ČITATELJI ODLUČILI: Većina želi Esih kao HDZ-ovu kandidatkinju za Zagreb

Izvor slike: FAH/direktno.hr

HDZ još uvijek nije objavio ime gradonačelničkog kandidata koji će se upustiti u utrku za Zagreb. Tim povodom prije nekoliko dana objavili smo anketu s pitanjem koga bi HDZ trebao poslati u utrku za Zagreb, piše direktno.hr.

Kao izbor ponuđen je Drago Prgomet, saborski zastupnik, Andrija Mikulić, šef zagrebačkog HDZ-a i predsjednik Gradske skupštine, Zlatko Hasanbegović, saborski zastupnik i bivši ministar kulture te Bruna Esih, nezavisna saborska zastupnica izabranu na listi HDZ-a. Ponuđena je i opcija ‘netko drugi’.

Nakon tri dana glasovanja i 2152 glasa, najviše glasova dobila je jedina žena na ovoj listi – Bruna Esih!

Esih, koja se spominje da bi u utrku mogla krenuti i kao nezavisna kandidatkinja, odnijela je tijesnu pobjedu pred drugoplasiranim Zlatkom Hasanbegovićem. Esih je osvojila 47 posto, a Hasanbegović 41 posto glasova.

Ovaj dvojac daleko iza sebe ostavio je druge kandidate. Prgomet je osvojio šest posto glasova, a prvi HDZ-ovac Zagreba Mikulić tek dva posto.

Pet posto čitatelja koji su sudjelovali u anketi glasovali bi za nekoga drugoga.

get_img

Bruna Esih rođena je u Splitu, no gotovo cijeli život živi u Zagrebu. Udana je, majka je troje djece. Njen otac Mate Brstilo, dugogodišnji ravnatelj Uprave za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, dolazi iz Smolina pokraj Omiša.

Pokojna majka rođena je u Slimenu, također u omiškom kraju. Njezina baka po majčinoj strani bila je sestra velikog Josipa Pupačića.

Tema njezina diplomskog rada na studiju filozofije i kroatologije bila je “Srpska propaganda i hrvatska šutnja”, nakon čega je postala znanstvena novakinja na institutu “Ivo Pilar”. S Josipom Jurčevićem objavila je monografiju “Čuvari bleiburške uspomene”, o ustroju i djelovanju Počasnog bleiburškog voda.

Široj javnosti postala je poznata kao predsjednica udruge ‘Hrvatski križni put’. U tom svojstvu 2015. godine na obilježavanje bleiburške tragedije išla je kao posebna izaslanica Predsjednice Republike.

Esih je na prošlim parlamentarnim izborima doživjela izvanredan uspjeh. U Sabor je ušla kao 11. na HDZ-ovoj listi u I. izbornoj jedinici, osvojivši čak 10.471 preferencijalna glasa. Više glasova na spomenutoj listi dobio je samo Andrej Plenković.

Inače, prema najavama Andrije Mikulića, HDZ će ime kandidata za Zagreb objaviti idućeg tjedna, navodi direktno.hr.

 

Odgovori

Skip to content