Gospa Lurdska

Lurd (Lourdes), mali grad s oko 15 tisuća žitelja, u jugozapadnoj Francuskoj (departman Hautes-Pyrénées, regija Midi-Pyrénées), na rijeci Gave de Pau u Pirenejima, 60 kilometara jugozapadno od Toulousea, značajno je i omiljeno hodočasničko odredište. Godine 1858, četrnaestgodišnjoj Bernardici (Bernardette) Soubirous, mlinarevoj kćerki, u spilji Massabielle osamnaest puta ukazala se Blažena Djevica Marija.

Prvo ukazanje dogodilo se 11. veljače 1858, kada je Bernardica vidjela Gospu u spilji nedaleko grada, skupljajući drva za ogrjev u društvu svoje sestre i prijateljice. Slična ukazanja ponovila su se te godine još 17 puta, sve do 16. srpnja 1858. U svojim obraćanjima Bernardici Marija ju je pored ostalog potaknula da iskopa izvor s ljekovitom vodom, zaželjela dolazak mnoštva vjernika na mjesto ukazanja, preporučila molitve i pokoru za nevoljne grešnike, bolesni svijet i obraćenje nevjernika, zatražila podizanje crkve na tom mjestu i predstavila se kao Bezgrešno Začeće.

Ukazanja u Lurdu spojila su nebo i zemlju, a prožeta su pozivima na molitvu, pokoru i obraćenje. Marija se za prenošenje svojih poruka poslužila siromašnom i neukom mlinarevom kćerkom. Svevišnji putem Majke znakovito izabire malene i ponizne. To je velika poruka i značajna pouka lurdskih događanja. Lurdska ukazanja potiču Crkvu i vjernike na čistoću, skromnost, spremnost na žrtvu te na molitvu i ljubav prema bolesnicima, siromasima i nevoljnicima.

Papa Pio IX. ovlastio je 1862. mjesnog biskupa da dopusti štovanje Blažene Djevice Marije Lurdske. Bernardette Soubirous proglašena je blaženom 1927, a svetom 1933. Godišnje Lurd posjeti više od 5 milijuna hodočasnika. Uz spilju su sagrađene bazilika (1876) i velika crkva svetog Pija X. (1958), s 20 do 30 tisuća sjedala. U Lurdu su se dogodila i danas se događaju mnogobrojna tjelesna i duhovna ozdravljenja.

Gospi Lurdskoj posvećena su mnoga naselja, učilišta, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva (Zagreb-Vrbanićeva ulica, Čulinec kod Zagreba, Remete kod Zagreba, Hrastje kod Jastrebarskog, Donje Orešje kod Svetog Ivana Zelina, Vukovar-groblje, Valpovo, Zdenkovac kod Čaglina, Gašinac kod Sibinja, Uljanik kod Garešnice, Bjelovar, Barilovićki Leskovac kod Barilovića, Karlovac-bolnica, Čabar-Potok, Vrbovsko-Senjsko, Rijeka-Žabica, Strmašćica kod Klane, Radini kod Brtonigle, Lećevica, Kaštel Lukšić, Grohote na Šolti, Marušići kod Omiša, Donji Dolac kod Omiša, Kučiće kod Omiša, Vepric kod Makarske, Roglići-Župa biokovska kod Zagvozda, Podhume kod Milne na Braču, Spilice-Crpala kod Ploča, Dobranje-Bijeli Vir kod Zažablja, Veliki Skočaj kod Bihaća, Derviši-Budžak kod Banje Luke).

Izvor: zupajastrebarsko.hr

Odgovori

Skip to content