Papa Pio XII. spasio dvije trećine rimskih Židova

Papa Pio XII. – ANSA

Stotinu godina nakon biskupskoga ređenja Eugenija Pacellija, nova proučavanja i svjedočanstva osvjetljavaju ulogu pape Pija XII. u zaštiti rimskih Židova tijekom nacističke okupacije. O njegovoj se ulozi govorilo 2. ožujka na znanstvenom skupu „Pio XII.: crnoj legendi dolazi kraj“, koji je u Rimu organizirao Odbor papa Pacelli.

Procjenjuje se da su papa Pio XII. i Crkva izravno ili neizravno tijekom nacističke okupacije pomogli dvije trećine od deset tisuća rimskih Židova. Više od 4 tisuće bilo ih je ugošćeno u 235 samostana glavnoga grada, a 160 osoba je bilo u Vatikanu i u vatikanskim zdanjima izvan Vatikana, dok je humanitarna organizacija za potporu izbjeglicama (Delasem), koju je potajno financirala Crkva, zaštitila 1.600 Židova. Na dan tragičnoga uhićenja u središtu Rima, poslije podne 16. listopada, kad je odvedeno 1600 osoba, nakon odlučnoga pothvata pape Pacellija oslobođeno je 245 Židova.

Papa je i prije pomogao oko 600 Židova da napuste svoje kuće, a prije oslobođenja od nacističke okupacije vršen je veliki pritisak na njemačko veleposlanstvo i izravno na načelnika Gestapo-a u Rimu, Kapplera, da oslobode zatvorene Židove – objasnio je autor studije, đakon Domenico Oversteyns. Pio XII. je prije 16. listopada u 48 samostana pomagao Židove; tražio njihovo oslobođenje a potom im otvarao druge samostane. On je 198 puta intervenirao da se oslobode ili da se pruži potpora zatvorenim i odvedenim Židovima; 60 ih je bilo oslobođeno – ustvrdio je Domenico Oversteyns.

Ovi podaci koji se neprestano upotpunjuju, postupno razgrađuju ‘crnu legendu’ o papi Pacelliju. Već prije njegove smrti, 1958. godine, sovjetska je propaganda proširila ideju o ‘šutljivom’ Papi, ako ne i popustljivom prema Hitleru, unatoč njegovim osudama nacizma i apelima za mir.

Papa Pio XII. je vodio Crkvu u vrlo složenom razdoblju, a uvelike je pridonio međunarodnom miru. Vodio je Crkvu prema modernom dobu. Njegov je lik vrlo različit od onoga koji je crna legenda željela proširiti – ustvrdio je nadbiskup Mamberti, pročelnik Vrhovnoga suda Apostolske signature.

U tijeku je proces za beatifikaciju pape Pija XII., pokrenuo ga je blaženi papa Pavao VI. tijekom Drugoga vatikanskoga sabora. Papa Benedikt XVI. je priznao njegove herojske krjeposti. Priznata mu je herojska krjepost, dakle on je časni. To što nedostaje za proglašenje blaženim je čudo. Stoga mu se moramo moliti. Eugenio Pacelli je vrlo dojmljiv ne samo kao papa nego i kao osoba koja je duboko živjela ljubav prema bližnjemu i prema Bogu – izjavio je isusovac Anton Witwer, postulator kauze.

Izvor: Radio Vatikan

Odgovori

Skip to content