DON DAMIR RAZOTKRIVA PRAZNOVJERJE: Knjiga i film „Tajna“

Don Damire,

Čitao sam knjigu «Tajna» i gledao film jer sam pao u jako teško depresivno stanje nakon svog dugogodišnjeg raskalašenog života u zlu ovog svijeta …te sam tu potražio spas, naravno uz molitvu. Radi se o tome da trebamo samo pozitivno razmišljat o svemu što nas okružuje. Mislim da bi najbolje shvatili što želim pitati kada biste sami pogledali to, ako možda već i niste, jer jako puno mladih prakticira ovu metodu što me podsjeća na hagioterapiju vlč. Tomislava Ivančića. Da li je ispravno to što sam radio ili nije? BVB.

Uvijeke!

Nažalost, knjiga i film «The secret» nisu prava duhovna hrana. Iako na prvi pogled privlače i imaju sličnosti s našom kršćanskom vjerom, kada se malo bolje pogleda, vidi se da između «Tajne» i Evanđelja postoje nepremostive razlike.

«Tajna» zapravo spada u duhovnost New Agea. Stoga promovira ideju da je čovjek u krajnjoj liniji sam božanstvo koje treba upregnuti «svemir», odnosno Boga, da vrši njegovu volju. Odjek je to one stare podvale koju je još na početku đavao u liku zmije servirao prvim ljudima: «Ako mene poslušate, bit ćete kao bogovi» (usp. Post 3,1-5).

Nasuprot tome, vjera nas uči da mi nismo bogovi, već stvorenja grijehom ranjene naravi. Također, uči nas da pobožanstvenjenje ne možemo postići svojim silama, nego Božjom milošću i da mi trebamo otkrivati i vršiti Božju volju, a ne on našu.

Nadalje, «Tajna» i New Age općenito promoviraju vjerovanje da je moguće svojim razmišljanjem mijenjati objektivnu stvarnost. Nasuprot tome, Isus nam kaže da ne možemo svojom zabrinutošću dodati svome stasu jedan lakat (usp. Mt 6,27).

Ono što «Tajna» također potiče jest težnja za udobnošću, uživanjem, udovoljavanjem sebi. Tu nema tamnih noći osjetila i duha, nema moralnih zahtjeva, odupiranja grijehu do krvi (usp. Heb 12,4). Nasuprot tome, Evanđelje nas poziva da se odreknemo samih sebe, uzmemo svoj križ i idemo za Kristom (sve do Maslinskog vrta i Golgote, a tek onda i proslave).

Općenito uzevši, u kršćanstvu je Bog taj kojemu se s povjerenjem predajemo, vjerujući da on vodi naš život u pravom smjeru i nadahnjuje nas kad, kako i koliko je to najbolje za nas. Nasuprot tome, osoba koja prakticira New Age nastoji sama imati sve konce u rukama i voditi svoj život.

Radi se, ukratko rečeno, o dva oprečna sustava vjerovanja. Onaj tko se otvori vjerovanju New Agea, svjesno ili nesvjesno odriče se Evanđelja i otvara se djelovanju zlih duhova. Ti pak duhovi hrane iluziju pobožanstvenjenja onoga tko im se otvara, ali dugoročno gledano uvijek skupo naplaćuju svoje usluge. Treba biti svjestan da postoji đavao, koji je «lažac i otac laži» (Iv 8,44), koji se «prerušava u anđela svjetla» (2 Kor 11,14), koji zavodi svojim lukavstvima (usp. 2 Kor 11,3), a kojem je krajnji cilj «da ukrade i pogubi» (Iv 10,10).

Dakako, samo pozitivno razmišljanje, u određenom smislu, nije u suprotnosti s kršćanstvom.

Dapače, kršćanin će upravo zbog svjetla vjere u svemu vidjeti smisao, pa i u djelovanju zla koje Bog dopušta. Također, imajući povjerenje u Božju svemoć koja onima koji ga ljube sve okreće na dobro, kršćanin se neće predavati malodušju, mrmljanju i očajavanju, nego će sve iz Božje ruke prihvaćati i stalno moliti da se Bog još više proslavi. Također smo kao vjernici u odnosu prema svima pozvani uvijek promatrati ono pozitivno, a to je prije svega slika Božja na koju je svaki čovjek stvoren, i koju ne može do kraja uništiti niti jedan grijeh. Također, znajući da će zadnju riječ u povijesti svijeta imati Bog i da će svako dobro biti na kraju nagrađeno, kršćanin se neće predavati u teškoćama, protivštinama, nerazumijevanjima. No, svi ovi primjeri pozitivnog stava su jedno, a smjer u kojem vodi duhovnost «Tajne» nešto sasvim drugo.

Vjerujem da ćeš, produbljujući pomalo svoje prijateljstvo s Gospodinom, osobito preko Evanđelja, i sam uočiti ove razlike i na pravi način pročistiti i učvrstiti svoj duhovni život.

Btb,
don Damir

Izvor: studentski-pastoral.com

Odgovori

Skip to content