LAVROV: Ne smijemo dopustiti da dođe do novog rata na Balkanu

Ruski ministar vanjskih poslova o situaciji na Bliskom istoku i na Balkanu

Jedna je od “zadaća” pregovora u Astani 23. siječnja pod pokroviteljstvom Rusije, Turske i Irana, “učvrstiti” primirje u Siriji, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

“Jedna od zadaća susreta u Astani je ponajprije učvrstiti primirje”, rekao je Lavrov na tiskovnoj konferenciji.

“A onda potaknuti sudjelovanje zapovjednika boraca na terenu u političkom procesu”, dodao je ruski ministar vanjskih poslova.

Moskva i Teheran, koji podupiru Damask, i Ankara koja podupire sirijske pobunjeničke skupine, dogovorili su se o primirju u Siriji koje je stupilo na snagu 29. prosinca i najavili mirovne pregovore za 23. siječnja u kazahstanskoj prijestolnici.

“Mislimo da zapovjednici boraca na terenu trebaju sudjelovati (u političkom procesu) i popis ne treba ograničiti samo na skupine koje su 29. prosinca potpisale dogovor o primirju”, ocijenio je ruski dužnosnik.

“Onima koji nam se žele pridružiti treba omogućiti da to učine”.

Na pregovorima trebaju sudjelovati glavne pobunjeničke skupine, napose Džaiš al Islam (Islamska vojska).

Sergej Lavrov je istaknuo da bi bilo “pravedno” pozvati u Astanu predstavnike nove američke administracije Donalda Trumpa koji će 20. siječnja službeno preuzeti dužost, tri dana prije početka pregovora u Astani.

U subotu je prijelazni tim Donalda Trumpa potvrdio da je primio poziv u Astanu i dao do znanja da još nisu odgovorili.

O situaciji na Balkanu

Lavrov je rekao i kako se ne smije dopustiti da dođe do novog oružanog sukoba na Balkanu, prenosi Blic.

– Snage kosovskih Albanaca ne trebaju biti prisutne na sjeveru Kosova naseljenom Srbima. Što se tiče vlaka Beograd-Priština, odmah nakon tih događaja nazvao me Ivica Dačić i analizirali smo što se zapravo dogodilo. Mogu reći samo jedno – EU mora smiriti ovu situaciju i postupiti tako da se ispunjavaju sporazumi između Beograda i Prištine koji su postignuti – rekao je Lavrov.

Prema tome, rekao je Lavrov, sloboda kretanja ljudi se ne smije ograničavati i na sjeveru Kosova gdje žive Srbi ne smije biti albanskih pripadnika policije.

Hina

Odgovori

Skip to content