Super kukuruz stiže i u Hrvatsku

EK RAZMIŠLJA O UVOZU SUPERBILJKE S ČAK OSAM DODANIH GENA
Genetičar M. Jošt: Što država misli o tome, uopće nije važno, bitno je da su se sve hrvatske županije, odnosno narod, izjasnile kao “GMO free”

 

{jathumbnail off}Iako ga nezavisni europski stručnjaci smatraju ozbiljnom prijetnjom potrošačima i okolišu te tvrde kako je njegov uzgoj krajnje kontroverzan jer nisu provedena adekvatna testiranja, sjeme genetski modificiranog kukukuruza SmartStax američkog biotehnološkog diva Monsanta već bi se krajem ove godine moglo naći na europskom, a time i na hrvatskom tržištu.

Sve jači GMO lobi
Glasnogovornik europskog povjerenika za zdravlje Toni Borg potvrdio je da bi Europska komisija dopuštenje o uvozu tzv. superkukuruza otpornog na herbicide, koji sam stvara otrove koji ubijaju insekte, mogla donijeti do kraja listopada, a prema pisanju Deutsche Wellea, pojedine bi ga zemlje mogle zabraniti samo u slučaju “ugroze nacionalne sigurnosti što je u slučaju superkukuruza teško dokazivo”. U prilog sve jačem GMO lobiju u EU najbolje govori i nedavna odluka francuskog vrhovnog suda o poništenju zabrane uzgoja Monsantova GM kukuruza MON810 za koju navodno nema legalne osnove jer GMO dopuštaju i zakoni EU. Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nedavno je u Berlinu na inicijativu Austrijanaca potpisao deklaraciju “Dunav soja”, kojom bi se u zemljama dunavske regije povećala proizvodnja soje slobodne od GMO-a na čak 1,8 milijun hektara i tako smanjila ovisnost europskih proizvođača stočne hrane o uvozu. No kakav je generalni stav Hrvatske i resornog joj ministra o sjetvi GM kultura u nas, jučer nismo uspjeli doznati. GMO, kako nam je odgovoreno iz ministarstva, spada u domenu ministarstva zdravlja.

Znamo li što jedemo?
– Što o tome misli država koja je preuzela regulative EU, ionako nije bitno – kaže Marijan Jošt, umirovljeni profesor genetike, oplemenjivanja bilja i sjemenarstva. Bitno je da su se sve hrvatske županije izjasnile kao “GMO free”. No kako RH ima i 17-člano Vijeće za GMO koje savjetuje Vladu te čak dva odbora za uvođenje GMO-a u okoliš i njegovo stavljanje na tržište, to je najbolji pokazatelj da je demokracija u nas na klimavim nogama i da će se situacija s GMO-om u nas razvijati onako kako u njima budu glasali predstavnici raznih državnih institucija, odnosno kako im se naredi, tvrdi on.

– GM kulture nisu čak ni rodnije. Tko je lud da ih sije, a koštaju i nekoliko puta više – pita Jošt. Jagoda Munić iz Zelene akcije, članica Vijeća za GMO, kaže da RH sukladno direktivama EU može odbiti sijanje GMO-a kako je to napravila većina EU članica izuzev Španjolske, Portugala, Češke, dijela Danske, Nizozemske, dok se GMO na tržištu treba jasno deklarirati prelazi li dopuštenu količinu “onečišćenja” od 0,9%. Da RH ne treba sjetva GMO-a, slažu se, tvrdi ona, i brojni inozemni stručnjaci s obzirom na mala i rascjepkana polja, ekoturizam, ekopoljoprivredu, brojna zaštićena područja… Pokazalo se i da nametnici brzo postaju otporni na modifikacije u GMO-u, na što se odavno upozorava pa nam GMO više prijeti u slučaju nekontroliranog uvoza stočne hrane ili mesa iz zemalja pobornica GMO-a.

– Prema zakonodavstvu EU svinja othranjena GM kukuruzom uopće nije GMO – završava Munić.

Izvor: Jolanda Rak Šajn, 
Sandra Veljković/VLM

Odgovori

Skip to content