Zapaljen fitilj u Banjaluci, može se očekivati i prasak

Uz zvuke srpske ultranacionalističke pjesme “Marš na Drinu”, korištene u vrijeme velikosrpske agresije na području Jugoslavije, obilježen je u Banjoj Luci, u nazočnosti entitetskoga predsjednika Milorada Dodika, predsjednika Predsjedništva BiH Mladena Ivanića, predstavnika srbijanske Vlade te Darka Mladića, sina haškoga optuženika Ratka Mladića, 9. siječnja, Dan Republike Srpske(RS), koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.

Počasna postrojba Trećega pješadijskog puka Oružanih snaga BiH, postrojena u blizini glavnoga trga, predala je prijavak predsjedavajućemu Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću. Na akademiji u povodu tzv. Dana RS-a Milorad Dodik je izjavio kako sanja da se pripoje i budu jedinstveni dio zajedno s maticom Srbijom. “Taj san se uporno obnavlja i jednog dana će biti ostvaren”, rekao je, dodavši da će RS, koju je nazvao “časnom teritorijalnom državnom organizacijom” nastaviti slaviti svoj dan i nastaviti suradnju s Srbijom i Rusijom, te Kinom. Srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić istaknuo je “dok ima RS, ima i Srbije”. Čestitao je RS na referendumu o njezinome danu te dodao da se odluke naroda moraju poštovati.

Redatelj Emir Kusturica osvrnuo se na srpsku tradiciju, na patrona RS svetog Stefana te njezinu ugroženost. KusturicaKusturica je oca i sina Izetbegovića označio iskonskim neprijateljima Srba i kršćanstva te ih optužio za “paktiranje sa zapadnim fašistima”. Poželio je da ima “malu atomsku bombicu” i tako upozori sve one koji, po njegovu sudu, nastoje dovesti u pitanje opstanak RS. Služeći liturgiju u Banjaluci u povodu svetoga Stefana, zaštitnika RS, srpski patrijarh Irinej rekao je da je RS nacionalno i duhovno biće i nije slučajno nastala, već je djelo Božje da sačuva srpski narod, da bi opstao i ostao na tim prostorima koji su zaliveni krvlju i utemeljeni na kostima.

U povodu ovoga događaja, Čedomir Jovanović, lider LDP-a Srbije, priopćio je da sve što prati Dan Republike Srpske dodatno konfrontira srpski narod s Bošnjacima i Hrvatima, umjesto da sa njima popravlja odnose kako bi od BiH nakon godina sukoba napokon bila stvorena funkcionalna država. Republika Srpska i Srbi koji tamo žive razlog za slavlje imat će onda kada ih budu poštovali oni na koje su najupućeniji, a to su Bošnjaci i Hrvati u BiH”, stoji u njegovome priopćenju.

Marko Curać/Hrvatski tjednik/hkv.hr

Odgovori

Skip to content