DVIJE ŽENE U AKCIJI SPAŠAVANJA DOMOVINE: Može li Bruna Esih postati druga najmoćnija Hrvatica?

Netom što je Bruna Esih istaknula kandidaturu za gradonačelnicu Grada Zagreba bez da je ponudila sadržaj temelji su se zatresli kako u zagrebačkoj političkoj areni tako u najjačoj vladajućoj stranci iako su do jučer pokušavali prikazati jedinstvo jednoglasnom odlukom GO HDZ Zagreb i vjerodostojnošću Andreja Plenkovića koji daje punu potporu osobi koja je do 2015. godine rušila pobjednički HDZ, a zatim u godinu dana poput političkog konvertita promijenila tri stranke.

Do jučerašnjeg istupa Andreja Plenkovića u HDZ-u su pokušali ignorirati potencijalnu kandidaturu Brune Esih prema riječima glavnog tajnika Gordana Jandrokovića kako je HDZ izborom Drage Prgometa za gradonačelnika Grada Zagreba pokazao da Milan Bandić nije njihov kandidat. Kontradiktornošću s jedne strane svjedoči izjava Andreja Plenkovića na čijem se licu moglo zamijetiti kako nije bio pretjerano oduševljen kandidaturom Brune Esih svjestan da je riječ o vjerodostojnom mladom ženskom licu koje ističe odlučnost i hrabrost, a ne prebjege iz stranke u stranku.

Dok s druge strane opravdanih razloga za zabrinutost Andrej Plenković može imati jer uz Milana Bandića pojavila se još jedna osoba koja će zahvatiti određeni broj glasova s desnog spektra. Možda se iz tog razloga Andrej Plenković odlučio za kandidata iza zavjese u nadi da će Drago Prgomet steknuti simpatije lijevog biračkog tijela kao u vremenima kada je koketirao s Zoranom Milanovićem u stanu Ante Kotromanovića iako je na ljevici konkurencija još jača.

U cijeloj toj političkoj sapunici prvi čovjek HDZ-a slučajno ili ne vidi urotu zavjere u kandidaturi Brune Esih u trenucima kada se HDZ nalazi od 30 do 35% iako se ista odlučila kandidirati za zagrebačku gradonačelnicu jer nijedna velika stranka nije ponudila ozbiljnog protukandidata Milanu Bandiću, koji već 16 godina klijentelistički vlada gradom.

Kada je HDZ ostvarivao pobjednički niz od pet pobjeda pod vodstvom Tomislava Karamarka tada Andrej Plenković nije vidio problem u programiranim pučevima u liku Jadranke Kosor, Milana Kujudžića, Drage Prgometa i Martine Dalić, te drugih disidenata koji su istupali iz stranke uoči izbora kako bi proizveli potrese gubitkom izbora.

Upućivanjem indirektne poruke premijera o mogućnosti da se Brunu Esih isključi iz Kluba zastupnika HDZ-a Andrej Plenković zamjenom teza zaboravlja kako je upravo nezavisna Bruna Esih s 11. mjesta na temelju prikupljenih 10.471 preferencijalni glas donijela peti mandat u 1. izbornoj jedinici HDZ-u što do sada nije bio slučaj, a niti bi bio slučaj na osnovu rezultata vjerodostojnih HDZ-ovih snaga i koalicijskih partnera poput Davora Božinovića kojem je 5 mjesto na listi bilo namijenjeno s prikupljenih 475 preferencijalnih glasova, Darinka Kosora s prikupljenih 497 preferencijalnih glasova ili Gordana Jandrokovića s 808 preferencijalnih glasova.

Postavlja se retoričko pitanje kako to da Andreju Plenkoviću ne smeta nazočnost ministrica iz Vlade RH poput Martine Dalić i Nine Obuljen na predstavljanju kandidature Sandre Švaljek dok je status Brune Esih upitan u Klubu zastupnika HDZ-a?

Za vrijeme ponovljenih parlamentarnih izbora 2016. godine Andrej Plenković vladao je demokratskim stilom prilikom popunjavanja listi sve dok nije ojačao svoju poziciju pobjedom na izborima. Već prilikom sastavljanja Vlade RH Andrej Plenković nametnuo je autoritativni stil vođenja stranke koji je preslikan kadrovskom križaljkom na lokalne izbore gdje se svakim danom sve više ponaša poput ćaće, a u ćaćino doba ne bi mu bio niti do kolina.

Ćaća bi svaku svoju odluku donio poput odlučnog lidera kao kada se obračunavao sa Pašalićevim neistomišljenicima pa mu se sigurno ne bi dogodilo da dva mjeseca bira kandidata za gradonačelnika Grada Zagreba, već isti taj GO HDZ Zagreb za pretpostaviti je da bi bio raspušten čime bi se suzio manevar naknadnog prozivanja vodio li ga Andrija Mikulić ili Milijan Brkić. Da ne govorim da niti u operativnom smislu nije niti na razini bivšeg predsjednika HDZ-a koji je devastiranu i obezglavljenu vojsku pretvorio u pobjedničku putem domoljubnog zanosa koji se u HDZ-u nije osjetio još iz vremena prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

Na kraju će i Andrej Plenković sam doći do spoznaje kako mu je najveća pogreška bila zanemarivanje bivše izaslanice predsjednice RH od Bleiburga do Trsata koja uz Kolindu Grabar Kitarović zrači posebnim sjajem, plijeni pažnju vlastitim izgledom i skromnošću, posjeduje znanstveno istraživači rad iza sebe, a ujedno je visoko obrazovana, elokventna i inteligentna. Također, majka je troje djece koja iza sebe nema kompromitiranu prošlost, konzervativna i nova ikona umjerene hrvatske desnice.

Da je punu podršku dao Bruni Esih uvjeren sam kako mu nitko od članova HDZ-a ne bi mogao ništa prigovoriti, a ne uđe li Drago Prgomet u drugi krug lokalnih izbora za pretpostaviti je kako će se Andrej Plenković naći na udaru zagrebačkog HDZ-a kojem je doveo u pitanje legitimitet uskraćivanjem kandidature Andrije Mikulića s ciljem nametanja bivšeg rušitelja vlastite stranke kojeg su nekadašnje istaknute HDZ-ove dame poput Dubravke Šuice nazivale SDP-ovim zecom u šeširu. U suštini očekuje nas zanimljiva borba gdje prema anketama niti jedan od osam kandidata neće pobijediti u prvom krugu, a tko će i na koji način sastaviti većinu u skupštini vrijeme će pokazati, jer sve su opcije otvorene.

Sanjin Baković / kamenjar.com

3 comments

  1. Ivanka Marković

    DAO BOG DA USPIJE, JER OVOG LICEMJERA JE VIŠE TEŠKO PODNOSITI. TAJ SE SVIMA ULAGUJE I SVIMA OBEČAVA SAMO DA OSIGURA STOLICU NA KOJOJ SJEDI.

  2. MOLOTOV

    Sve mogu potpisati samo ne onu srpsku sintagmu “BEZ DA” ovo “BEZ DA” ono, koju uporno neki novinari guraju u jezik Lijepe Naše… Toga nema u našem jeziku !!!

Odgovori

Skip to content