Zašto je Plenković hrvatskoj javnosti zanijekao jako bitnu stvar o Rimskoj deklaraciji?

Plenkovićeva Rimska deklaracija mogla bi se se u budućnosti “pretvoriti u tragične i za Hrvatske silno štetne Pavelićeve Rimske ugovore iz 1941. godine”

U priopćenju Vlade RH u subotu 25. ožujka 2017. stoji “da je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković danas u Rimu potpisao Rimsku deklaraciju, zajedno s ostalih 26 šefova država i Vlada članica Europske unije”. U izjavi za javnost Plenković je o Rimskoj deklaraciji, tj. novom projektu, između ostaloga, rekao i ovo:

“S obzirom da su ga sve vlade jednoglasno usvojile i potpisale, nisam primijetio, niti u raspravama dok se radilo na tekstu da je bilo rezervi koje bi njegov sadržaj na bilo koji način ugrozile i da netko nije bio zadovoljan. Mislim da je postignut vrlo širok konsenzus”.

Protiv Europske unije s više brzina

Prije odlaska u Rim na potpisivanje Deklaracije (ugovora), Plenković je slao javne poruke da će se odlučno boriti protiv “Europske unije s više brzina”. U skladu s tim izjavama, ni nakon potpisivanja Deklaracije u Rimu u priopćenju Vlade RH nigdje se ne spominje da danas potpisana Deklaracija zapravo “omogućuje državama članicama EU potrebni prostor za djelovanje na različitim razinama”.

Zašto je Plenković hrvatskoj javnosti i hrvatskom narodu zanijekao tu jako bitnu stvar u njegovima izjavama po povratku iz Rima u Hrvatsku? Ja mogu pretpostaviti samo da ili misli kako smo svi nepismeni ili želi, barem kod jednog dijela hrvatskog naroda, zamagliti stvarnost, tj. veliku neizvjesnost koja čeka Hrvatsku u EU u narednom razdoblju. Volio bih da nisam u pravu, ali ubrzo će se pokazati da će moćne i velike države članice EU, zahvaljujući sporazumu koji je danas potpisan u Rimu, stvoriti posebnu interesnu skupinu država unutar EU, u kojoj Hrvatska sigurno neće biti, što znači da će naša država ostati na periferiji već razjedinjene EU. Netko je već primijetio “da smo umjesto EU različitih brzina, dobili EU različitih razina.”

Nisam za raspad Europske unije

U ovim vrlo neizvjesnim međunarodnim vremenima i rastućim tenzijama na svim kontinentima svijeta, nikako nisam za raspad EU ili još uvijek preuranjen samoinicijativni izlazak Hrvatske iz Europske unije. Međutim, smatram jako neodgovornim kad nam predsjednik Vlade RH ne govori potpunu istinu i ne objasni sve mogućnosti koje zemljama članicama EU daje Rimska deklaracija kad je riječ o udruživanju država članica u posebne skupine i razine unutar Europske unije. Nije to dobro ni korisno. Brzo će se pokazati kako Plenković “koji nikada ništa ne vidi i za kojeg nema nikakvih problema ni u HDZ-u ni u državi”, nije uljuljkivao i samoobmanjivao hrvatsku javnost nego i samoga sebe.

Plenkovićeva Rimska deklaracija mogla bi se se u budućnosti “pretvoriti u tragične i za Hrvatske silno štetne Pavelićeve Rimske ugovore iz 1941. godine”, zbog kojih su Hrvati uz obalu Jadranskom mora i sa otoka otišli u partizane u Drugom svjetskom ratu, što je rezultiralo u velikoj ideološkoj i teritorijalnoj podjeli hrvatskog naroda, koja, nažalost, i danas još uvijek traje.

Papa: “Europska unija mogla bi umrijeti”

Dan uoči potpisivanja Rimske deklaracije, Papa Franjo primio je svih 27 šefova država članica Europske unije. U prigodnom govoru Sveti Otac je upozorio na slijedeću činjenicu. “Ako vođe ne uspiju unijeti samopouzdanje u EU projekt i ako ne nadvladaju populizam i ekstremizam, Europska unija je u opasnosti od stagnacije, čak i smrti.”

Što će se zapravo dogoditi s Europskom unijom doznat ćemo već nakon predsjedničkih izbora u Francuskoj u travnju i svibnju, te parlamentarnih izbora u Njemačkoj u rujnu ove godine. Ukoliko se, međutim, nastave sustavni i zastrašujući teroristički napadi ne samo na ljude nego i najvažnije državne institucije u gradovima velikih članica EU, raspad EU mogao bi se dogoditi puno prije nego što ga i najgori pesimisti predviđaju.

Autor: Antun Babić

Izvor: dnevno.hr

5 comments

  1. polo

    Lamentiranje o osjetnoj i nametnutoj partitokraciji ili ponerizaciji društva u svakom segmentu je mlataranje prazne slame.

  2. Jerko Zagar

    Čitajuči komentare od dotične poštovane Gospode , sve mi se čini da če i Briselski kekec uhvatiti se za svoj tintilinič , i sa tim istim dotrčat svom šefu udbašu na savjetovanje .Da bi bio malo pametniji morao bi imati u glavi malo više tintiliniča .

  3. Brankec Branko Strabić

    Pa još nije sigurno.Za E.U.Dali če ostat ili se raspast.Sve ovisi o Francuskoj i Njemaćkoj,a Pita se i Mađarska i Poljska.U Francuskoj su Predsjednički izbori,a u Njemačkoj Parlamentarni.I Ako u Francuskoj pobjedi desnica.Izlazi iz unije,a Njemačka isto Merkelice gubi.Poljska se več izjasnila.Da napušta Uniju,a to i Mađarska čini…

  4. Marijan Trninic

    Anemični lik iz Brisla misli da smo mi svi mali tintilinići. Izbori će pokazati koliko je sam Plenky popularan i omiljen u pučanstvu.

Odgovori

Skip to content