Što bi se dogodilo da su nas Srbi porazili u ratu?

U dvorani Hrvatskog slova u Zagrebu održana je zanimljiva tribina, koja je privukla iznimno veliki broj posjetitelja, a nosila je naziv: „Što bi se dogodilo s Hrvatima i Hrvatskom da smo izgubili u obrambenom Domovinskom ratu“. O tome su govorili prof. dr. sc. Andrija Hebrang, akademik Ivica Kostović i publicist i predsjednik UHBDR91. Mladen Pavković.

Moderator je bio glavni urednik Hrvatskog slova Stjepan Šešelj.

Svi su se složili da se nikako „nije smjelo“ izgubiti rat protiv srbijanskih i inih agresora, bez obzira što su, poglavito na početku, bili tri, a možda i više puta jači u svakom pogledu. Rat su dobili hrvatski branitelj „sa srcem“, a oni nisu pobijedili samo i isključivo okupatora, već i hrvatsku petu kolonu, koja na žalost i dalje ratuje protiv Hrvatske i Hrvata.

Hebrang je ponovno naglasio da unatoč pobijede još uvijek nismo uspjeli naplatiti ratnu i inu štetu od Srba, koji su među ostalim rušili i civilne objekte, prije svega bolnice.

A da smo kojim slučajem izgubili rat, svijet bi bio na strani pobjednika i Hrvati bi ponovno prolazili ono što su i nakon 1945. Od tog poraza ne bi se desetljećima mogli oporaviti – mišljenja je bio Pavković, podsjećajući i na tragediju hrvatskog naroda u bosanskoj Posavini.

Akademik Kostović osobito se prisjetio uloge dr. Franje Tuđmana, koji je, kako je rekao, želio Hrvatsku pod svaku cijenu. Zbog toga mu danas mnogi ne mogu oprostiti što je i pojedine bivše Udbaše uključivao u stvaranje države. No, da nije bilo njega, ali i branitelja Hrvatska još dugo ne bi bila ono što je danas-slobodna, demokratska i samostalna.

Sudionici ovog skupa također se postavili i pitanje: zbog čega se o ovoj temi javno ne govori, tim prije što smo stvarno mogli izgubiti rat, a što onda?

M.B./hrsvijet.net

1 comment

  1. Željko Gašparović

    Pa iz ne znam kojega razloga se to o tome javno i češšće ne govori i ukazuje na važnost teme jer kad se malo čovjek zamisli nad ovim pitanjem ne bi se niti hrvatska niti hrvati dobro proveli da su kojim slučajem srbi pobijedili sad nam još uvijek zagorčavaju putem i kroz razne institucije u koje su se zavukli uz pomoć naših izdajica koji cijelo vrijeme igraju dvostruke uloge glume velike domoljube a s druge strane sa svim sredstvima nastoje hrvatsku posrbiti i vratiti u one okvire u kojima bi oni bili opet svoji na svome iako i sad na takvim pozicijama i mjestima gdje jako dobro uživaju plodove svoje dvoličnosti

Odgovori

Skip to content