DR. JANJIČEK: Euro je valuta koju ne želi više nitko

Hrvatska je od 2000 godine bila gurana u „euro-atlatnske integracije“. To je postavljeno kao „nacionalni interes“ svih političkih stranka! Taj nacionalni interes sastojao se od članstva u NATO i EU. Punih 13 godina godina se ustrajavalo na tom članstvu u „euro-atlantske integracije“. Na tom putu, Hrvatska je morala „progutati“ uhidbe NEVINIH hrvatskih generala, a „uspješno“ izvršenje uhidbe je obznanjeno „slučajno“ u Beogradu od Carle Del Ponte! Hrvatska je tada na licu mjesta odmah i zaprimila „iskrene čestitke“ od četničkog vrhovništva u Srbiji! Hrvatska je morala „progutati“ i prvostupanjsku presudu svojim generailma! Nakon nekoliko godina, hrvatski generali su posve OPRAVDANO oslobođeni! Sve su to bili „važni“ EKONOMSKI „kriteriji“ članstve u EU!

No, kada se govori o ekonomskom smislu uvijeta za članstvo Hrvatske u EU, tu su stvari puno drugačije. Hrvatska je morala otvoriti svoje tržište za inozemne tvrtke koje žele nastupiti na hrvatskom tržištu. Posebice onima iz poljoprivredne i prehrambene industrije i dati ne ograničenu mogućnost prodaje inozemne jeftine i kontaminirane prehrambene robe! Sa druge strane, nestali su hrvatski proizvođači zdrave hrane, ali s troškovnicima koji su nešto viši od uvozne prehrambene robe. No, ono što hrvatskoj javnosti nikad nije otvoreno rečeno, uvijek je proizvodnja zdrave hrane skuplja od kontaminirane hrane. Hrvatska državna ministarstva morala su UVIJEK kontrolirati kvalitetu uvežene prehrambene robe, ali to nisu činila kako bi se DODVORILA „svetoj“ EU u svrhu što bržeg članstva Hrvatske u EU. Ta navika ostala je i do danas.

Tako je Hrvatska tijekom „približavanja“ članstvu u EU pravila godišnje 7-8 milijardi eura vanjskotrgovinskog deficita i posljedično akumulirala ogromni vanjski dug. Domaći proizvođači posve su bankrotirali, a onda i napustili Hrvatsku. „Ogromni“ novčani iznosi u „fondovima“ EU koji su obećavani, na koncu se uspostavilo da nisu baš tako izdašni i da su previše birokratizirani. Tako je puno više uplatila Hrvatska u EU u obliku članarine, nego izvukla novca iz EU fondova!

Vrhunac svega bio je podmetanje Hrvatskoj kredita sa valutnom kaluzulom prema tečaju franka! Svrha je bila izvlačanje novca iz Hrvatske kako bi brojne inozemne komercijalne banke smanjile svoje financijske dubioze i u tomu su uživale podršku svojih vlada! Dok su druge države članice EU preko svojih središnjih nacionalnih banaka upozoravali svoje državljane ne uzimati takve kredite, a negdje ih i zabranjivali, u Hrvatskoj su masovno dopuštani. Hrvatski guverneri Vujičić i Rohatinski bili su „MUMIJE“ i dopuštali inozemnim komercijalnim bankama činiti što god požele u Hrvatskoj! Zasigurno razlog treba tražiti u nastojanju hrvatskih političara onog već spomenutog jadnog dodvoravanja EU kako bi Hrvatska što brže bila članica EU.

Hrvatska je na žalost opet suočena s „novim“ istupima domaćih ekonomista! Nastoji se „argumentirano“ objasniti hrvatskoj javnosti, kako je „spas“ za Hrvatsku uvođenje eura u novčarsko poslovanje i samim time dokinuće kune kao nacionalne valute.

Jedan naš uvaženi ekonomista, dr. Šonje je prije nekoliko dana upravo o tomu doista ZAMARAO hrvatsku javnost s NE izrečenim „argumentima“ o prijekoj „potrebi“ za dokinućem kune. Koristio se i NE točnostima! Stoga ću samo u nekoliko natuknica ponovno reći zbog čega je dokinuće kune besmislica!

Prije svega podsjetit ću sve i svog kolegu Šonju na trenutak kada je utvrđen stvarni iznos financijske dubioze Grčke i dubioza je bila puno teža nego se navodno očekivalo. Tada je Njemačka željela izbaciti Grčku iz euro zone. Odnosno, prinuditi je na povratak na Drahmu. No, francuski predsjednik ih je odgovorio i predočio da je to jednostavno NE moguće! Onda se u ljeto 2015 godine ušlo u teške pregovore EU i Grčke oko njezina financijskog spašavanja. Tada je Grčka vlada željela uvesti Drahmu i to je bila vrlo ozbiljna namjera, ali su i oni odustali, jer su se suočili sa istom spoznajom kao i Njemačka, to je nemoguće!

Zašto je nemoguće, logično je pitanje?

Zato što države koje su prezadužene, onog trenutka kada su uvele euro kao valutu, sve su svoje dugove preračunali u Eur i uvele Eur. Praktično sav novac koji imaju od trenutka nije njihov, zbog deficita koji su unijeli! Izbjegavanje bankrota u takvim državama se svodi samo na upravljanje financijama u smislu prilagodbe priljeva novca sa dospijećem plaćanja različitih financijskih obveza. Kada bi se u takvoj situaciji u nekoj državi pokušalo s uvođenjem nacionalne valute bilo bi ne mogućno. Naime, kako utvrditi početni tečaj te „nove“ nacionalne valute, kada doslvce ta država ima opći manjak novca! Sav novac što se nalazi u optjecaju praktično ne pripada toj državi, jer ona ima DUG, odnosno GUBITAK! Dakle, svaki Eur u banci i prometu jednostavno nije novac te države, već dug! Za funkcioniranje nacionalne valute potreban je iznos novčarskih pričuva u nacionalnoj i inozemnoj valuti. Kako utvrditi početni iznos tih pričuva, kad baš svaki cent, svaki eur koji se nalazi u toj državi je dug! Dakle, nema početnog koraka za uspostavu povratka na nacionalnu valutu, jer ni ne može biti.

Zbog toga kada moj kolega Šonje tvrdi kako se nitko ne želi vratiti nacionalnoj valuti, jednako je kao i tvrditi, kako svaki davljenik koji se drži za komad drveta ne želi ga pustiti da bi se uhvatio za drugi komad drveta kojeg NEMA!

Isto tako kolega Šonje tvrdi kako bi Hrvatska imala „još lakši“ pristup tržištu kapitala EU i valjda ponovno pristup nekim “novim“ i „dodatnim“ fondovima EU! Doista, moram se upitati imali više itko NORMALAN tko želi više slušati BAJKE o „beskonačnim“ novčanim iznosima u fondovima EU i samo ih treba uzeti, kako se prije LAGALO!

Kolega Šonje sam kaže „Hrvatska mora uplatiti kapital u Europsku središnju banku i taj kapital bi bio jamčenvina u slučaju gubitka zajedničkih insititucija“! No, tvrdi kolega Šonje, „ali ćemo u njihovim odlukama (tih institucija) punopravno sudjelovati“. Doista kolega Šonje, pa u Hrvatskoj više uopće ne postoji osoba koja će povjerovati u bilo kakvu „ravnopravnost“ Hrvatske u EU, jer te ravnopravnosti jednostavno NEMA za nikog! Baš kako je i rekao novoizbrani predsjednik SAD Trump, EU služi samo za potrebe Njemačkoj!

Nemojte MOLIM vas pričati priče, kako Hrvatska može biti u „klubu s Njemačkom i Austrijom“! U tu bajku više ni najmanje dijete ne vjeruje. Hrvatska ne može biti niti u klubu s Italijom i u taj klub ne spada ni Grčka, unatoč vašoj priči o tomu. Italiji NIKAD neće biti nametnute takve ekonomske mjere kao Grčkoj, makar je doista talijanski dug višestruko viši nego dug Grčke, jer je Italija stup opstojnosti EU!

Fiskalna „disciplina“ nema veze za uvođenjem Eura kolega Šonje, jer je to jednako kao i kada se tvrdilo da će „bolonjski sustav“ poboljšati kvalitetu hrvatske visoke naobrazbe, a dogodilo se upravo OBRATNO! Fiskalna disciplina kolega Šonje ovisi prije svega o fiskalnom sustavu koji je u Hrvatskoj prava KATASTROFA! Nisam zamijetio da ste bilo što predložili u tom smislu, a još manje argumentirano!

Troškovi tečajne konverzije doista su trivijalne naravi i krajnje je besmisleno ih spominjati kao neki tako visoko otežavajući čimbenik za oporavak hrvatskog gospodarstva! Puno je važnija, kamatna stopa! No, ona je visoka u Hrvatskoj NE zato što imamo kunu! Nije ni zato što je takvo stanje na hrvatskom novčarskom tržištu. Kuna NE funkcionira kao valuta u svom SUVERENOM obliku, nego kao valute engleskih KOLONIJA iz 19 stoljeća! Hrvatska uopće nema pravo novčarsko tržište! Hrvatske kamatne stope su visoke zato što inozemni vlasnici „hrvatskih“ banaka naplaćuju „hrvatskim“ bankama visoke kamate na eure odobrene kao podloga kunskim kreditima! Ponovit ću opet, svaka kuna mora u svakom trenutku vrijediti €0,13! Hrvatska je financijski krajnje rizična od bankrota, pa je onda i kamatna stopa na odobrene eure jako visoka, jer je u nju uključena tzv. „kamatna premija“ kao dodatak na kamatnjak!

Kolega Šonje, čitava EU koja koristi Euro izvršila je „bailout“ program, kako na razini država, tako na razini bankovnog i korporativnog poslovanja! Samo Hrvatska i zemlje članice EU koje imaju nacionalnu valutu to nisu učinle, jer to NE dopušta EU! Te države bi doista PRVE mogle učiniti „bailout“ kad bi dokinule ŠTETNU valutnu klauzulu! „Bailout“ je bio koristan za sve članice Euro zone, ali je štetan za Hrvatsku! Je li to ta „ravnopravnost“ koju spominjete kolega Šonje! Hrvatska propada već 8 godina i to DRAMATIČNO! Od hrvatskih stručnjaka se s pravom očekuje puno više od trivijalnih bajki o dugogodišnjem putu korisnosti uvođenja PROPADAJUĆE valute euro!

Dr. Tihomir Janjiček

Odgovori

Skip to content