MARIJA HREBAC Je li ona kraljica hrvatskih uhljeba?

Povlastice, 25.000 kuna plaće, desetak tisuća mjesečno po službenim karticama, brojni sukobi interesa, ‘službena putovanja’ u egzotične zemlje, skupi hoteli i još skuplje večere, službeni Volvo, članstvo u nadzornim odborima, privatna tvrtka koja posluje s javno-privatnom u kojoj je član nadzornog odbora, ali to još nije sve… dajemo cjelovit pregled

Mediji su svojevremeno Mariju Hrebac prozvali “Linićevom kraljicom sukoba interesa”, a sad bi mogla dobiti i epitet kraljice hrvatskih uhljeba. Portal 24 sata u četvrtak piše: “Ona ima plaću višu od premijera Andreja Plenkovića i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović. Na smještaj i putovanja u samo jednoj godini predvidjela je potrošiti 240.000 kuna. Kad izađe s posla, sjeda u novi Volvo S60 koji je kupila Agencija koju vodi. Kad poželi dobar ručak, hotel ili treba nekoga počastiti, tu je službena kartica na kojoj je jedan mjesec napravila trošak od 18.759 kuna… samo na ručak u MM Boban Vinodol je u ožujku 2015. godine otišlo 5198 kuna. A to je samo jedan od računa u tom mjesecu u kojem je sa službene kartice DAB-a otišlo 18.759 kuna. Za smještaj u hotelu Varšavi otišlo je 2148 kuna, za restoran Takenkoko u Zagrebu 818 kuna, u pizzeriji Paesano 1013 kuna, restoranu Kopun 1085 kuna…”

Trinidad i Tobago i drugi troškovi

24 sata još pišu, “Iako ima još niz troškova po barovima i restoranima, primjerice trošak od gotovo 2500 kuna u kavani Johhan Franck u Zagrebu iz prosinca 2015. godine ili 834 kune u beach baru Bonj Les Bains na Hvaru iz rujna 2014. godine, najveći trošak čine brojna putovanja direktorice Hrebac. Mi imamo dokaze za putovanja 2014. i 2015. godine, ali ona su bila i lani. U planu nabave za 2015. godinu, koji je javno objavljen na stranicama DAB-a, za smještaj i službena putovanja plan je bio potrošiti 240.000 kuna bez PDV-a. “Redovito putuje samo direktorica, nisu to neke hrvatske delegacije”, kaže sugovornik iz DAB-a portalu 24 sata. Tijekom dvije godine Hrebac je, kažu, prema izvodu iz kartice, bila u karipskoj državi Trininad i Tobago, a za hotel Hyatt Regency potrošeno je više od 14.000 kuna. Direktorica je bila i u Londonu više puta, u korejskom Seulu, rumunjskom Bukureštu, Varšavi, Bruxellesu, Dubrovniku, Ateni, Pragu…

Hrebac, naravno, ima opravdanje za sve. Kaže da je njen prethodnik imenovan na čelo DAB-a 2007 vozio Toyotu Land Cruiser za gotovo pola milijuna kuna, pa je tako Volvo S60 zapravo velika ušteda. Koliko bi se tek uštedjelo da su oni prije vozili Rolls Royce! Sva su putovanja, kaže, bila isključivo poslovne prirode, vezana na rad Europske komisije, Europskog bankarskog tijela, Sanacijskog odbora, Europskog udruženja osiguravatelja na kojima je Hrvatska, kaže, obavezna sudjelovati. A u Trinidad je, tvrdi ona, putovala na međunarodnu konferenciju osiguravatelja depozita (IADI), te da agencija ima samo jednu službenu karticu “koja glasi na ime direktora, ali se koristi za podmirenje troškova svih zaposlenika, a ne samo direktora”. No, 24sata navode kako zaposlenici kažu da samo ona putuje i ide po večerama.

Radnici na bolovanju, čistačice na cesti, sindikat nepoželjan

No to što je danas isplivalo je tek mali dio priče o Mariji Hrebac. Ona vodi DAB, agenciju s 20-ak zaposlenih, a mandat joj je započeo 2012., i istekao pred godinu dana, no ona je i dalje na čelu agencije. Po medijima se spekuliralo da ju je na to mjesto doveo Slavko Linić. 17.11.2016 tjednik Nacional piše: “DIKTATURA U DRŽAVNOJ TVRTKI Radnici na bolovanju, čistačice na cesti, a sindikati nepoželjni”. Radi se, naravno, o DAB-u. “Koncem proteklog tjedna do redakcije Nacionala dospjela je interna dokumentacija Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Dostavili su je zaposlenici te agencije, navodeći da je riječ o dokumentima koji pokazuju da Marija Hrebac, direktorica te agencije, svoj posao kontinuirano obavlja, u najmanju ruku, neprimjereno. Oni tvrde da se zbog sadržaja te dokumentacije, ali i odnosa prema suradnicima, način njezina rukovođenja treba ozbiljno preispitati. Tvrde i da dodatni razlozi za to leže u činjenici da ona kontinuirano neutemeljeno prkosi hrvatskom pravosuđu samo kako bi si kupila vrijeme i što je moguće duže nastavila uobičajeno funkcionirati – u evidentnom sukobu interesa. Suradnici Marije Hrebac navode da ona samo od tog posla mjesečno zarađuje preko 20.000 kuna, čime je nadmašila i mjesečne prihode hrvatskog premijera”, kaže Nacional.

A o evidentnom sukobu interesa je hrvatsko pravosuđe već davno dalo čak dvije presude, koje možete vidjeti ovdje. Jedna je rješenje Upravnog suda u Rijeci, kojom se u potpunosti odbacuje žalba Marije Hrebac na odluku Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa kojom je ona kažnjena s minornim iznosom od 7.000 kuna jer je istovremeno bila čelnica DAB-a, potom predsjednica nadzornog odbora Sunčanog Hvara – koje je u javno privatnom partnerstvu, a Orco grupa, kao privatni partner, u višemilijunskom sporu s RH, zatim predsjednik nadzornog odbora Croatia Banke, kojoj je tada kao jedini vlasnik bio upisan upravo DAB koji je vodila, a imala je i privatnu tvrtku Proficon D.O.O. koja je poslovala upravo sa Sunčanim Hvarom u kojem je tada bila na čelu NO! Sve te funkcije su međusobno nespojive, ustvrdilo je Povjerenstvo s Dalijom Orešković na čelu, te je Mariji Hrebac naloženo da da ostavku na mjesto u NO Croatia Banke i Sunčanog Hvara. Ona se na te odluke žalila do krajnjih mogućnosti, kako bi što dulje ostala na funkcijama u Croatia Banci i DAB-u, a na mjesto u NO Sunčanog Hvara je dala ostavku, no po navodima Mirka Sule, bivšeg zaposlenika i dioničara tvrtke Sunčani Hrvar, nastavila vući konce. “Sule tvrdi da Marija Hrebac i u današnje vrijeme zapravo često vuče i upravljačke poteze, ali isključivo u konzultaciji s Jean-Françoisom Ottom, koji je na zadnjoj sjednici nadzornog odbora imenovan zamjenikom predsjednika nadzornog odbora tvrtke … Sule tvrdi da do danas nije uspio doći do zapisnika sa skupštine društva u kojem je Mariju Hrebac optužio za sukob interesa”, navodi Privredni vjesnik.

Cijeli tekst pročitajte ovdje.

Odgovori

Skip to content