SLOBODAN PRALJAK: Nisam kriv, moja je savjest čista!

Moja je savjest čista izjavio je na kraju završnih riječi svoje obrane pred Haaškim sudom general Slobodan Praljak i dodao da je hrvatska politika bila usmjerena na pomaganje muslimanskoj strani i na opstanak BiH.

-Nisam kriv i ne mislim pri tom na osjećaj krivnje. Moja je savjest čista -rekao je bivši zapovjednik Glavnog stožera HVO-a na kraju polusatnog obraćanja u kojem je iznio sliku hrvatske politike koja se zalagala za opstanak BiH a njega kao osobe koja je činila mnogo za Bošnjake.

Podsjetio je na pomoć koju je Hrvatska upućivala Bošnjacima.

-Nikada u povijesti ratovanja nije jedan narod – Hrvati, pomagao drugom narodu – Bošnjacima-muslimanima i onda kad se drugi narod okrenuo protiv prvog – istaknuo je Praljak.

Nabrojao je da je Hrvatska tijekom rata organizirala obuku muslimanskih policajaca u Hrvatskoj, pilota Armije BiH, obuku i opremanje čitavih jedinica Armije BiH, da je zbrinula stotine tisuća bošnjačkih izbjeglica, organizirala njihovo školovanje na bošnjačkom jeziku, naoružavanje Armije BiH, osigurala lijekove, liječenje deset tisuća boraca Armije BiH u hrvatskim bolnicama, dolazak više tisuća mudžahedina u sastav Armije BiH te dopustila uspostavu njenih regularnih pozadinskih centara u Hrvatskoj.

-I sve to je bilo besplatno – poručio je.

Podsjetio je i kako nikada nije jedan zapovjednik propuštao konvoje oružja drugoj strani – Armiji BiH koja ga je onda koristila za napade na snage koje su im to oružje propustile. Ukazao je i na činjenicu da su Hrvati na referendumu podržali neovisnost BiH, Hrvatska je priznala BiH, imenovala veleposlanika, Hrvati su potpisivali sve međunarodne prijedloge o unutarnjem uređenju BiH i to prvi.

-To je bila politika Franje Tuđmana…, vlade, Sabora, to je bila politika HVO-a, a to su za tužiteljstvo elementi udruženog zločinačkog pothvata (UZP) – rekao je Praljak ocijenivši tezu o udruženom zločinačkom pothvatu uvredljivom logikom tužiteljstva.

-Ono što tužitelj naziva nacionalizmom za Hrvate je potreba za slobodom – kazao je poručivši potom da se ne odriče ni politike Franje Tuđmana ni smisla utemeljenja Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.

Osvrćući se na paralele s nacizmom i holokaustom koje je u svojoj završnoj riječi tužiteljstvo koristilo u odnosu na optuženike i tzv. članove UZP-a, Praljak je sebi ironično dodijelio ulogu jednog od vodećih nacista Hermanna Goeringa koji je intervenirao i spasio živote nekih Židova.

Govoreći o sebi u trećem licu, Praljak je nizao kako je ovaj “Goering-Praljak” smještao “Židove-muslimane” u svoju vikendicu i stan, vlastitim tijelom štitio zarobljene vojnike JNA, izvlačio zarobljene Srbe-civile iz logora u Dretelju, organizirao izvlačenje 15 tisuća “Židova-muslimana” iz Stoca, pustio na svoju ruku zarobljene “Židove-muslimane”, spriječio osvetu nakon što su “Židovi-muslimani” počinili zločin u Uzdolu, prevozio ranjenu “Židovku-muslimanku”, smjestio “židovsku-muslimansku” obitelj u Split radi liječenja djeteta, organizirao gradnju ceste spasa za “Židove-muslimane” kako bi mogli otići u “Goeringovu Hrvatsku”.

General Praljak je u svom obraćanju sugerirao da iza optužnice koja ga tereti za zločine počinjene u okviru udruženog zločinačkog pothvata stoji protuhrvatska atmosfera u uredu bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte, navodeći kao primjer citat iz njene knjige u kojoj je preneseno da je jedan kanadski član njenog tima govorio o Hrvatima kao o “podmukloj kopiladi”.

-Mene zanima je li u takvom ozračju napisana optužnica protiv mene? – upitao je Praljak dodajući da bi on, da je dao takvu, kako je kazao “fašističku izjavu”, vjerovatno samo zbog toga dobio pet godina zatvora.

Praljak je poručio i kako je upitna pravednost suđenja pred Haaškim sudom, jer on za razliku od Stalnog Međunarodnog suda za ratne zločine ima sasvim suprotne kriterije.

Izvor: hrsvijet.net

Odgovori

Skip to content