HODAK: Čovjek s prezimenom Đujić (‘Što se ono na Dinari sjaji’) srami se Predsjednice. Pametnome dosta!

Jednom prilikom sam nešto ne baš pohvalno napisao o bošnjačkom lobisti i antifašističkoj udarnoj igli Stipi Mesiću. Par dežurnih antifa odmah je reagirao poučivši me da jadan ne shvaćam kako se tu radi o instituciji predsjednika države. Kao nije bitan Stipe Mesić nego institucija koja se izdigla iz ustašoidne magluštine u RH. Zbog tog sjaja s vrha Pantovčaka antife su Stipi i oprostile i “Juru i Bobana“, i čekove, i pobjedničku Hrvatsku iz 1941.g. Sad je ta “uzvišena institucija“ izgubila sjaj zadobiven za vrijeme Mesića i Josipovića.

Orkestrirani medijski napadi, bivši komunisti, priučeni kolumnisti, blogeri i lijeva kulturna “elita“ vode bespoštednu hajku protiv Kolinde. Dobro, moram priznati da su ljevičari nešto kulturniji ili kako se to u narodu kaže… finiji. Za razliku od desničara kao što je to Marko Jurič, ljevičari ne idu đonom na osobu ili kako to oni fino kažu “ad hominem“ tj. prema osobi. Marko je stvarno zgrozio rafinirane ljevičarske dušice. Renata Rašović, Večernjakova ljevoruka novinarka, napravila je sjajnu medijsku simetriju između Vladimira Božovića i nesretnog Juriča. Naime, Jurič je u srcu Zagreba na pravoslavni Badnjak s “malobrojnom i šarolikom družinom“ došao provocirati tražeći Hrvatsku pravoslavnu crkvu za tobožnjih 16.700 pravoslavnih Hrvateka koji bi željeli svoju crkvu. Tu je, uz “posrnulog“ Marka, bio i moj klijent Mijo Crnoja. Njega se sjećate zbog teške “pljačke“ RH koja je u tri godine stajala državu 1.460 ustaških kuna. Pošto su “posrnulog“ Marka “pravi“ pravoslavci dočekali izuzetno “srdačno“ i poslali ga u p. m., dotični je izgubio živce i grubo im odgovorio s “gospodo, odj……“ Senzibilna Romina sa TV Nove i naša Renata ostale su tim ispadom zabezeknute. Kakav diskurs, rekla bi Jelena Lovrić. Neprimjereni odgovor crnog Marka pripadnicima pravoslavne crkve “na ceo svet“ bio je dovoljan našoj Renati da ga usporedi s Vladimirom Božovićem koji je došao “braniti Srbe u RH svim raspoloživim sredstvima“. Ona je odmah skužila, zajedno sa Darkom Pavičićem, da “baš briga hrvatske i srpske radikale za Božićni mir“. Darko je nešto ranije skužio što se iza brda valja. HPC vuče ogromnu hipoteku iz prošlosti. Pogodite koje prošlosti? Naravno iz NDH. HPC bila je osnovana 1942.g. Tko bi normalan crkvi osnovanoj te godine mogao priznati autokefalnost. Sukladno tome tko bi normalan valuti uvedenoj po prvi put baš u NDH, našoj dragoj kuni, mogao priznati financijsku legalnost? To, naravno Renati i Darku nikada nije palo na pamet. O tome neka se brine HNB i guverner.

Malo me “zelo“ kako to kažu Zagorci pa sam se udaljio od osnovne teme. A to je talent naših ljevičara koji svoju “dijalektičku“ svijest mogu izraziti finim jezičnim figurama i parabolama za razliku od sirovih desničara koji odmah za reže “gospodo, odj…….“ Recimo, SDP-ov zastupnik u Hrvatskom saboru Saša Đujić, čovjek s pjesničkim prezimenom koje podsjeća na epsku pjesmu jednog episkopa “Što se ono na Dinari sjaji…“. Saša je na facebook profilu objavio svoju sliku i napisao što misli da je Kolinda treba reći nakon gostovanja na HRT-u. ”Yes! Opet sam ispala glupa k’o kurac!” Saborski zastupnik vodi računa o dignitetu Predsjednice RH. Njega je sram k’o Miru Furlan kad je rekla: “Gledam isječak iz Kolindinog gostovanja kod Dujmovića u Dnevniku HTV-a i mogu samo zaključiti sram me je da mi je ovo Predsjednica!!!“ Nije ga bilo sram Stipe Mesića. Sram ga je pristalo izgledajuće žene koja se zna ponašati i komunicirati, koja je bila ministrica vanjskih poslova RH, veleposlanica u UN, zamjenica glavnog zapovjednika NATO-a i na kraju Predsjednica naše države. Međutim, Sašu nije sram prostačiti jer zna da će razne Renate, Pofuci, Perice…iz Večernjaka i raznih drugih medija na to zažmiriti na jedno, a ako treba, i na oba oka.

Dobro Večernjak se trudi, ali trud nije uvijek dovoljan. Jutarnji je perjanica finog salonskog novinarstva. Razgovor sa patrijarhom Irinejom, onim koji vjeruje da se trebaju gajiti dobri odnosi sa Hrvatskom, Dalmacijom, Slavonijom, Likom, Kordunom i Banijom, vodio je Dragec Carlos Zvonimir Pilsel. Čovjek je poznat po gospodskom izražaju i izuzetnoj toleranciji. Nešto prije ovog dugo priželjkivanog razgovora s omiljenim patrijarhom Dragec se obrušio na Kolindu kao japanski avioni u vrijeme napada na Pearl Harbor. Izgledalo je kao da sjedi u kljunu Mitsubishi A6M Zero-Sen i šara po Kolindi i mrskim Amerima. Dagec si je trasirao balkansku kaldrmu za ulaz u Jutarnji nazivajući Kolindu “Čokolinda grabež, plitka, nebulozna, parazit” i na kraju šećer “bezosjećajna gadura.“ S PIlselom je Jutarnji napokon kompletirao briljantno sklepanu ekipu. Jači su čak i od nekadašnje čuvene orijunaške Slobodne Dalmacije na čelu sa Borisom Dežulovićem i Šećom Senjanovićem. Sve Titovi pioniri odgojeni pod dirigentskom palicom Miljenka Smoje. Pogledajte samo ta imena sa samog vrha hrvatske medijske scene.

Ante Tomić poznati humanist koji se istakao izjavom da sve desničare treba iskrcati na stadion Dinama u Maksimiru i onda onako iz zabave išarati ih mitraljezom. E, di mu je bio mitraljez kad se pojavio onaj ognjištar s mitskom kantom govana? Zlobnici šire laž da je od rođenja uspješno operiran od bolesti koja se zove humor!

Potom Miljenko Jergović koji stoji iza sjajne svakodnevne tvorevine “Imaginarni prijatelj“ koja ima nesaglediv edukativni značaj. I zbog toga mu svaka čast. I točka. Sve drugo je “bratstvo i jedinstvo“. Kao i Tomić srcem u Beogradu, a trbuhom u Zagrebu. Vrativši se iz bivše “prestolnice“ nije mogao sakriti oduševljenje “trodimenzionalnim“ Dražom Mihajlovićem, recikliranim srpskim herojem a u stvari autohtonim ratnim zločincem. Tuđmana je onako usput nazvao “lešinom sa Mirogoja“. Zbog toga se razišao s istomišljenikom Velimirom Viskovićem. Ne zbog Tuđmana nego zbog Draže. Velju su čitav život drilali po špranci: heroj Tito, zločinci Pavelić i Draža Mihajlović. Zato on sada ne može izaći iz svog mentalnog sklopa sve i da hoće. U tome je sličan stotinama tisuća drugih mentalnih jugovića koji nakon 5. kolovoza 1995.g., ne znaju koga bi više mrzili: Tuđmana ili svoje čireve na želudcu koje su zbog njega dobili. Naš Abu Miljenko borce ISL-a smatra borcima za nešto imaginarno, protiv trulog zapada, kapitalizma. U tome je nekako nedorečen. Ne bi se štel’ do kraja demaskirati. Ali ako jednog dana Abu Bakr al Bagdadi dođe do vrha svijeta neće naš Miljenko morati više pisati o Popaju, Trnoružici ili Baš Čeliku.

Jurica Pavičić je čvrsti splitski jugo-kadar. Talentiran je za vrijeđanje onih kojima nije ni do koljena. O njemu mi je smireno i opušteno pričao moj pokojni klijent Slobodan Novak. Književnik iz radionice Jagne Pogačnik. Pokojni klasik Novak jednom je prilikom napisao nešto pozitivno o dr. Franji Tuđmanu. Slažem se da je to bilo ludo hrabro. Hvaliti čovjeka koji je stvorio ovu državu u nemogućim uvjetima. Kakva bila da bila. Okružen Manolićem, Mesićem, Boljkovcem, Matom Granićem s jedne strane te s druge strane s takozvanim kulturnjacima tipa Slavenke Drakulić, Velimira Viskovića, Jurice Pavičića, Ante Tomića, Miljenka Jergovića, Branimira Pofuka i sličnih likova. Neoprezni Slobodan Novak u poznim godinama bio je javno proglašen u Jutarnjem listu kretenom!! Znate li od koga? Od Jurice Pavičića.

Mislim da vam je sad malo jasnije da je ovoj sjajno sinkroniziranoj ekipi falio samo još jedan mali kotačić da postane stroj koji melje sve pred sobom. Kao nekad Honved ili danas Barcelona i Real. Taj kotačić je naravno Dragec Carlos Zvonimir Pilsel koji će uskoro Aci Stankoviću objasniti najnovije pikanterije o “bezosjećajnoj gaduri“. Bit će to Nedjeljom ne u dva već sve u šesnaest. I rezervni igrači Jutarnjeg su također klasni. Sve Klasić do Klasića i uvijek spremna Jelena Lovrić. Dobri duh Ive Pukanića Robi Bajruši, borbeni Boris Vlašić, Dražen Krušelj koji se istaknuo idejom o antifašističkom nogometnom klubu Zagreb. Kod tih likova nema mržnje, osim što iz dna svoje ljevičarske duše mrze sve što je desno. I nikako ne mogu svojim ideološkim sklopom shvatiti da je ”desno” ustavna kategorija kao uostalom i ”lijevo”. Svugdje u civiliziranom svijetu..

Evo, nedavno se javila kao “seks-simbol bivše države“ glumica Mira Furlan. Mira nas podučava k’o novo otkrivene domorodce: “Hrvatska i svijet dave se u mržnji.“ Analogno tome svijet i Hrvatsku treba spašavati od davljenja. Ako malo oslobodim ognjištarsku maštu i zamislim bivši seks-simbol kako u bikiniju skače u vodu da nas spasi od utapanja… to još može proći. Ali što ako za njom počnu skakati i Vesna Teršelič, Rada, Martina Dalić, Sanja Sanasvraka ili tako nekako, Mirjana Mirt, Vedrana Rudan, Nina Obuljen, Slavenka Drakulić, Silvana Perica, Renata Rašović, Petra Maretić Žonja… Mislim da tada i utapanje nije solucija za odbaciti.

Čitam na fejsu kako reagira prosječni muškarac kad ga žena ostavlja. Ateist: Ne vjerujem! Katolik: Ja sam kriv! Pravoslavac: Samo da je naš! Musliman: Jedna manje! Budist: Samo da si ti sretna! Filozof: Zašto baš danas! Skeptik: Jesi li sigurna! Naivac: Kada se vraćaš! Pesimist: Znao sam! Optimist: Uzmi ključ za svaki slučaj! Bankar: To će me puno koštati! Zeleni: Idi biciklom! Slovenac: Samo da nije Hrvat! Hrvat: Samo da nije Slovenac! Albanac: Samo da nije Srbin. Bosanac: M’rš u p.m….!

Čitam da nam Premijer osniva “Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću“. Hvale vrijedna inicijativa. Sjetih se što je jednom rekao Winston Churchill: “ Ako ne želim da se neki problem riješi, osnujem povjerenstvo“. Što se članova povjerenstva tiče stvar je donekle jasna. Hrvatska je mala bara s puno krokodila. Prevladavat će povjesničari i sociolozi. Naivni su sigurni da odnos prema totalitarizmu treba riješiti na znanstveni način te oko toga postići konsenzus. Prije će konsenzus postići Abu Bakr el Bagdadi i Donald Trump nego Hrvoje Klasić, Tvrtko Jakovina, Drakan Markovina i Vjekoslav Perica sa Josipom Jurčevićem i Ivanom Lučićem. Meni se osobno sviđa mudar stav Tihomira Cipeka s elitnog fakulteta političkih znanosti. On je analitičan k’o stari tip ruskih kompjutora iz Varšavskog pakta. Čak je i vidovit. Kad je Tiho vidio kuda puše vjetar oko Kolinde dao se pozvati na TV-Novu i lijepo objasnio neukom i zatucanom puku: ”Predsjednica se malo turistički slikala ispred ograda, a onda je to pokušala pretvoriti u državnički posjet“. Još da nam je objasnio o kojem se tipu ograda radi ja bi mu povisio honorar. Ako pak ovakve analize radi pro bono onda ga ipak za takve uratke treba platiti. Samo neka više ne dolazi na TV. Uz “oko sokolovo“ Matea Beusana to je drugi lik u kojeg treba malo investirati da kad je gusto u politici i nogometu, ostane doma. Mislim da povjerenstvo treba voditi Hrvoje Klasić. Ljudi ga vole. Mlad je i zatucan. Još je uvjeren da je u NDH ubijeno u četiri godine deset puta više nevinih ljudi nego u komunizmu “s ljudskim likom“ u četrdeset i pet godina. Titovo visoko mjesto na engleskim i njemačkim tablicama najvećih zločinaca XX stoljeća smatra “štamparskom“ greškom. Godinama promovira novu granu ratnog prava koju s oduševljenjem prihvaća svaki homo balcanius: pravo osvete pobjednika nad razoružanim poraženim. Stav.1. toč 2. glasi: “Važno je da su razoružani“. Naoružani bi mogli učiniti nove ratne zločine prilikom pokušaja da ih se zazida u napuštene rudnike. I Hrvojica će sigurno lako postići konsenzus s istomišljenicima Jakovinom, Markovinom i Pericom. Jurčević i Lučić se neće složiti i konsenzus će biti utvrđen sa 4:2 u korist progresivaca. Ima u Lijepoj našoj eminentnih povjesničara kao što je to npr.: bio pok. Dule Bilandžić koji je uz akademiju JNA završio i ekonomiju. Tako je postao akademik u povijesnom razredu JAZU. Još je poznatiji povjesničar bio Slavko Goldstein koji je završio srednju trgovačku školu. Valjda samo zbog toga nije postao akademik. Ali može uskočiti u ”last minute show” ako progresivcima zatreba ne-daj-bože pomoć za društveno poželjni konsenzus. Uglavnom, ako se to povjerenstvo ikada i osnuje bit će podijeljeno na progresivne i nazadne drugove. Đake Milana Kangrge i Mladena Zvonarevića i licemjerne tipove koji, kako smatra Klasić, kad treba osuditi ustaške zločine, oni odmah sve relativiziraju osudom komunizma. I što raditi sa tipom koji Hudu jamu smatra velikim građevinskim pothvatom mladih Udbinih i Ozninih inženjera koji su pronašli kvalitetno rješenje za 3.000 narodnih neprijatelja. Zato sam neizmjerno sretan i s radošću iščekujem da u jednom budućem Otvorenom Novokmet objavi konačni konsenzus o suočavanju s prošlošću. S čime će se nakon toga suočit Prof. Jurčević i prof. Lučić možda će trebati zapitati Državnog odvjetnika.

Iz učeničke zadaće u Borovom selu: ”Nikola Tesla je Srbin rođen u Hrvatskoj, a izmislio je naizmjeničnu srpsko-hrvatsku struju.

Autor: Zvonimir Hodak/dnevno.hr

4 comments

  1. Ante Velebit

    Izgleda da je ovom mongoloidu Đujiću pop smrdljivi četnik Đujić u rodu.

  2. Prigodnu hajuku

    Vid’ mu face, mongol oriđiđi.
    Dokaz više da je sve ovo što se naziva srbima
    u stvari potomstvo turaka i njihovih domaćih životinja,
    nastalo u 500 godina beogradskog pašaluka.
    PRIGODNI HAIKU .
    Mujo bi rek’o HAJ U KU…
    “Što se ono
    na Dinari sjaji,
    džujičeva lubanja u travi,
    proždrli ga vuci,
    a pos.rali mravi…”

Odgovori

Skip to content