Tko je Igor Mirković, redatelj koji je Hrvatsku prikazao kao fašističku zemlju?

Foto: Facebook

Igor Mirković našao se u središtu pozornosti u aferi HAVC i zbog kontroverzne najave Motovunskog filmskog festivala.

Najava Motovunskog filmskog festivala, gdje u kratkom traileru Igor Mirković uspoređuje stanje u Hrvatskoj 2016. godine sa fašističkom zemljom, izazvala je burne reakcije u javnosti, posebno u brantiteljskim udrugama. “Trailer prikazuje isječke iz filma „Cabaret“ Boba Fossa gdje se u nacističkim odorama pokazuju pjevači pjesme „Tomorrow belongs to me“, uz isječke fotografija Poglavnika tzv. NDH dr. Ante Pavelića i ustaških vojnika, sve to miješajući sa prikazima slika hrvatskih gradova i spomenika”, napominju z Koordinacije Hrvatskih braniteljskih udruga i kažu da je time Republika Hrvatska prikazana kao totalitaristička nacistička zemlja.

Igor Mirković rođen je 1965. godine u Zagrebu gdje je završio osnovnu i srednju školu, a potom i politologiju na Fakultetu političkih znanosti. Od 1989. godine radio je kao televizijski novinar i urednik televizijskih emisija U potrazi, Javna stvar, 007 i Od 5 do 12. Osim na HRT-u, radio je i u nezavisnim produkcijama, a od 1994. do 1996. je radio za CNN-ov World Report.

Godine 1998. u Factumovoj produkciji snimio je svoj prvi dokumentarni film Orbanići Unplugged, te mu je od tog trenutka karijera sve više vezana za film. Šira publika je za Mirkovića – redatelja čula tek 2001., kad je zajedno s Rajkom Grlićem režirao film Novo, novo vrijeme. Godine 2003. snimio je dokumentarac Sretno dijete o procvatu novog vala u bivšoj Jugoslaviji, a 2012. je dovršio svoj prvi dugometražni igrani film Noćni brodovi.

Igor Mirković glavni je urednik Studentske televizije, televizije kroz koju prolaze svi studenti s Fakulteta političkih znanosti.

Motovun Film festival, čiji je izvršni direktor, nastao je krajem devedesetih, a njegova „vrhunska vrijednost bila je sloboda misli i duha – i tim izmicanjem iz zadanih kulturnih okvira bili smo najveća provokacija.“ Opisao je Mirković MFF u prošlogodišnjem intervjuu za Nacional u kojem se osvrnuo i na „napade na HAVC“ rekavši kako „ta beskrajno mutna optužba o protežiranju prijatelja i kolega posljedica je toga što tu nema nikakvih drugih dokaza: niti postoje dokazive malverzacije, niti je netko ukrao novac, niti se može dokazati da je HAVC podržavao politički podobne.“

Također, negirao je da se tu „samo troši“ i dodao da na svaku uloženu kunu uvijek dolaze kune iz nekog stranog izvora, hrvatskih i europskih fondova.

Protivnik referenduma o braku

“Znam da je u pitanju referendum koji će se za koju godinu prepričavati kao mračna epizoda. I bizarno je da smo se svi mi drugi bili primorani pretvoriti u gay aktiviste, trošiti puno energije u borbi za prava koja su banalna, jednostavna i o kojima se na ovom stupnju razvoja društva više ne bi trebalo razgovarati. Strah me i pomisliti za što bi se sve u ovoj zemlji moglo skupiti 700 tisuća potpisa. Da sam zločest, počeo bih nalaziti primjere. No nije stvar u tome. Žao mi je što se toliko ljudi osjetilo pozvanima dati potpis za ukidanje prava susjeda i sugrađana, mojih prijateljica i prijatelja, a sasvim je sigurno da će za nekoliko godina istospolni brak postati jednakopravan na Markovu trgu kao i svugdje u Europi, skupljali potpise ili ne”, komentirao je Mirković u intervjuu za Večernji list u vrijeme referenduma o braku.

Gost na tribini Mime Simić

Tijekom 2014. godine Mima Simić je na svojoj tribini „U sridu s…“ ugostila Silvanu Menđušić i Igora Mirkovića, bračni par koji, kako je najavljeno tada “osim bračne veze, veže i strast prema vizualnim medijima”.

Protiv Marka Juriča

Kad je Marko Jurič svoju emisiju završio izjavom da su dva četnika 2005. proglašeni svecima SPC, te na sarkastičan način upozorio majke s malom djecom da pripaze kad prolaze pored srpske crkve na Cvjetnom trgu “da ne bi netko s nožem istrčao i obavio svoj krvavi četnički pir”, Mirković je organizirao masovne pritužbe Agenciji za elektronske medije preko Facebooka tražeći da ulože 5 minuta i podupru ukidanje Marka Juriča i njegove emisije “Markov trg”.

Niz nepravilnosti

Možda bi priča o Mirkoviću i ostala samo na traileru da se nisu doznale nepravilnosti u načinima financiranja filmova koje potpisuje upravo on.

Analiza Državne revizije nedavno je pokazala da se u Hrvatskom audiovizualnom centru nisu poštivali zakoni i propisi. U javnosti su se pojavili primjeri poznatih osoba koje su od HAVC-a dobivale veliku svotu novca po nejasnim kriterijima. Jedan od njih je i Mirković koji, kako kažu iz Koordinacije, svake godine dobiva 500,000 kuna, dok je 1.800.000,00 kuna dobio za film “Noćni brodovi”, 2010. godine dobio je još 175.000,00 kuna za poticanje razvoja projekta koji je već bio završen(!). Na ovo je ukazivala Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata, predvođena svojom predsjednicom i dragovoljkom Domovinskoga rata Zoricom Gregurić, još prije no što su rezultati postali poznati. Uz Mirkovića novac je dobivala i njegova supruga Silvana Menđušić.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content