Suhozid potvrđen kao kulturno dobro!

Ministartsvo kulture donijelo je odluku kako se umijeće suhozidne gradnje ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je uvršteno u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Tako je nakon trogodišnjeg perioda preventivne zaštite umijeće je suhozidne gradnje u prosincu 2016. godine dobilo i trajnu zaštitu kao nematerijalno kulturno dobro RH, sve zahvajući dugodišnjem radu i zaštiti Udruge Dragodid koja je i aplicirala zahtjev za trajnom zaštitom i uvrštenjem suhozida kao nematerijelne kulturne baštine.

“Čestitamo svim nositeljima i jako smo ponosni na naš rad u okviru registracije. Ovo će sigurno biti poticaj za daljnji rad te popularizaciju i očuvanje suhozidne baštine.” ističu iz udruge Dragodid kojoj je primarni cilj istraživanje i reaktualizacija suhozidnog graditeljstva i ostalih tradicijskih graditeljskih tehnika kao temelja za održivi razvoj i očuvanje okoliša.

Uspostvaljena je i inicijalni popis nositelja te je u kampanji za popis i prijavu suhozida, koja je trajala je 2 mjeseca, prikupljeni kontakti 98 fizičkih i 19 pravnih osoba . Od mnoštva prijavljenih na kraju je Udruga Dragodidi predložila 35+18 za uvrštenje na popis nositelja nematerijalnog dobra. ” Ključno je bilo iskustvo i pripadnost tradiciji lokaliteta, te volja da se znanje stavi na raspolaganje drugima, bilo kroz praktični rad ili kazivanje. Prijavnicu smo poslali u lipnju 2016., a za ovu novu stepenicu u zaštiti najvažnije je bilo u njen tekst uključiti i prijedlog popisa nositelja, znači reprezentativnih meštara suhozida i organizacija koje se njime bave.” ističu iz Udruge Dragodid.suho1

Izvor: Udruga Dragodid

SUHOZID KANDIDIRAN ZA UNESCO NEMATERIJALNU KULTURNU BAŠTINU

Hrvatska ima 13 dobara upisanih na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva, a ove godine nadamo se kako će se i suhozid naći na UNESCO-voj listi.

Naime, prigodom obilježavanja 70-te obljetnice UNESCO-a, u Nicosiji (Cipar) od 22. do 23. siječnja 2016.g., uz podršku Regionalnog centra za očuvanje nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a u Sofiji, Ministarstva obrazovanja i kulture Cipra te ciparskog Nacionalnog komiteta za UNESCO održan je sastanak stručnjaka na temu Tehnika gradnje „u suho“ kao element nematerijalne kulturne baštine kako bi se započelo s izradom zajedničke kandidature za upis na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalnih dobara čovječanstva ističu iz Ministarstva kulture.

Uz stručnjake iz Cipra, Bugarske, Grčke Španjolske i Švicarske kao predstavnik Ministarstva kulture RH sudjelovao je i stručnjak iz Udruge Dragodid koja je jedan od nositelja nematerijalnog kulturnog dobra – umijeća zidanja “u suho”. Svoja iskustva stručnjaci su međusobno razmijenili prezentirajući tehnike gradnje “u suho” koje su dio nacionalnih inventara nematerijalne baštine. Tom prigodom ocijenjeno je da su zajedničkim sastankom učinjeni značajni koraci koji će pridonijeti međusobnom upoznavanju s mogućnostima i izazovima u očuvanju i promociji gradnje “u suho” kao elementa nematerijalne kulturne baštine.

suhozid (1)Foto: Udruga Dragodid

„Umijeće gradnje suhozida široko je rasprostranjeno, i sadrži mnogo dodirnih točaka, kao i bezbroj lokalnih razlika. Ono što je svima koji ga baštine zajedničko jest da su slaganjem kamena na kamen zajednice oblikovale svoje krajolike prilagođavajući ih svojim potrebama obitavanja i uzgoja biljaka i životinja. Suhozidom se čovjek kroz povijest borio ili se još uvijek bori protiv erozije, poplava, lavina, isušivanja, a usput su u suhozidu i oko njega svoj dom našle brojne sitne biljke i životinje povećavajući bioraznolikost i kompleksnost okoliša“ istaknuli su iz Udruge Dragodid.

Gradnja “u suho” danas je rasprostranjena na području država sudionica sastanka, a same varijacije dobra su identificirane kao produkt specifičnih socio-ekonomskih i prirodnih osobitosti svakog pojedinog područja. Na sastanku je predložena zajednička predaja kandidature za upis na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu kao važna inicijativa koja će omogućiti kvalitetnu promociju i očuvanje primjenom mjera zaštitetei razmjenom primjera dobre prakse.

Glavni koordinatori zajedničke kandidature, koja bi bila upućena UNESCO-u 2017.g. su Cipar i Grčka.

HrTurizam.hr/kamenjar.com

 

Odgovori

Skip to content