Država ne smije biti bunar bez dna za Pupavce, Sarnavke, Sauche i slične

Možda je najbolje započeti sa Hrvojem Hribarom i HAVC-om, jer ne znam državu u svijetu koja masno plaća učinjene usluge vlastitog blaćenja i njeguje vlastite mrzitelje toliko da im plaća i nerad i izmišljene troškove i projekte.

U čemu jest neprijeporno u pravu g. Zlatko Hasanbegović jest da država ne smije biti bunar bez dna za Pupavce, Sarnavke, Sauche i eksperimentatore sa HNOS-om i kurikulnom reformom tipa Jokić; gospodin školovan u Londonu na temu vjeronauka u hrvatskim školama!!!

Više bih volio da se Boris Jokić bavio školstvom na Dalekom istoku ili Finskoj (začuđujući rezultati), ili da je stručnjak poput Ranka Rajovića (član MENSA-e, razvojni pedagog, specijalist interne medicine, stručno se bavi neuroendokrinologijom i REM-a kroz MENSA-u postao je autor programa kreativnog učenja koji se danas primjenjuje u 14 europskih država). Naprednost dokazivati kroz marksizam i jugoslavizam je idiotski, i sam bi Marx prihvatio alate i rezultate znanosti svoga vremena, a ne utapao se u liberalno dogmatsku utopiju, ekonomiju i ciljeve školstva je predobro shvaćao. Jer znate Marx nije bio marksist, nego misleći čovjek u darvinističkom dobu.

Čudo je bio i predsjednik Josipović koji je poput kolege Stjepana dobro surađivao s Haaškim sudom, iako nije ništa učinio u potraživanju pravedne odštete (reparacije) i dokazivanju uključenosti Srbije u ratove u Hrvatskoj i BiH. Mi moramo našu kuću ponovno graditi od temelja, jer nedopustivo je da postanemo servis Bruxellesa, da se ugasila svaka proizvodnja, da Slavonija seli u Irsku i Dalmaciju, da naši prijatelji Mađari našom grješkom dobivaju kontrolu nad INA-om, da smo ukinuli vojni rok, da su razvojni planovi u funkciji stranih korporacija i domaćih mešetara (neki dan sam na javnoj raspravi morao slušati o brzoj cesti kroz Rijeku Dubrovačku, području poput lijevka sa izvorima vode, starim ljetnikovcima, klizištima, arheološkim nalazištima, živim selima, poljoprivredom i turizmom – nisu mi znali objasniti kome takav “razvoj” i cesta trebaju, ako znamo da kamioni i cisterne imaju autocestu kroz Popovo Polje, te da Dubrovniku treba pomorska veza sa svijetom sramotno dokinuta, a ova Vlada je vraća. To je kao deva kroz iglene uši, ali za čiju ljubav?)

Nezamjeranje, sitni karijerizam, strah, inercija, potkupljivost stvarani su desetljećima. Nesuvisli su moral bez kulture i znanja i kultura bez znanja i(ili) morala. Naša kuća je naopako izgrađena sa puno lošeg materijala, ukoliko želimo preživjeti između velikih sila u vječito nemirnoj regiji jedini uzor nam može biti katolička Dubrovačka Republika! Dobar čovjek i stručnjak je potreban kao Hasanbegović i Rajović, a netko se može zvati i tisuću puta Hrvoje (Hribar), Stjepan Kesić, Ivo Paganini a da mu je hrvatska država daleko od srca. Jer valjan čovjek poštuje tuđe i čuva svoje!

Rentijerstvo stvara neradnike, narkomane, raskalašenost i bezidejnost, odumiranje. Oslonac na građevinu i turizam je ludost (inače bi Mediteran vodio svjetsku ekonomiju), kroz Balkan sam gledao sumnjivi kapital (i narkokartela i švercera) utopljen u betonske zgradurine, promjenu strukture stanovništva, zagađenje bukom i gužvom, odumiranje tradicionalnih djelatnosti, obrta i poljoprivrede, narušavanja konzervativnog mentaliteta, razaranje vrijednih krajolika i vizura radi trenutačne dobiti. Primjeri za to su Zrće, Budva i građevine nasuprot Gospi od Škrpjela, rana u krajoliku. Jasno, i strani kapital može kontrolirati neku državu kupujući nekretnine i grane gospodarstva (neokolonijalizam) i naseljavajući nove elemente.

Ne smije se razmišlati na kratke staze, jer budućnost pripada pametnima i sposobnima, i u SAD-u je danas Teksas (pa i Kalifornija) taj koji prednjači, a New York sa svojim neboderima nosi svega 8 posto ekonomije. Ulagati treba kako kaže dr. Igor Čatić u znanje i one koji znaju znanje! A šarlatane opće prakse lustrirati, pa i kada su “naši”! Uz demografiju naš najveći problem je elita.

Teo Trostmann – hrvatski-fokus.hr/dragovoljac.com

Odgovori

Skip to content