Hrvatska odbila financiranje pobačaja u drugim zemljama

Foto: fah

Nakon što je nizozemska vlada odlučila osnovati fond kojim bi se “nadoknadio” gubitak sredstava za svjetsku industriju pobačaja prouzročen Trumpovom zabranom financiranja međunarodnih nevladinih organizacija (NGO) koje u inozemstvu pružaju usluge ili daju potporu za pobačaj, danska ministrica Ulla Tørnæs pozvala je Europsku uniju da poveća financiranje pobačaja u inozemstvu.

Hrvatska Vlada zauzela je poziciju u skladu sa svojim Ustavom. Učinila je to u dokumentu od 22. veljače, a svoje je primjedbe poslala kad i Mađarska i Poljska.

U stajalištima o zaključcima Europskog vijeća o prioritetima EU-a u forumima UN-a za ljudska prava, koja je objavio Novi list, Hrvatska inzistira na promociji slobode vjeroispovijesti i vjernika, kao i na promociji i zaštiti tradicionalne obitelji, temeljene na braku koji definira kao zajednicu muškarca i žene kao prirodnu i osnovnu jedinicu ljudskog društva. Pojmu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava nedostaje konsenzualna definicija na međunarodnoj razini pa i unutar Europske unije. U tom slučaju Hrvatska tumači taj pojam tako da on ne uključuje pobačaj.

“U našoj izjavi ne sužavamo već proširujemo rad u promicanju ljudskih prava, tako primjerice tražimo veću pozornost međunarodne zajednice na progon vjerskih manjina u svijetu, a to se posebno odnosi na kršćane koji su bili najviše napadani i progonjeni tijekom 2016. Naša stajališta promiču ustavne vrednote, što je i dužnost hrvatske diplomacije. U tom smislu spominjanje braka kao zajednice žene i muškarca zapravo je citat iz Ustava Republike Hrvatske”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Davor Stier za narod.hr

Podsjetimo, američki predsjednik Donald Trump prvi je radni dan nakon inauguracije, 23. siječnja, potpisao ukaz kojim se zabranjuje financiranje međunarodnih nevladinih organizacija (NGO) koje u inozemstvu pružaju usluge ili daju potporu za pobačaj. Zahvaljujući tome globalni će program financiranja pobačaja u sljedeće četiri godine ostati bez 600 milijuna dolara. To je treći put od 1985. godine da američki predsjednik uvodi takvu zabranu. Odluku Donalda Trumpa odmah su dočekale snažne kritike i bijes tamošnjih lijevo-liberalnih medija, demokrata i moćnih lobija, uključujući i najpoznatiju kliniku za pobačaje Planned Parenthood.

Osim njih, reagirala je i nizozemska vlada donijevši odluku o pokretanju fonda kojim bi se nadoknadio ovaj gubitak za industriju pobačaja. Prema riječima glasnogovornika nizozemskog ministarstva vanjskih poslova, na ovu su mjeru pozitivno reagirale i neke druge države članice EU.

Pokazalo se da države članice Europske unije koje podržavaju nizozemsku ideju o pokretanju fonda ne planiraju za pobačaje izdvajati samo svoj novac, odnosno novac svojih poreznih obveznika, već im je cilj da se pobačaji diljem svijeta financiraju iz zajedničkog fonda Europske unije.

Izvor: narod.hr

Odgovori

Skip to content