji optužuje druge za plagijat, uhvaćen u velikoj prijevari!

Izvor slike: screenshot

Profesor Etike i prorektor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, dr. Ante Čović, u subotnjem je Dnevniku Nove TV upozorio na činjenicu da pojedinci koji stalno optužuju druge znanstvenike za plagijat, sami imaju puno veće grijehe.

Dr. Čović je u središnjoj informativnoj emisiji Nove TV progovorio o ‘velikoj prijevari’ dr. Tomislava Janovića, odnosno o ‘muljanju’ jednog od trojice profesora s Hrvatskih studija koji učestalo prijavljuju druge znanstvenike za plagijat (druga dvojica su profesor Tomislav Bracanović i profesor Pavel Gregorić).

Profesor Tomislav Janović je, tvrdi Čović, na osnovu izmišljene vlastite knjige potkraj 2013. godine stekao zvanje višeg znanstvenog suradnika!

Ante Čović upozorio je da je objavljena knjiga bila uvjet za znanstveno zvanje višeg znanstvenog suradnika (da bi netko mogao postati izvanredni profesor na fakultetu mora imati zvanje višeg znanstvenog suradnika, a da bi mogao dobiti to zvanje mora izdati knjigu).

Tomislav Janović je, prema Čovićevim riječima, u vrijeme kada je 2013. godine raspisan natječaj na Hrvatskim studijima – napisao u prijavi da je njegova knjiga već u tisku te je na osnovu te laži dobio zvanje višeg znanstvnog suradnika.

No ‘fiktivna knjiga’, koja je u listopadu 2013. bila tobože u tisku, i koja je prema najavi trebala imati šezdesetak stranica, objavljena je tek 2016. godine, imala je preko 200 stranica i objavljena je pod drugim ISSNB brojem! Sve to, tvrdi Čović, ukazuje da je riječ o velikoj prijevari.

Dr. Ante Čović je svoj nastup na Novoj TV zaključio riječima da Tomislav Janović u svom oku ima brvno, a da mu smeta trun u oku drugih znanstvenika koje prijavljuje plagijate.

Dr. Tomislav Janović je na Čovićeve tvrdnje, u Dnevniku Nove TV, odgovorio da je njegova knjiga bila u postupku dorade te da zato nije objavljena 2013. godine.

Na pitanje kako je knjiga od šezdesetak stranica – koja je ‘već u tisku’, tri godine kasnije narasla na preko 200 stranica, Janović nije odgovorio.

Zanimljivo je da priču o ‘velikom moralizatoru’ koji, prema svemu sudeći, ima puno veće grijehe od znastvenika koje prijavljuje zbog navodnog plagijata, hrvatski portali uopće nisu prenijeli.

No, da se radilo o nekome drugačijih ideoloških i političkih uvjerenja, nekome kome je hrvatska suverenost visoko na listi prioriteta, ne bi se postavljalo pitanje hoće li drugi mediji to prenijeti, nego koliko će minuta proći dok priča ne bude objavljena na naslovnicama stotina ‘hrvatskih’ portala i dok o tome ne bi brujala cjelokupna medijska i javna scena!

Izvor: direktno.hr

1 comment

  1. Josipa Pogačić

    Ima i gorih stvari. Profesor filozofije, bivši saborski zastupnik u Saboru i bivši varaždinski gradonačelnik, autor udžbenika za etiku, zlorabio je svoj položaj radi stjecanja protupravne imovinske koristi zbog čega je završio na sudu. Što se ministra Barišića tiče, poznajem ga osobno, znam da je autor više knjiga i jako puno znanstvenih radova i stvarno ne znam što bi njemu došlo da plagira, a ne citira nečiju jednu rečenicu. Ja vjerujem da se radilo o grešci prilikom tiskanja, ta je greška bila ispravljena za tiskanje u stranom stručnom časopisu, sve se to događalo prije više od 10 godina i, sada odjednom, hajka. To smo bili vidjeli u slučaju ministra Hasanbegovića. Nažalost je premijer Plenković tu popustio i zamijenio Hasanbegovića neusporedivo lošijom Ninom Obuljen. A sada mu piše Ivan Đikić. Ivan Đikić je imao nekakav konflikt i s Draganom Primorcem, koji je ministar znanosti i obrazovanja nažalost bio samo kratko vrijeme. Bio je jedan od boljih ministara, ali i “zvijezde” tipa Đikić imaju svoje slabosti. Što mu smetaju neki ministri znanosti ne znam, ne sjećam se da bi mu bio smetao Željko Jovanović, prava katastrofa od ministra. I kad bi premijer popuštao pred takvim pritiscima, onda bi ministre mijenjao svaki tjedan. Baš se pitam kako bi funkcionirala vlada u kojoj bi se ministri mijenjali čim na njih počnu galamiti uvijek isti galamdžije.

Odgovori

Skip to content