NAKON KATASTROFE U UN-u: Vesna Pusić tražila podršku premijera i Vlade?

Foto: Fah

U Banskim dvorima i dalje vlada “zavjet šutnje” o razlozima susreta i razgovora Andreja Plenkovića i Vesne Pusić. I najbliži premijerovi suradnici tvrde da ne znaju detalje razgovora i da je sve ostalo u “četiri zida”, iako neslužbeno Jutarnji list doznaje da je povod susreta bila želja bivše šefice hrvatske diplomacije da je Vlada podrži u planovima vezanim uz nastavak karijere u Ujedinjenim narodima.

Pusić je navodno zainteresirana za jednu visoku funkciju u svjetskoj organizaciji, a nagađa se da je riječ o pomoćnici glavnog tajnika.

Kao pomoćnik glavnog tajnika za područje ljudskih prava u UN-u sada je Ivan Šimonović, hrvatski diplomat koji je na tu dužnost izabran u svibnju 2010. U vrijeme mandata Ban Ki-moona Šimonović je obnašao značajne dužnosti, a novi glavni tajnik António Guterres sada bira novu ekipu suradnika. Za sve kandidate izbor je mnogo lakši ako imaju podršku vlada zemalja iz kojih dolaze, što bi naravno pomoglo i Vesni Pusić ako je zaista zainteresirana za tu kandidaturu. Međutim HDZ je do sada pokazivao određenu uzdržanost prema Vesni Pusić.

Iako su se nedavno pojavile spekulacije da su Andrej Plenković i Vesna Pusić razgovarali o mogućoj suradnji HDZ-a i HNS-a, premijerovi suradnici kažu da to nije točno. Ljudi bliski bivšoj ministrici tvrde da ona ima prije svega ambiciju angažmana na međunarodnom planu.

Podsjetimo, Zoran Milanović u posljednjim je danima svog mandata službeno nominirao potpredsjednicu Vlade Vesnu Pusić kao kandidatkinju za mjesto idućeg glavnog tajnika UN-a.

Bivša hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić bila je zadnja među kandidatima, s jedanaest obeshrabrujućih glasova, najviše od dvanaest kandidata, što ju je, kako god se opravdavala drugačije, očito potaknulo da odustane od utrke za mjesto glavne tajnice UN-a.

S takvim poraznim rezultatima, dokazalo se mnogi glasovi iz domovine – koji su se dizali protiv kandidature Pusić, bili u pravu kad su tvrdili da ona nije prava kandidatkinja za tu poziciju.

Na web stranici Vesne Pusić, tada kao službene kandidatkinje za UN na hrvatskom i engleskom jeziku, mogao se naći tekst koji je Vesna Pusić napisala o sebi, lažno predstavljajući sebe kao osobu kojoj se zbog “društvenog aktivizma”, odnosno feminizma, 1979. godine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji “prijetilo formalnim progonom” te je bila izložena “političkom pritisku i napadima”.

Istina je – potpuno drugačija.

Prisjetimo se tko je Vesna Pusić, hrvatska političarka koja je htjela biti glavna tajnica UN-a. Kandidati za tu funkciju trebale bi biti „ugledne osobe visokih postignuća“.

Svoju vlastitu državu Hrvatsku optužila je da je vodila „agresorski rat u BiH”.

Premijer Milanović kaže da je Pusić „posebno fokusirana na unaprjeđivanje položaja žena i djevojčica“, međutim Vesni Pusić žene, žrtve silovanja nisu vrijedne toliko da bi razgovarala s njima, već ih umjesto toga šalje na gay parade.

Uoči referenduma za ulazak Hrvatske u Europsku uniju uputila je ucjenu umirovljenicima da neće dobiti mirovinu ako na referemu ne zaokruže “za” EU.

Uoči održavanja prvog građanskog referenduma o braku u 2013. izjavila je: “Neobično je važno da svi građani, bez obzira što mislile o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv.”

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) na čijem je čelu Vesna Pusić bila protekle četiri godine dodijelilo je novce Documenti, u kojoj je predsjednik upravnog odbora njezin brat, Zoran Pusić. Za što je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa krajem 2016. ocijenilo da Vesna Pusić nije postupila u skladu s “načelima djelovanja”.

Ministarstvo s V. Pusić na čelu također je financiralo i projekte Centra za mirovne studije, GONG-a, B.A.B.E-a.

Rusiji je slala nediplomatske poruke, početkom 2015. godine kada je potvrdila da ima hrvatskih državljana koji se bore u Ukrajini.

Kada se Hrvatska našla u vrtlogu migranske krize, ministrica je za to vrijeme letila državnim zrakoplovom s kraja na kraj svijeta odrađujući svoju privatnu kampanju za glavnu tajnicu.

Iznimno bitnu komunikaciju sa susjedima u tom prvom razdoblju prepustila je premijeru Milanoviću i ministru Ostojiću koji su kroz svađalački i vulgarni nastup s Mađarskom, Srbijom i Slovenijom doveli diplomatske odnose sa susjedima na najnižu razinu.

Umjesto da se MVP snažno uključilo u pregovore sa susjedima trebalo je i snažno lobirati prema europskim institucijama kako bi se Hrvatskoj pomoglo na svaki mogući način, a prvenstveno onim najpotrebnijim – novcem.

No, Hrvatska do danas od EU traži mrvice, ali zato izdašno iscrpljuje domaći proračun ponašajući se poput pijanog milijardera u novoj ulozi svjetskog humanitarca.

O obrazovanju, obiteljskoj prošlosti i drugim političkim aktivnostima Vesne Pusić možete pročitati ovdje.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa odlučilo je sredinom veljače pokrenuti postupak i protiv zastupnice u Saboru Vesne Pusić koja je sudjelovanje u razgovorima s kandidatima za suce ustavnog suda. Tada je iskoristila priliku da jednog od kandidata Željka Olujića pita zbog čega je lagao da ona nije završila gimnaziju.

Video izjave Vesne Pusić:


Izvor: narod.hr/jutarnji.hr

2 comments

  1. Sidland

    Tjeraj tu babu žabu što dalje od jedine nam napačene domovine Hrvatske. Tjeraj tu spodobu preko rijeke čikole

Odgovori

Skip to content