Hrvatska nestaje intenzitetom koji zapanjuje

DEMOGRAF STJEPAN ŠTERC – Procjenjuje se da je iseljavanje iz Hrvatske tri puta veće od službenih statistika, a to potvrđuju i službeni podaci zemalja useljavanja, tvrdi demograf Stjepan Šerc, koji je gostovao u Osijeku na tribini o demografiji u izbornom stožeru kandidatkinje za osječku gradonačelnicu Ivane Šojat.

Upozorio je da je od posljednjeg popisa stanovništva iz 2011. populacija u Hrvatskoj pala za 500.000 ljudi, od čega je njih 75.000 manje zbog negativnog prirodnog prirasta. “Hrvatska nestaje intenzitetom koji zapanjuje i demografe. Nakon ovakvog sloma budućnost države je neizvjesna. Nema gospodarskog razvitka ako nastavimo s depopulacijom stanovništva. Ni jedan koncept gospodarskog razvitka ne može se raditi uz ovakvu depopulaciju. Osijek je epicentar egzodusa i smatra se da je trećina osoba koja su iselile iz Hrvatske s osječkog područja. Osijek je pri posljednjem popisu stanovištva 2011. imao 107.000 stanovnika, danas se procjenjuje da ih ima 70.000.

Nakon Osijeka, područje koje je najviše pogođeno iseljavanjem je Primorsko-goranska županija, ali ne zaleđe, nego sam grad Rijeka, što je i mene zapanjilo. Tako po iseljavanju idu Osijek, Rijeka, Split pa Zagreb, koji onda usisavaju okolno stanovništvo te u selima i manjim mjestima ostaje pustoš. Prema računici HGK godišnje iseljava iz Hrvatske oko 80.000 ljudi. Broj djece koja se upišu u prvi razred u Hrvatskoj u 25 godina pao sa 75.000 na 40.000. Iako dio političara tvrdi da su pokazatelji mnogo blaži, dovoljno je otići u ruralna područja i vidjeti pustoš. U sljedećih pet godina 99 posto svih administrativnih jedinica u Hrvatskoj imat će pad stanovništva”, tvrdi Šerc.

On je u timu demografa od kojih su i mirovinski fond i banke već tražile projekcije demografskog stanja za sljedeće razdoblje. “Banke zanima tko će otplaćivati dug od 44 milijarde eura, a sigurno je da će ovakav trend odvesti i do kolapsa mirovinskog sustava. Hrvatska stoga mora preuzeti izraelski i irski model. Irski model sastoji se od dvije stvari, a to je razvoj djelatnosti koje su vezane i karakteristične za to podneblje. Ovdje bi to bila vjerojatno prerada hrasta ili uzgoj repe i slično, jer je to potencijal ovog prostora, a druga stvar je intelektualni potencijal iseljeništva. Jedna od odluka, primjerice, mora biti i da Ministartsvo poljoprivrede ima sjedište u Osijeku, upravljački sustav mora biti u ovoj regiji. Irska je prije 20 godina bila ista kao Hrvatska, imala je oko 4,2 milijuna stanovnika, ali su 15 godina prije toga pali na samo 2, 8 milijuna stanovnika, Izrael je vratio svoje iseljeništvo i ono je postalo nositelj gospodaraskog razvoja. Danska je shvatila da problem ne može riješiti s onima koji useljavaju, nego moraju revitalizrati domicilno stanovništvo. Nije to razbijanje atoma. Takva se strategija vrlo jednostavno može napraviti”, uvjeren je Šerc. N.Z.Eberhard

Ako nestane Osijek, nestat će i Hrvatska

Ivana Šojat, kao kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnicu Osijeka, ovu je tribinu iskoristila kao priliku da najavi kako će upravo demografija biti jedan od njoj najvažnijih aspekata u njezinom političkom programu. “Brojke su zastrašujuće, koliko god se mi trudili sumnjivim podacima negirati tu pojavu. To je tu vidljivo golim okom. Nešto se treba dramatično promijeniti i ja konkretno predlažem osnivanje ureda za demografiju u Osijeku, koji će se baviti ključnim problemima iseljavanja i podrškom roditeljima na svim razinama. Mi ovo morama zaustaviti, jer ako nestane Osijek, nestat će i Hrvatska”, uvjerena je Šojat.

Izvor: Glas Slavonije

 

Odgovori

Skip to content