GENERAL H.R.McMASTER: Srbi su 1999. imali špijune u Stožeru NATO-a

General McMaster i Trump

General H. R. McMaster novi je savjetnik za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika. Novi Trumpov savjetnik vrlo je dobar poznavatelj zbivanja na Balkanu i u svojoj je doktorskoj disertaciji “Pukotina u temeljima: Transformacija obrane” analizirao napade NATO-a na Srbiju 1999. godine, piše Jutarnji list.

U radu se general McMaster osvrnuo na manjak jasne strategije nakon pada Berlinskog zida, a posebno se fokusirao na pitanje učinkovitosti zračnih napada u postizanju vojnih i političkih ciljeva.

Kosovo je jedan od oglednih primjera te ističe kako su se Srbi jako dobro organizirali, kako su protuzračnom obranom prisilili NATO-ove zrakoplove da lete visoko, što je umanjilo učinkovitost pogodaka, te da su vrlo uspješno koristili lažne mete – drvene tenkove, primjerice – koje su uništavane u uvjerenju da je riječ o pravom naoružanju. Posebno je interesantan dio u kojemu McMaster ističe kako su Srbi uspjeli “doći do neočekivano visoke razine informacija o savezničkim akcijama unatoč tehnološkoj inferiornosti”.

Njegov je zaključak da je tadašnja “jugoslavenska vlada imala pristup planovima NATO-a preko svojih špijuna u stožeru Saveza”. Osim njih, sudeći prema McMasterovim tvrdnjama, od velike su koristi za Beograd bili špijuni smješteni oko zrakoplovne baze u Avianu, koji su slali rana upozorenja o početku napada javljajući kad polijeću eskadrile NATO-a.

Iz razdoblja napada na Srbiju poznat je slučaj jednog francuskog časnika koji je uklonjen iz stožera jer je potvrđeno da je slao informacije Beogradu. NATO je, pak, imao malo informacija pa je zbog toga i stradalo kinesko veleposlanstvo.

M.M./hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content