ARALICA: Plenković će uskoro spoznati da njegova ptica bez desnog krila ne može letjeti

Akademik Ivan Aralica, u interview za Globus, otvoreno je upozorio Andreja Plenkovića da njegova ptica, odnosno HDZ, ne može letjeti bez desnog krila. Ujedno mu je sugerirao da za Tomislava Karamarka, koga smatra čestitom osobom ali nedoraslom zadaći na kojoj se našao, nađe mjesto u stranci i državi.

-S Karamarkovim se slamanjem desno krilo HDZ-a, dolaskom Plenkovića, nije slomilo. Jer će Plenković, želi li da mu ptica leti, ubrzo spoznati da njegova ptica bez desnog krila ne može letjeti. I zato što se bez dva krila, u ptičjem slučaju, letjeti ne može i zato što bez desnog krila i tijelo i lijevo krilo ptice doživljavaju, ako se ptica zove HDZ, trenutni kolaps. Da mu se to slučajno ne bi dogodilo, moj bi mu savjet bio da se s Karamarkom čuje i, ako poželi, neka mu nađe odgovarajuće mjestu u okviru stranke i države”, kaže u velikom intervjuu Globusu Ivan Aralica, jedan od najvažnijih hrvatskih suvremenih pisaca, akademik, najistaknutiji intelektualni predstavnik političkoga konzervativizma.

Na pitanje zašto je svojevremeno javno rekao zaTomislava Karamarka, kojega sad preporučuje Andreju Plenkoviću, da nije dorastao zadatku da bude na čelu velike stranke, pojasnio je da je jedina Karamarkova krivnja u tome što nije dorastao čelnom mjestu.

-Rekao sam ono što sam zaključio u početku Karamarkova uspona na čelno mjesto u stranci, kad sam ga i osobno upoznao. Rekao sam sa žaljenjem, jer sam u međuvremenu spoznao da je plemenit čovjek, da je imao dobre političke stavove i da u njegovu slomu, osim što je nedorastao čelnom mjestu, njegove krivnje nema – istaknuo je Aralica.

O Karamarkovu “adutu” Zlatku Hasanbegoviću, bivšem ministru kulture, potpredsjedniku HDZ-a, koji je s Plenkovićevim dolaskom potisnut u zapećak, Aralica ima dobro mišljenje. Cijeni ga, prije svega, po njegovu ministarskom radu te smatra kako će nova ministrica, ili netko drugi, morati završiti ono što je Hasanbegović započeo.

-Netko će, moguće i sadašnja ministrica, trebati dovršiti ono što je Hasanbegović započeo. A on je započeo demontažu komunističkog jugoslavenstva koje se predstavlja za humanizam i internacionalizam. Može netko biti i mentalni komunist i jugoslavenski nostalgičar, njemu na veselje, ali zašto bi budžet hrvatske države, koja je skupo platila rat s jugoslavenstvom i komunizmom, plaćao opstanak toga mentaliteta i liječenje jugo-nostalgije kao vrste osobne i društvene bolesti. Kao vrste hipohondrije! – kaže Aralica.

Osvrnuo se i na Davora Bernardića, novog predsjednika SDP-a.

-Bude mi lakše oko srca kad ga vidim na ponoćki i poželim da i još na kojoj misi preko godine bude prisutan. Pri tom se sjetim zabluda svoje mladosti. Mislio sam da je spojivo kršćanstvo, usađeno u mene od malih nogu, i partizanija s partijnošću u kojima sam se stjecajem okolnosti u antifašističkoj borbi našao. Nije ih se dalo spojiti i to je bio uzrok mom povratku na izvorište. Ako želi ono što sam i ja želio, neka Bernardić bude bolje sreće od mene! – poručuje akademik.

U intervjuu Globusu Ivan Aralica govori i o naznakama novog odnosa između desnice i ljevice na hrvatskoj političkoj sceni, o mogućoj suradnji HDZ-a i SDP-a, o konzervativizmu i liberalizmu, o komunističkom mentalitetu i njegovoj ukorijenjenosti u društvu; te otkriva kako je na temelju svoje stare pripovijetke napisao novi roman “Anastazija”…

Izvor: ovdje

4 comments

  1. Ranko Jugović

    Ako ga je svojevremeno Tuđman postavio za tajnika HDZ-a premda nije bio član HDZ-a, sve govori. Čovjek jako dobro pozna situaciju u HDZ-u i dobro zna što govori.

  2. Ivan Cubela

    Akademik Aralica dobro zna što govori, samo akoga budu slušali, daj Boze.

Odgovori

Skip to content