U vrijeme obnove Gunje Mrak Taritaš kupila vilu na Krku za 700.000 eura

Anka Mrak Taritaš je početkom 2015. godine obogatila svoj stambeni fond kupnjom kuće, odnosno vile, u Malinskoj na Krku za vrtoglavih 700 tisuća eura.

Ekskluzivna kuća u Malinskoj nalazi se na adresi Riječka broj 16., a kupljena je od Živke Gorički s prebivalištem u Zagrebu na adresi Selska cesta 34.

U jeku galopirajuće krize začinjene svakodnevnim deložacijama spomenuti iznos od 700 tisuća eura navodno je isplaćen u gotovini. Obzirom na vrtoglavi iznos nikog posebno ne čudi da hrvatska istražna tijela već duže vremena vode tajnu istragu. Između ostalog sumnja se da je novac namaknut od pomoći za poplavljena područja u Slavoniji.

Gospođa Mrak Taritaš često je putovala u Gunju, Rajevo Selo, Račinovace, Posavske Podgajce, Vrbanju, Drenovce, Strošince…, pa se sumnja da je sa svojim suradnicima, po Čaćićevom receptu, uveličavanjem cijena građevinskog materijala potrebnog za obnovu u poplavi uništenih objekata uspjela doći do protupravne koristi.

Zbog sumnje u izvlačenje državnog novca pokrenuta je istraga, a gospođa ministrica Anka Mrak Taritaš nije jedina osoba iz HNS-a u koju se sumnja da se dobro okoristila boravkom na službenom položaju.

Kada bi Ministarstvo pravosuđa ili DORH kojim slučajem objavilo kaznenu statistiku, vjerojatno bi isplivao podatak da je nakon HDZ-ovih dužnosnika, najviše optužnica podignuto upravo protiv uvaženih članova iz HNS-a.

O kupnji kuće u Malinskoj na Krku portal tjedno je pisao i početkom 2015 godine. Do tada u javnosti bivša ministrica nije krila vlasništvo nad četiri stana u Zagrebu, od kojih je kako su mediji spominjali samo jedan bio kupljen kreditom. Toj zbirci obiteljskih nekretnina gospođa ministrica je pridodala i kuću u Malinskoj na Krku.

Ne znamo što su otkrili ili što će istražni organi otkriti vezano uz kupnju kuće gospođe gospođe ministrice na Krku, ali pouzdano smo doznali da su njezinom dolasku u posjed te vrijedne nekretnine posvetili stanovitu pozornost.

Otpratila osam ministara

Anka Mrak Taritaš gotovo cijelu karijeru je provela u Ministarstvu graditeljstva gdje se, počevši od 1992. godine, uspinjala stepenicu po stepenicu i u 2012. godinu ušla s titulom zamjenice ministra. Na ministarsku stepenicu je zakoračila nakon što je Radimir Čačić morao u zatvor. Logičan odabir s obzirom na njeno iskustvo, ali ipak veliki uspjeh za gospođu koja, iako uvijek bliska HNS-u, nikada nije bila članica političke stranke.

Anka Mrak Taritaš rođena je u Bjelovaru (1959.) gdje se školovala sve do odlaska u Zagreb na Arhitektonski fakultet. Osim nekoliko poslova preko student-servisa, nikada poslije nije se bavila arhitekturom – cijelu karijeru posvetila je radu u državnoj administraciji. Čini se da joj to uopće ne smeta, štoviše, da se ponosi svojim radom u javnoj službi.

Njen prvi posao u Ministarstvu graditeljstva bio je “savjetnik u području prostornog planiranja”. A prvi ministar bio joj je Zdenko Karakaš u Vladi Hrvoja Šarinića. Preživjela je Anka Mrak Taritaš još mnogo ministara, većinom HDZ-ovaca.

Iako je svim njenim šefovima i šeficama bilo poznato da je vrlo bliska HNS-u, zbog toga nikada nije imala problema. Čini se da je od svih bivših ministara i ministrica najviše cijenila HDZ-ovu Marinu Matulović Dropulić koja je Ministarstvom drmala od 2003. do 2010. godine.

U kratkom izletu izvan Ministarstva graditeljstva radila je u Gradskom zavodu za razvijanje. Od studenog 2003. do srpnja 2005. godine Anka Mrak Taritaš bila je pročelnica Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada.

Predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza

Na to je mjesto došla također u kvoti HNS-a, a upućeni kažu da su je narodnjaci povukli iz Ministarstva u Grad da “počisti” sve ono što je zaribao tada vrlo mladi i ambiciozni Mislav Žagar, HNS-ov član zagrebačkog Poglavarstva zadužen za prostorno planiranje.

Za vrijeme provedeno u zagrebačkoj gradskoj upravu je u relativno kratkom vremenu uspjela izraditi pedesetak urbanističkih planova, a uvela je i praksu konstantne suradnje s Društvom arhitekata Zagreb s kojim još i danas Grad surađuje na urbanističko-arhitektonskim natječajima. Nakon njezina odlaska, ekipa u Gradu se “opustila”, a posljedica svega je afera s protuzakonitim ispravcima prostornih planova.

U to vrijeme jako se zbližila s Vesnom Pusić i bivšom ministricom kulture Andrejom Zlatar Violić, kao i s dugogodišnjom zastupnicom u zagrebačkoj Skupštini Moranom Paliković Gruden. S njima se i danas često druži, uglavnom na večerama. Osim političarki, Anka Mrak Taritaš njeguje i druga prijateljstva.

Zajedno sa suprugom Zlatkom od 1986. do 2000. godine imala je 7-metarsku jedrilicu kojom su oplovili cijeli Jadran.

Anka i suprug Zlatko imaju dva sina. Starijeg Ivana “zarazili” su jedrenjem. Ministrica s ponosom kaže da je Ivan bio juniorski europski prvak u klasi “Laser” i treći na svjetskom prvenstvu. Mlađi sin se zove Fran i nema afiniteta prema jedrenju kao ostali članovi obitelji.

Mrak Taritaš bila je i predsjednica Hrvatskog jedriličarskog saveza.

Izvor: maxportal.hr

Odgovori

Skip to content