EVENT HORIZON: Teleskop će uskoro snimati crnu rupu, no na slike ćemo čekati do 2018.

Umjetnički prikaz supermasivne crne rupe
Izvor: Profimedia Profimedia , Autor:Profimedia

U travnju ove godine, nakon dva desetljeća razvoja ideje, trebao bi se aktivirati Event Horizon Telescope (EHT) koji čini mreža radioteleskopa postavljenih diljem globusa. Crne rupe uobičajenim je sustavima nemoguće snimati, a paljenjem EHT-a očekuje se da će kao nikad dosad biti testirane Einsteinove računice

Snimat će se Sagittarius A*, vrlo svijetao i kompaktan izvor snažnih radiovalova u središtu Mliječne staze, kakvih 26 tisuća svjetlosnih godina od Zemlje. Znanstvenici prema dosadašnjim podacima vjeruju da je u pitanju mjesto na kojem se nalazi supermasivna crna rupa – kakva se nalazi u većini spiralnih i eliptičnih galaksija. Na temelju utjecaja na orbite obližnjih zvjezdanih sustava, procjenjuje se da je crna rupa u središtu naše galaksije kakvih četiri milijuna puta masivnija od Sunca.

Iako se prve slike očekuju tek dogodine zbog potrebe za obradom golemih količina podataka, znanstvenici već sada imaju jasna očekivanja što bi trebali vidjeti. Simulacije izvedene na temelju Einsteinovih jednadžbi predviđaju svijetli prsten oko tamne strukture. Svjetlu bi pak izvor bili plinovi i prašina koji su ubrzani do golemih brzina prije nego ih crna rupa proguta. Tamna struktura bi zapravo bila sjena koju rupa baca na vrtlog, prenosi BBC.

‘Naravno, postoji mogućnost i da vidimo nešto drugačije’, izjavio je voditelj projekta Event Horizon Telescope Sheperd Doeleman. ‘Nikad se nije dobro kladiti kontra Einsteina, no kada bismo vidjeli nešto drugačije od predviđanja, morali bismo revidirati teoriju gravitacije. Ne očekujem da će se to i dogoditi, no moguće je sve – i u tom je upravo čar svega’, dodao je.

Kako bi se uopće snimila crna rupa, EHT će korištenjem dugobazične interferometrije (fokusiranjem mreže radioteleskopa tako da rade poput jednog) i hvatanjem radiovalova na 230 GHz pokušati probiti oblake plinova i prašine koji blokiraju crnu rupu. Znanstvenici uspoređuju razlučivost ovakvog sustava teleskopa s nečim što bi na Mjesecu moglo snimiti i razaznati grejpfrut. EHT bi trebao moći snimiti prostor oko crne rupe, no očekuje se da će razlučivost biti dovoljna da se snimi i sama crna rupa.

Neovisno o uspješnosti inicijalne misije, znanstvenici na projektu već sada imaju ideje za proširenje mogućnosti sustava. No za sada će biti presretni ako vrijeme u travnju bude dovoljno dobro za aktivaciju radioteleskopa. Dok EHT može razlučiti crnu rupu na tako velikoj udaljenosti, u slučaju da je previše vlage u atmosferi, sustav će jedva probiti i Zemljin omotač.

Izvor: tportal.hr

Odgovori

Skip to content