NALAZIMO SE PRED TEŠKIM VREMENIMA: Kako preživjeti apokalipsu-vodič

Najbogatiji ljudi svijeta, čini se, vrlo su zabrinuti zbog potencijalnih katastrofa koje bi nas mogle zadesiti. Zbog toga sumanuto kupuju imanja na mjestima poput Novog Zelanda kao svojevrsno osiguranje od apokalipse. No, što s nama smrtnicima koji si ne možemo priuštiti preko noći imanje na Novom Zelandu? Kako si mi možemo pomoći u slučaju da do apokalipse (koje god vrste) doista i dođe? Znanstvenik Lewis Dartnel u svojoj je knjizi ‘The Knowledge‘ iznio neke stručne savjete. Ovo je sedam najvažnijih.

1. Pročistite vodu
U postapokaliptičnom svijetu najvažnije će biti pročistiti vodu kako bismo imali pitku vodu te kako ne bismo podlegli bolestima i zarazama koje sa sobom nosi nečista voda. Prokuhavanje je najučinkovitiji način, no ujedno troši i najviše energenata koji će u postapokaliptičnom svijetu biti vrlo dragocjeni. Stoga ćte se možda morati poslužiti nekim dobro razrijeđenim kemikalijama koje ćete morati maznuti u svijetu u kojem će se svatko morati boriti za svoj opstanak. Primjer – tablete joda, blagi izbjeljivač, čak i klor za bazene. Ako pak niste sigurni u svoje sposobnosti amaterskog kemičara pokušajte sa solarnom dezinfekcijom vode – napunite plastične boce vodom i ostavite ih na suncu. UV zrake će prodrijeti kroz vodu i u roku dan-dva ubiti sve patogene.

2. Spriječite infekciju
Svijet poslije apokalipse će vrlo vjerojatno biti svijet bez lijekova, posebice antibiotika stoga se treba zaštiti od bilo kakvih infekcija. Sapun je vrlo učinkovit u sprječavanju gastrointestinalnih i respiratornih infekcija,l a možete ga napraviti prokuhavanjem životinjske masti ili biljnog ulja sa živim vapnom ili kredom i natrijevim karbonatom (soda). Etanol je učinkovit za dezinficiranje rana i može ga se destilirati iz fermentiranog voća ili žitarica.

3. Stvarajte struju
Električne mreže vjerojatno će ‘otići’ među prvima, a struja se baš i ne može učinkovito pohranjivati u golemim količinama pa ćete se u jednom trenutku postapokaliptičnog svijeta morati okrenuti obnovljivim izvorima energije. Ako iz nekog napuštenog ili uništenog automobila uzmete alternator onda ćete uz pomoć njega i improviziranih mini vjetrenjača ili vodenih kotača moći stvoriti električnu energiju i pohraniti je u velike punjive baterije primjerice akumulatore iz automobila.

4. Proizvedite hranu
Jedino što ćete moći jesti su ostaci koje je ostavila civilizacija kakvu ste nekad poznavali. Uskoro će biti opustošene sve trgovine i skladišta pa nećete imati ni konzerve hrane. Da ne biste umrli od gladi morat ćete proizvesti svoju hranu. To ćete moći napraviti od sjemena koje je preživjelo katastrofu koja vas je zadesila. Na arktičkom otoku Svalbard, duboko u smrznutoj planini nalazi se Globalni trezor sjemenja koje će na toj lokaciji moći preživjeti apokalipsu.

5. Vozite automobile na drva
Kad se potroše sve zalihe nafte i naftnih proizvoda , i dalje ćete moći koristiti preostala motorna vozila. Uz male preinake, motor s unutarnjim izgaranjem će moći biti pokrenuti i pomoću zapaljivih plinova nastalih termalnim razlaganjem drveta, odnosno pirolizom. Nešto slično se već radilo u Drugom svjetskom ratu za vrijeme nestašice goriva.

6. Ponovno pokrenite kemijsku industriju
U povijesti kemijske industrije najkorisnijima su se pokazali alkali (kalcijev karbonat, natrijev karbonat..) koji se koriste za proizvodnju svega – od sapuna do stakla i papira. Kalcijev karbonat možete dobiti kapanjem vode kroz pepeo tvrdog drveta te potom hlapljenjem te vode kako bi ostali bijeli kristali. Soda se dobiva na isti način, ali iz, primjerice, spaljene morske trave.

7. Imajte znanost na umu
Kako će prolaziti vrijeme u postapokaliptičnom svijetu tako ćemo morati ponovno učiti neke stvari i tu je uvijek najbolje držati se znanstvenih metoda. Samo racionalnim i kritičkim razmišljanjem te proučavanjem svoje okoline ćemo biti u mogućnosti izvesti eksperimente koji će nam moći potvrditi određene hipoteze.

Izvor: ovdje

Odgovori

Skip to content