Janezi na koljenima

Hrvatski košarkaši u 4. kolu Eurobasketa stigli su do trećeg slavlja svladavši domaćina Sloveniju 76-74 nakon produžetka. Za prolaz treba sutra dobiti Češku

 

{jathumbnail off}Ako se po jutru dan poznaje, pokazalo se, ne vrijedi u slučaju hrvatske košarkaške reprezentacije. Nakon katastrofalnog otvaranja protiv aktualnog prvaka Španjolske, Hrvatska se preporodila i ostvarila tri uzastopne pobjede na Eurobasketu u Sloveniji!

Nakon Gruzije i Poljske, posljednja u nizu reprezentacija, koja je pala u trileru protiv Repešinih izabranika je domaćin Slovenija! Hrvatska očito ne može bez drame te je ovoga puta pobijedila nakon produžetka 76-74!

Slovenija je dočekala utakmicu kao jedina neporažena momčad u skupini C, no njihova dominacija jednostavno je isparila protiv disciplinirane i uporne Hrvatske.

U Celju smo gledali dva različita poluvremena – Sloveniji je pripalo prvo, Hrvatskoj drugo, ali što je najvažnije i produžetak je išao na stranu naših košarkaša.

Nakon uvodnih 4-2 Hrvatska je prepustila vodstvo Sloveniji, koja je nakon prve četvrtine imala +3. Domaćini su se u drugoj dionici odvojili na +10 zahvaljujući tricaški odlično raspoloženom Lorbeku, no serija slobodnih bacanja vratila je naše košarkaše u egal 33-33, ponajviše zahvaljujući Bogdanoviću (dotad 17. minute ubacio 16 koševa). No Slovenci se opet odvajaju serijom 6-0 da bi na odmor otišli sa 41-35.

Početak treće četvrtine dao je naslutiti da se ne piše dobro Repešinim igračima nakon što je Slovenija pobjegla na dotad najviših +13. No krajem dionice Hrvatska se još jednom vraća, ovaj put na -2. U posljednoj fazi igre hrvatski košarkaši poveli su u 32. minuti 58-57, a mrtva trka vodila se do samog kraja. Ante Tomić zabio je jedno od dva slobodna bacanja te se s rezultatom 65-65 otišlo u produžetak.

Odmah na početku dodatne dionice Hrvatska ‘lomi’ domaćine tricama Rudeža i Bogdanovića i polaganjem Ukića za naših +7, da bi se Slovenija vratila serijom 5-0. Na to je odgovorio Rudež zabivši tricu, a Tomićeva dva promašaja iz slobodnih bacanja, 8 desetinki prije kraja Slovenci nisu uspjeli kazniti te su se morali pomiriti s prvim porazom.

Za slavlje nema previše vremena jer Hrvatska sutra igra ključnu utakmicu za plasman u drugi krug, a za to će biti potrebna pobjeda protiv Češke. Utakmica se igra u 17.45 sati.

Izvor: 24sata

Odgovori

Skip to content