Tajna depeša veleposlanstva u Washingtonu otkriva: Predsjednica se u SAD-u sastala s vrhom Pentagona

Foto: Twitter/Senator Rubio Press

Velik broj navedenih sugovornika imat će veliki značaj u daljnjem umrežavanju između najviših predstavnika RH i ključnih članova buduće administracije SAD-a

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se za radnog posjeta Sjedinjenim Državama sastala, među ostalim, s vodstvom Pentagona, sa senatorima Ronom Johnsonom i Marcom Rubiom, kongresnicima Louom Barlettom i Rickom Santorumom, admiralom Jamesom Stavridisom…

Velik broj navedenih sugovornika imat će veliki značaj u daljnjem umrežavanju između najviših predstavnika RH i ključnih članova buduće administracije SAD-a.

Dijelovi su to iz diplomatske bilješke koja je iz veleposlanstva Hrvatske u Washingtonu 17. siječnja poslana u Ministarstvo vanjskih poslova, ali i u Ured premijera, MORH, Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost te kabinet ravnatelja SOA-e. Bilješku, koju posjedujemo, sastavio je Nikica Kopačević iz veleposlanstva Hrvatske u SAD-u, a odobrio veleposlanik Josip Paro.

U njoj se detaljno navode imena i funkcije sugovornika i teme razgovora, ali i specificira da je bila riječ o radnom posjetu predsjednice kako bi “iskoristila prigodu koju pruža razdoblje tranzicije između dvije administracije”.

Prema bilješci, predsjednica se sastala s republikanskim senatorom iz Wisconsina Ronom Johnsonom te njegovim stranačkim kolegom s Floride Marcom Rubiom, kaže se. Susret s Rubiom bio je poznat već prije, nakon što je njegov PR tim objavio fotografiju razgovora.

Predsjednica se nadalje sastala s republikanskim kongresnikom Louom Barlettom, koji je među prvima podržao kandidaturu izabranog predsjednika Trumpa, bivšim senatorom i komentatorom na CNN-u Rickom Santorumom, dekanom The Fletcher School jedne od najprestižnijih škola diplomacije i međunarodnih odnosa u svijetu, te s jednim od kandidata za državnog tajnika admiralom Jamesom Stavridisom, nekadašnjim vrhovnim zapovjednikom savezničkih snaga u Europi, piše u bilješci.

Za sastanak s izvršnim potpredsjednikom Atlantskog vijeća SAD-a Damonom Wilsonom hrvatska je javnost znala iz njegove objave na društvenim mrežama, no bilješka otkriva da se predsjednice sastala i s višim suradnikom u Centru za transatlantske odnose Sveučilišta John Hopkins Edwardom Josephom.

Kolinda Grabar-Kitarović sastala se i sa Zalmayom Khalilzadom, američkim veleposlanikom i čestim komentatorom u medijima koji je blizak budućem predsjedniku, nadalje stoji u diplomatskoj bilješci.

U sastancima je predsjednica raspravila o vanjskoj i sigurnosnoj politici predsjednika Trumpa, kao i očekivanjima od novog odnosa SAD-a s Rusijom,te sugovornicima “nametnula RH kao pouzdanog partnera i Saveznika SAD-a, ključnog za suradnju sa zemljama jugoistočne Europe”.

“O ostalim sastancima, iz razloga nacionalne sigurnosti i sukladno NATO i EU pravilima, predsjednica Republike osobno će izvijestiti najviši državni vrh”, dodaju u bilješci.

Ključne poruke Kolinde Grabar-Kitarović sugovornicima tiču se jugoistočne Europe, pri čemu je iskazala zabrinutost stanjem u BiH i nefunkcioniranjem Daytona te upozorila na sigurnosnu prijetnju koju “predstavlja jačanje islamskog radikalizma i povratak stranih boraca”.

Zabrinutost izaziva i oštra retorika Srbije te etiketiranje Hrvatske “kako bi se izazvala nesigurnost kod srpske manjine, ali i ocrnilo Hrvatsku u međunarodnoj zajednici” te je upozorila na opasnosti koje mogu proizaći u jugoistočnoj Europi ako međunarodna zajednica, a posebno SAD, maknu s nje fokus.

Raspravljala je o inicijativi Tri mora, a u okviru bilateralnih odnosa govorilo se o ukidanju viza i potpisivanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja.

Koje je stavove predsjednica iznijela američkim sugovornicima
1. Bosna i Hercegovina

Sigurnosnu prijetnju predstavlja jačanje islamskog radikalizma i povratak stranih boraca, bez adekvatnih programa deradikalizacije

2. Odnosi sa Srbijom

Zabrinutost izaziva oštra retorika Srbije, etiketiranje Hrvatske i vraćanje u prošlost te rusko-srpske vježbe koja se održavaju bez promatrača

3. Inicijativa Tri mora

Američki sugovornici istaknuli su kako je važno da Hrvatska zadrži ulogu supredsjedatelja kako se inicijativa ne bi percipirala samo kao poljska

4. Bilateralna pitanja

Predsjednica je naglasila značaj ulaska Hrvatske u program izuzeća iz viza te potpisivanje Ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Cijeli članak možete pročitati na portalu vecernji.hr

Odgovori

Skip to content