Saznali smo koliko zarađuju šefovi država: pogledajte gdje smo mi

Internetska stranica VageIndicator.org bavi se akumuliranjem podataka o plaćama diljem svijeta, od toga kolike su minimalne plaće u pojedinim zemljama pa do toga koliko zarađuju radnici u različitim sektorima ekonomije. Izradili su i usporedbu plaća koje diljem svijeta za svoj rad primaju čelnici država, premijeri i predsjednici, a zanimljivo je primjerice to da predsjednik Kine Xi Jingping službeno dobiva dvostruko manju plaću od predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović

U hrvatskoj su javnosti plaće javnih dužnosnika vječno aktualna tema, o kojoj se tako žestoko raspravlja i zato što plaće većine stanovništva često nisu dovoljne za pristojan život. Ta je tema prije nekoliko mjeseci ponovno bila u žiži interesa javnosti zbog predizbornog obećanja Mosta o smanjenju plaća saborskih zastupnika na iznos od 9999 kuna, što se zasad nije realiziralo.

Kako je prosječna neto plaća u Hrvatskoj za prosinac 2016. godine, prema podacima Zavoda za statistiku, iznosila 5838 kuna, ne čudi to što su mnogi građani uvjereni da je domaća politička klasa previše plaćena za svoj rad, no iz međunarodne perspektive stvari mogu izgledati i drugačije.

Naime, portal VageIndicator.org izradio je usporedbu plaća koje diljem svijeta – od Kine preko Njemačke pa do SAD-a – primaju vodeći ljudi pojedinih država, dakle predsjednici i/ili premijeri, a u tom kontekstu iznosi koje hrvatski lideri dobivaju za svoj rad na boljitku cijelog društva i nije posebno velik. VageIndicator je izrazio iznose u eurima te navodi kako hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović ima godišnju plaću od 36.653 eura, odnosno 3054 eura, tj. 100 eura po danu. Osoba na poziciji hrvatskog premijera – dakle čelna pozicija izvršne vlasti s najviše političke moći – godišnje prima 28.658 eura, što je mjesečno 2390 eura, a po danu 79 eura.

angela

Njemačka kancelarka Angela Merkel dnevno zarađuje 605 eura
Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Njemačka kancelarka Angela Merkel pak ima godišnju plaću od 220.656 eura (dnevno dakle zarađuje 605 eura za svoj rad), američki predsjednik Donald Trump je godišnje plaćen 353.982 eura (dnevno 907 eura), dok ruski predsjednik Vladimir Putin prima godišnju plaću od 120.120 eura (dnevno 329 eura).

S Hrvatskom usporediva Austrija svojeg predsjednika, koji otprilike ima sličnu reprezentativnu funkciju kakvu obnaša i aktualna stanovnica Pantovčaka, plaća godišnje 319.872 eura (po danu 876 eura), dok belgijski premijer godišnje dobiva 230 tisuća eura (630 eura dnevno). Nizozemski pak premijer ima godišnju plaću od 157 tisuća eura, a francuski predsjednik od 179 tisuća. Između njih dvojice nalazi se iznos plaće britanske premijerke Therese May – ona godišnje prima 183 tisuće eura (dnevno 504 eura), a sličan je i službeni iznos plaće turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana s godišnjom plaćom od 179 tisuća eura.

kina predsjednik

Kineski predsjednik Xi Jinping među liderima je skromnijih primanja
Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Manje od hrvatske predsjednice dobiva bugarski predsjednik, kojega se godišnje plaća 31 tisuću eura (po danu 87 eura), ali i kineski predsjednik Xi Jinping, čija službena godišnja plaća iznosi tek 18 i pol tisuća eura, tj. 50 eura po danu.

Poljska premijerka Beate Szydlo godišnje je plaćena 45.339 eura (124 eura po danu), a njezin mađarski kolega Viktor Orban dobiva godišnju plaću od oko 60 tisuća eura, što je preračunato u mjesečni iznos oko pet tisuća, a dnevno 164 eura.

Kada je riječ o dijelovima svijeta udaljenijima od Hrvatske, premijer Australije godišnje dobiva plaću od 331.593 eura (dnevno 908 eura), a diktatorski nastrojeni predsjednik Zimbabvea Robert Mugabe ima službenu plaću u iznosu od 95 i pol tisuća eura godišnje. Japanski pak premijer prima godišnju plaću od 179 tisuća eura, a kanadski od 232 tisuće eura.

Sve u svemu, hrvatski premijer i predsjednica su među slabije plaćenima kada se njihova primanja usporede s plaćama njihovih kolega diljem svijeta. S druge strane, nije teško razumjeti ni stav građana nezadovoljnih previsokim plaćama hrvatskih dužnosnika s obzirom na rezultate njihova rada.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content