Vlada u četvrtak osniva Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću

Izvor slike: fah

Direktno.hr neslužbeno doznaje, da će Vlada ovoga tjedna osnovati Povjerenstvo za suočavanje s prošlošću. Tako bi se moglo konačno krenuti s ‘raščišćavanjem s prošlim vremenima’, a nakon što su se lomila koplja prilikom postavljanja HOS-ovih ploča.

Povjerenstvo će po svemu sudeći biti predstavljeno na sjednici Vlade već u četvrtak, a njemu će na čelu biti predsjednik HAZU-a Zvonko Kusić.

U povjerenstvu bi trebalo biti ukupno dvadesetak ljudi, a činit će ga pravnici, predstavnici političkih stranka, povjesničari….

Podsjetimo, Vlada Andreja Plenkovića nakon su se lomila koplja oko HOS-ove ploče u Jasenovcu, odlučila je osnovati Povjerenstvo koje će ‘utvrditi sve relevantne činjenice’ i koje će donijeti neke zaključke.

Povjerenstvo je osnovano i zbog sve većih prijepora u društvu i činjenice da mnogi imaju apsolutno različite poglede na povijesne događaje.

‘Bitna je pomirba hrvatskog nacionalnog bića, zatvaranje priče oko Drugog svjetskog rata. Ovoj Vladi bitno je da sklonimo to pitanje iz javnosti, nama je bitno osnovati povjerenstvo koje će predložiti rješenje. Sve su to teme koje želimo riješiti u miru i bez dizanja tenzija. To je cilj cijele ove rasprave”, rekao je premijer Plenković komentirajući razloge za osnivanje Povjerenstva.

Odgovori

Skip to content