PROGNOZA: Dalmatinci, gasite pećice i radijatore

Nakon oštre zime koja nam se dobrano zavukla u kosti, stigao je vikend koji je brojne iz toplih kuća izvukao na sunce.

Forte lijepog vremena imat ćemo u ponedjeljak, kada se, kažu u Crometeu, čeka najtopliji, samim tim i najugodniji dan ovoga tjedna. Pa bi šteta bilo tu dnevnu trilogiju ne pojačati izlaskom u prirodu i u šetnju, pod suncem koje je u zavjetrinama puno više od zubatog. U prikupljanje što više vitamina D.

Odlična je to najava za sve kojima se zima dobrano uvukla u kosti, a potvrđuje je podatak o temperaturi koja će se na obali i otocima u ponedjeljak kretati od deset do čak 16 stupnjeva. U Zagori koji stupanj niže. Prvi dan idućeg tjedna donosi i pojačano jugo na moru, levant uz obalu, no bez obzira na to, čeka nas vrijeme koje asocira gotovo na proljetno.

Rade Popadić iz Crometea za ovaj tjedan, zaključno s idućim vikendom, najavljuje razdoblje bez većih iznenađenja. A to znači da u idućih sedam dana u Dalmaciji ne trebamo očekivati ni snijeg, ni velike kiše, ni debele minuse. U utorak nam dolazi malo promjenljive naoblake, praćene s vrlo malo kiše na jugu Dalmacije. I to će, kaže Popadić, zapravo biti i jedine ovotjedne oborine.

Od utorka će se Dalmacijom širiti slaba do umjerena bura, koja će sa sobom donijeti i malo niže temperature. Uz obalu i na otocima očekuje se od osam do 12 stupnjeva, a u Zagori od šest do maksimalnih osam u najtoplijem dijelu dana. Srijeda će biti pretežno sunčana s malo umjerene bure, na sjevernom dijelu Dalmacije prolazno i jače.

Bura automatski donosi i zahladnjenje, a s njim i niže temperature. Konkretno to znači da ćemo na obali i na otocima uživati na temperaturama od osam do 11 stupnjeva tijekom dana, dok će noću iznositi od dva do šest. U Zagori će biti hladnije, jutra i noći osobito, a neće nedostajati ni mraza.

– U četvrtak i petak nas očekuju vedri dani uz hladne noći, a u Zagori umjerena bura. No bit će prilično ugodno, s temperaturama od sedam do devet stupnjeva u Zagori, a uz obalu i na otocima i do deset stupnjeva u najtoplijem dijelu dana. Lijepo nas vrijeme očekuje i idući vikend – kaže Rade Popadić.

Tiho, bez vjetra

Iduća subota i nedjelja donijet će nam dane koji vuku vani, u šetnju, u planinarenje, na sunčanje na rivama, ćakule na šentadama, bicikliranje, gušte kao u proljeću u zimskom razdoblju.

To će omogućiti, kaže Popadić, temperature na obali i otocima od osam do maksimalnih 13 stupnjeva u najtoplijem dijelu dana, te u Zagori koji stupanj niže. Bit će tiho, bez vjetra, neće biti ni oblaka, u svakom slučaju vrijeme zbog kojih će i pećice, radijatori i klime doživjeti vikend-odmor i rad u manjoj brzini.

Izvor: slobodnadalmacija.hr

Odgovori

Skip to content