Podignuta optužnica protiv ratnog načelnika “Martićeve milicije” u Kninu

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu optužilo je za ratni zločin državljanina Srbije (59) kojega tereti da je kao načelnik kninske milicije početkom 1992. podređenima naredio da teroriziraju, zastrašuju i protjeraju Hrvate iz Kninskog polja.

Tužiteljstvo tvrdi da je optuženi bivši načelnik “Martićeve milicije” 3. siječnja 1992. oko 14 sati s većim brojem naoružanih podređenih pripadnika SUP-a Knin, s više vozila i transporterom došao u zaseoke Marići i Velići gdje su živjeli isključivo građani hrvatske nacionalnosti.

Tijekom akcije čiji je cilj bio teroriziranje, zastrašivanje i protjerivanje stanovnika Hrvati im nisu pružali otpor, dok su milicajci pucali po kućama i pretraživali ih. Pritom su iz jedne kuće uzeli nekoliko tisuća njemačkih maraka, svu zlatninu i zadnju plaću vlasnikve kćeri, a u drugoj kući porazbijali inventar i namještaj. Petero civila pritom su bez ikakvog razloga lišili slobode, priveli ih i zatvorili u zgradu SUP-a u Kninu, navodi tužiteljstvo.

U optužnici stoji i da su krajinski milicajci u zaseoku Marići automatskim oružjem ranili jednog civila i kada je pao na zemlju ubili ga pucajući u njega iz neposredne blizine. Navode i da su neposredno nakon te akcije prestrašeni hrvatski civili napustili svoje kuće u Kninskom polju i prešli u slobodni dio Hrvatske.

M.M./hrsvijet.net

2 comments

  1. stjepan

    Zašto se identitet zloćinca prikriva?pogotovo kada je u pitanju ratno pljaćkanje zastrašivanje i ubijanjete te lišavanje slobode ?

Odgovori

Skip to content