Film „Huda jama – strogo čuvana tajna“ prikazan u Kaštel Sućurcu i Splitu

U organizaciji Hrvatske udruge Benedikt dana 1. veljače 2017. u kino dvorani Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, pred 200-tinjak ljudi, prikazan je dokumentarni film „Huda jama – strogo čuvana tajna“.

Prije početka prikazivanja filma prisutne je u ime Hrvatske udruge Benedikt pozdravio predsjednik dr. Vide Popović, koji je istaknuo značaj istraživanja svih zločina počinjenih nad Hrvatima po završetku II. svjetskog rata i do 1990. godine jer je upravo otkrivanje te istine i odavanje počasti žrtvama preduvjet izgradnje zdrave i bolje budućnosti naše domovine i hrvatskog naroda. Prisutnima se prigodnim riječima obratio i redatelj i scenarist filma slovenski istraživač Roman Leljak, koji je još 1989. godine otkrio rudnik Barbarin rov u mjestu Huda jama u kojem je partizanska vojska u svibnju i lipnju 1945. godine na najokrutniji način pogubila oko 3000 ljudi, od toga oko 2000 Hrvata. Leljak je prisutne upoznao s radom udruge Huda jama te je napomenu kako se na području Slovenije nalazi najmanje 15 stratišta gdje su pogubljeni Hrvati po završetku II. svjetskog rata i kako će on i njegovi suradnici nastaviti raditi i istraživati s ciljem da otkriju što precizniji broj žrtava i da se na najprimjereniji mogući način oda počast svakoj žrtvi. Popović je zahvalio Leljaku na predanom i neumornom istraživačkom radu te je naglasio kako ovaj primjer slovenskog istraživača treba biti poticaj i istraživačima i povjesničarima u Hrvatskoj da se počmu baviti sličnim radom. Za napomenuti je kako su prikazivanju filma ispred grada Kaštela nazočili zamjenici gradonačelnika Mili Novak i Zoran Bonacin te predsjednik Gradskog vijeća Denis Ivanović.

Dana 2. veljače 2017. Hrvatska udruga Benedikt organizirala je pred punom dvoranom Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu ponovno prikazivanje filma „Huda jama – strogo čuvana tajna“. Film je prvi put prikazan u Splitu početkom studenog prošle godine te je tada isti došlo pogledati oko 1500 ljudi te se zbog tolikog interesa u jednoj večeri dvaput prikazao. Prije početka prikazivanja filma prigodnim riječima obratili su se dr. Vide Popović, predsjednik Hrvatske udruge Benedikt i Roman Leljak, scenarist i redatelj filma, koji je dočekan gromoglasnim i srdačnim pljeskom nazočne publike što potvrđuje neupitnu podršku njegovom neumornom istraživačkom radu.

Hrvatska udruga Benedikt

Odgovori

Skip to content